Controlul a fost făcut în primele zile de mandat ale ministrului Sănătății, însă Sorina Pintea spune că a aflat abia miercuri că există un raportul de audit privind dezinfectanții, l-a cerut iar cei de la Audit i-au spus că este „doar un draft, un proiect în lucru”. Așa au argumentat de ce nu i l-au trimis. „Nu a fost finalizat datorită unor conflicte între și între … Voi pune multe întrebări”, spune ministrul Sorina Pintea.

Ministrul a primit totuși un raport al Corpului de Control, în baza căruia a demis, în iunie, managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni”, Carmen Oancea, dar nu pentru lipsa dezinfectanților din spital, ci pentru ”alte aspecte”. 

Ce arată raportul de audit din 2018 al Ministerului Sănătății: Spitalul „Bagdasar-Arseni” a achiziționat, în 2016, doar 15% din dezinfectanții necesari sălilor de operații!

Controlul de la Spitalul „Bagdasar-Arseni” a fost făcut în februarie 2018, în primele zile de mandate ale ministrului Sorina Pintea.

Echipa de audit identifică o listă lungă de probleme la „prevenirea infecțiilor asociate actului medical”, printre care:

  • „subdimensionarea achiziției de dezinfectant pentru dezinfecția AMF (nebulizare), număr insuficient de nebulizatoare. La data controlului a reieșit că spitalul deține 7 nebulizatoare (două la SPIAAM și blocul operator 2 – propuse la casare, 3 în blocul operator etaj 1 și 2 și centrul de excelență, unul la spălătorie și unul la ATI)”:
  • numărul de nebulizatoare sub necesarul real pentru cele 21 de săli de operație.

Ce spune ministrul Sănătății despre auditul privind dezinfectanții din Spitalul „Bagdasar-Arseni”

Ministrul Sorina Pintea și-a prezentat bilanțul la șase luni de mandat chiar în ziua în care Libertatea scria despre problemele găsite de echipa de audit la Spitalul „Bagdasar-Arseni”.

Întrebată dacă a văzut ce conține raportul de audit și ce măsuri a luat, Sorina Pintea spune: „Nu, nu îl am. Acel raport nu a ajuns niciodată pe masa mea. Nu mi-a fost adus la cunoștință niciodată. Acel raport de audit a fost făcut în ianuarie, februarie, martie, a fost o misiune de audit începută înainte să preiau portofoliul Sănătății. Nu a fost finalizat datorită unor conflicte între și între … Mie mi se aduc spre aprobare rapoartele finale, cu propuneri. Acest raport nu a fost niciodată pe masa mea. Nu am citit niciun raport și nici nu mi s-a atras atenția de către managementul spitalului că ar fi existat probleme în întocmirea acelui raport sau probleme legate de dezinfectanți”.

Argumentul pentru care cei de la Audit nu i-au trimis raportul despre dezinfectanți ministrului Sănătății a fost că este „un proiect de lucru”.

„Am discutat cu cei de la Audit în această dimineață (miercuri, n.r.), pentru că eu am aflat din presă de acel raport, care nu a ajuns niciodată la mine. Astăzi, la cererea mea, mi s-a prezentat un draft, un proiect de lucru – cum spun ei -, pe care îl voia analiza și voi întreba de ce nu a fost adus spre aprobare, de ce nu a fost finalizat, de ce … multe întrebări”, a spus ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a precizat că Direcțiile de Sănătate Publică pot face controale legate de dezinfectanți și de alte aspecte care țin de sănătatea publică.

Ministrul Sănătății are un raport, în baza căruia a demis managerul de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, dar nu pentru problemele privind dezinfectanții, ci pentru ”alte aspecte”

„Pot să vă spun că eu, personal, în calitate de ministru al Sănătății, am demis un manager, «Bagdasar-Arseni», în urma unui raport al Corpului de Control”, a mai spus Sorina Pintea.

Întrebată dacă demiterea avea legătură cu dezinfectanții, ministrul a spus că raportul scoate în evidență „alte aspecte”.

„Raportul de control scoate în evidență alte aspecte. De aceea pentru mine a fost o surpriză să aflu ce s-a scris în raportul de audit, pentru că Corpul de control a verificat și acest aspect. Este la mine pe masă draftul de lucru, pentru că l-am cerut aflând din presă că există. Mi se pare ciudat să ajungă mai întâi în presă, în loc să ajungă pe masa ministrului. Nu este și nu l-am văzut”, a mai spus Sorina Pintea.

„Nu este o surpriză că există infecții, problema e că le ascundem sub preș”

Legat de problema dezinfectanților, ministrul Sănătății spune că există în curs de promovare un act normativ care reglementează utilizarea acestora și chestiuni de care să se țină cont.

„Nu este o surpriză pentru nimeni că într-un spital există infecții. La noi, problema este că nu le raportăm, le ascundem sub preș”, a mai spus ministrul.

Întrebată dacă Spitalul „Bagdasar-Arseni” a cumpărat doar 15% din necesarul de dezinfectanți, pe ce a cheltuit banii, ministrul a spus că nu știe, pentru că nu a citit încă acel raport.

„V-am spus că nu am văzut draftul. Nu am fost la Bagdasar. Astăzi de dimineață am aflat, din presă, de existența acelui raport de audit. Azi dimineață. L-am cerut, mi s-a spus că este un draft de lucru. Am spus că îl vreau așa draft de lucru și am să mă uit, să studiez să văd ce se scrie în acel draft. Și, bineînțeles, să discut și cu auditorul care a lucrat. Să văd cum a ajuns la concluzia că s-a achiziționat doar 15% din necesar. Pentru că, înainte de a arunca în spațiul public niște date, trebuie să le și verific. Dacă așa este, o să vi le spun, pe cuvânt. Pentru că nu am nici cea mai mică problemă”, a adăugat ministrul Sorina Pintea.

