Focurile deschise, pentru arderea miriștilor după seceriș sau a vegetației uscate din preajma șoselelor, sunt interzise, prin lege, ele fiind extrem de periculoase.
Arderea miriștilor te poate „arde” la buzunare
Cei care nu ţin cont de aceste prevederi și produc incendii la care este necesară intervenția pompierilor, trebuie să știe că, potrivit legii, sunt pasibili de amenzi usturătoare, cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei. Dacă fapta este penală, cu pagube consistente, vătămări corporale sau chiar pierderi de vieți omenești, pedepsa constă în obligarea la despăgubiri uriașe și mulți ani de închisoare.
“Permis de lucru cu focul”, de la primărie
În mediul rural, există obiceiul de a arde resturile vegetale, din curți și din grădini. Dar, potrivit prevederilor legale, arderea crengilor uscate şi a oricăror resturi vegetale de pe raza unei localităţi se poate face numai după obţinerea “permisului de lucru cu focul”. Documentul se solicită de la primăria localităţii respective și se eliberează de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de o altă persoană desemnată în acest scop. Pe de altă parte, cei care vor să ardă resturile vegetale din gospodărie se vor interesa la primărie pentru a afla planificarea zilelor şi locurile special amenajate, în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate, în scopul arderii.
Sună la 112 , dacă vezi un început de incendiu!
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă atrage atenţia asupra pericolelor prezentate de focurile necontrolate şi ne sfătuiește să ţinem cont de câteva reguli absolut necesare, atât pentru evitarea incendiilor și a dezastrelor generate de acestea, cât și pentru stingerea sau împiedicarea extinderii lor. În primul rând, în această perioadă de caniculă, cu risc maxim de incendiu, cei de la IGSU solicită cetăţenilor să dea dovdă de responsabilitate și să anunţe, de îndată, la numărul unic de urgenţă, 112, orice început de incendiu, iar, în caz de necesitate, să acorde sprijin autorităţiilor locale şi pompierilor în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau a celor din fondul forestier. Așadar, dacă te afli la volan și vezi în zare fumul unui astfel de incendiu, aprinde avariile mașinii, trage pe dreapta, și sună la 112.
Citește și: Nu aprinde focul oriunde şi oricum! Pe caniculă, o scânteie poate declanşa un dezastru