V-aţi trezit că au apărut pe clădirea în care locuiţi panouri publicitare sau vi s-au montat diverse antene şi cabluri? Pentru aceasta este necesar acordul, în scris, al conducerii blocului şi se percepe chirie. Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, vă spune ce sume pot fi percepute şi cum puteţi afla dacă au fost închiriate legal.
Foarte multe blocuri din oraşele mari au faţadele acoperite cu bannere publicitare
Pentru montarea pe terasele sau pe faţadele blocurilor a unor panouri publicitare, bannere, antene sau cabluri trebuie îndeplinite anumite condiţii. Acestea sunt:
√ acordul asociaţiei de proprietari, prin comitetul său executiv;
√ acordul proprietarilor care locuiesc în vecinătatea spaţiului unde se montează respectivele afişaje;
√ firma care realizează amplasarea trebuie să aibă autorizaţie de la primărie;
√ încheierea unui contract de închiriere între asociaţie şi firma respectivă.
Banii nu sunt folosiţi pentru utilităţi
Veniturile obţinute se stabilesc prin negociere, raportat la preţul pieţii, şi pot varia între 100 şi 500 de euro pe lună, în funcţie de mărimea spaţiului închiriat. Aceşti bani reprezintă venituri economice pentru asociaţia de proprietari, se înregistrează în registrul pentru evidenţa sumelor speciale şi sunt scutiţi de impozit numai dacă sunt utilizaţi la repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Pentru aceste sume, administratorul trebuie să emită factură, iar banii nu pot fi folosiţi pentru plata utilităţilor (apă, gaze, căldură etc.) deoarece asociaţia riscă să facă evaziune fiscală.
E recomandat ca aceste contracte să fie încheiate pentru maximum doi ani, altfel asociaţia riscă să piardă atunci când preţurile de publicitate cresc.
Cum verificaţi actele
Pentru a verifica dacă asociaţia a închiriat cu acte în regulă spaţiile, puteţi solicita preşedintelui contractul de închiriere sau administratorului – registrul pentru evidenţa sumelor speciale. Un eventual refuz poate crea suspiciuni şi trebuie acţionat imediat.