De 7 ori mai puțin dezinfectant decât necesarul în 2016 și de trei ori mai puțin decât necesarul în 2017

  • Raport de audit întocmit în 2018, de Ministerul Sănătății: Spitalul „Bagdasar-Arseni” a achiziționat, în 2016, doar 15% din dezinfectanții necesari sălilor de operații!
  • Atunci s-a infectat și a murit Georgiana Maxim, tânăra de 36 de ani, operată pentru hernie de disc.
  • Medicul care a secționat coloana vertebrală era și managerul spitalului care cumpăra doar 15% din dezinfectanți!

„Conform documentelor, achiziția de dezinfectante utilizate pentru nebulizatoare a fost de 610 litri pentru 2016 (cantitate pentru 320.000 mc), și 1.179 litri pentru 2017 (cantitate pentru 714.000 mc)”.

Auditorii au calculat apoi metrii cubi ai celor mai importante structuri ale spitalului.

Au concluzionat că, „făcând un calcul numai al necesarului pentru blocurile operatorii, cantitatea necesară de dezinfectant care ar fi trebuit achiziționată anual ar fi fost de 4.051 litri (cifră rezultată din înmulțirea cubajului spațiilor blocurilor operatorii (11.000 mc) cu numarul de zile ale unui an (periodicitatea de nebulizare în blocurile operatorii fiind zilnică)”.

Concluzia controlului: și dacă dezinfectanții ar fi fost folosiți doar pentru sălile de operații, ei au acoperit doar 15% din necesar!

„Drept urmare se trage concluzia că periodicitatea efectuării dezinfecției ciclice terminale în spital nu a putut fi respectată, deoarece cantitatea achiziționată de dezinfectant a fost inferioară necesarului real de produse raportat la numărul de metri cubi care ar fi trebuit dezinfectați”
Raport de audit al Ministerului Sănătății la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București

O lună întreagă nu s-au prelevat probe contra infecțiilor!

Aceste achiziții subdimensionate nu sunt singurele probleme grave ale Spitalului „Bagdasar-Arseni”, în opinia auditorilor.

Există lucruri care nu au legătură cu banii și pe care spitalul nu le-a făcut ca să prevină infecțiile.

„În 2017 a existat o perioadă de aproape o lună  în care nu au fost prelevate probe de autocontrol (din 18.04 până în 15.05), deși acestea trebuie făcute zilnic”
Raport de audit

De asemenea, conducerea nu a creat și nu a aplicat reguli pentru cine și cum umblă prin spital, ca să limiteze extinderea infecțiilor nosocomiale.

„Nu au fost elaborate sub forma unei proceduri interne detaliate circuitele funcționale ale unității privind traseele pacienților și vizitatorilor, a personalului medico-sanitar și, după caz, a studenților”, scriu inspectorii ministerului.

Raportul Ministerului Sănătății vine pe fondul plângerii penale pe care familia Georgianei Maxim a făcut-o împotriva medicului Radu Gorgan și a Spitalului „Bagdasar-Arseni”.

Expertiza medico-legală atestă, dincolo de orice dubiu, „secționarea din timpul operației”.

Aceeași expertiză atribuie moartea tinerei, în mod explicit, infecției cu Clostridium Difficile.

Rugat să explice care este poziția spitalului față de cazul Georgianei Maxim, Spitalul „Bagdasar-Arseni” a trimis redacției Libertatea un răspuns în care spune că „medicii care au participat la intervenția chirurgicală din data de 6 decembrie 2016 au fost audiați în calitate de martori, iar nu de suspecți”.

În răspunsul pe care l-a conceput chiar medicul Gorgan, ziariștii sunt îndemnați să acționeze conform „prevederilor Codului penal și Codului de procedură penală”!

Răspunsul Parchetului: Avocații nu au depus plângere.

Familia victimei susține că dosarul înaintează greu „pentru că anchetatorii îi protejează pe medici”.


Citește și:

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Libertatea a intrat în posesia expertizei medico-legale într-un dosar tulburător. Omorâtă de infecții și mințită!

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ: Avocații femeii de 36 de ani, moartă cu infecții nosocomiale: Polițistul se tratează la spitalul pe care-l anchetează’

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Playtech.ro
BREAKING: Petrică Cercel a murit după ce a luat covid-19. Informații de ultimă oră despre cazul lui
Medic premiat de primăria Baia Mare pentru profesionalism, reținut după ce ar fi luat de 14 ori şpagă
Observatornews.ro
Medic premiat de primăria Baia Mare pentru profesionalism, reținut după ce ar fi luat de 14 ori şpagă
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2021. Vărsătorii trebuie să fie limpede în gânduri, dorințe și intenții și să le selecteze pe cele benefice
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
Știrileprotv.ro
O tânără a fost abordată în bar de un bărbat care i-a arătat contul cu zeci de mii de euro. Fata s-a uitat la telefon, iar ce a urmat l-a surprins total pe bărbat. VIDEO
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Telekomsport
VIDEO | Gică Hagi şi Simona Halep, momentul serii. Toţi s-au oprit să-i admire. EXCLUSIV
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă
PUBLICITATE
Igiena intimă este o prioritate - care sunt pașii pentru o îngrijire corectă