Peste 700 de oameni au murit, în total, de când armata a răsturnat guvernul ales din Myanmar, în lovitura de stat din 1 februarie.
De atunci, forțele de securitate ale juntei formate din polițiști, soldați și trupe de elită au început o represiune sistematică împotriva protestatarilor neînarmați și pașnici, reținând în jur de 3.000 de persoane și forțând activiștii să se ascundă.
Armata din Myanmar a recurs vineri, 9 aprilie, la noi represiuni asupra protestatarilor din orașul Bago, folosind puști de asalt, grenade cu rachetă (RPG) și grenade de mână.
Un martor ocular care locuiește în orașul Bago a afirmat pentru CNN că mulți localnici au fugit în satele din apropiere din cauza raidului. Totodată, accesul la internet a fost oprit.
„Locuiam pe drumul principal. Forțele de securitate vin și staționează des acolo”, a declarat martorul ocular, adăugând că trupurile celor decedați abia au încăput la morgă, după masacrul din stradă. „Din cauza amenințării, a trebuit să ne mutăm în altă casă”, a spus acesta.
Armata susține că a fost atacată de protestatari
Asociația de Asistență pentru Deținuții Politici susține că, după masacru, armata percepe echivalentul a 85 de dolari în moneda locală de la familiile celor uciși, dacă vor să recupereze trupurile rudelor. 85 de dolari pentru fiecare cadavru.
Moneda din Myanmar este kyat, iar 85 de dolari înseamnă aproape 120.000 de kyat, adică aproape un sfert din salariul mediu lunar, care se ridică la 534.000 de kyat.
Această informație a apărut într-o postare pe Facebook a Uniunii Studenților Universității Bago. Serviciul birmanez al Radio Free Asia a relatat același lucru, dar CNN spune că informația nu a putut fi verificată și a cerut armatei lămuriri.
Pe de altă parte, armata din Myanmar susține că forțele sale au fost atacate de protestatari la Bago, potrivit ziarului de stat Global New Light of Myanmar.
„Forțele de securitate au fost atacate de grupuri de rebeli”, a scris publicația, care a precizat că protestatarii au folosit arme confecționate manual, stingătoare de foc, săgeți și grenade.
Ziarul mai susține că un singur protestatar a murit în timpul incidentelor de vineri.
Cruce Roșie a anunțat că armata din Myanmar a reținut, în Bago, pe 2 aprilie, un medic voluntar al organizației.
Voluntarul, care este și președintele Crucii Roșii din Bago, nu a fost acuzat, dar rămâne în detenție.
Un alt medic voluntar care acordă asistență medicală gratuită la fața locului a fost reținut duminică la Bago, potrivit CNN.
Primele condamnări la moarte, după lovitura de stat militară de la 1 februarie
Curtea marţială a dictat pedeapsa capitală împotriva a 19 persoane acuzate de asasinarea unui soldat.
Acestea sunt primele condamnări la moarte anunţate după lovitura de stat militară din 1 februarie în Myanmar, a informat sâmbătă agenția EFE, preluată de Agerpres.
Portalul de ştiri Eleven media a relatat că 17 dintre acuzaţi au fost condamnaţi nefiind prezenți în sala de judecată şi au fost emise mandate de arestare pe numele lor pentru asasinat, care ar fi avut loc la sfârşitul lunii martie într-un district din Rangoon, unde militarii impuseseră legea marţială.