Peste 200.000 de persoane care urmau să se vaccineze cu AstraZeneca și-au anulat programările începând cu luna martie când au început să apară discuțiile despre efectele secundare ale acestui vaccin, a anunțat marți, coordonatorul campaniei de vaccinare, în timpul conferinței de presă susținută marți.
„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă. Dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”, a spus el.
Potrivit cronologiei anulărilor obținută de Libertatea de la CNCAV, numărul de 207.000 de anulări reprezintă totalul celor care și-au anulat programarea cu AstraZeneca începând din 15 februarie (data începerii administrării serului AstraZeneca în România) și până în prezent.
Numărul acestora a început să crească puternic de la începutul lunii martie, când mai multe țări, printre care și România, au suspendat vaccinarea cu anumite loturi din acest vaccin sau complet. Între timp, cele mai multe țări au reluat vaccinarea cu AstraZeneca.
„Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Este clar un aspect pe care l-am sesizat cu toții. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze. Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului. Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații”, a spus Gheorghiță.
O treime dintre cei înscriși la AstraZeneca începând din 15 martie au renunțat
Cele 99.000 de persoane invocate de Gheorghiță și-au anulat programarea începând cu data de 15 martie, data deschiderii listelor și pentru etapa a treia și reprezintă o treime din totalul de 347.771 de oameni înscriși pe listele cu acest ser începând cu această dată.
Un oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a afirmat, marți, că există „o legătură” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză. Un comunicat oficial al EMA nu a fost încă remis.
Medicul militar a mai spus că nu se așteaptă la o retragere a autorizării de punere pe piață a vaccinului AstraZeneca, în urma analizei derulate de EMA, ci la un nou set de recomandări.
Între timp unele state precum Olanda sau Germania au revenit asupra deciziei și nu mai recomandă vaccinul sub vârsta de 60 de ani. În Germania, hotărârea a fost luată după semnalarea a 31 de cazuri de apariție a unor cheaguri în creier, după vaccinarea cu AstraZeneca, dintre care 9 au fost mortale.
În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză de „sinus venos cerebral” asociate cu vaccinarea, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro