UPDATE ora 18.35: Trei angajaţi ai unităţii sanitare au fost audiaţi în acest dosar. De asemenea, în spital a fost făcută o cercetare la faţa locului şi s-au cerut documente, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă.
Procurorii menţionează că au început urmărirea penală cu privire la infracţiunea de omor şi au administrat mai multe mijloace de probă în cauză.
„În data de 11 aprilie 2024, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi poliţişti din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Omoruri s-au deplasat la Secţia A.T.I. şi au efectuat o cercetare la faţa locului, solicitând totodată predarea mai multor înscrisuri relevante, care din cauza volumului nu au putut fi predate pe loc. În cursul zilei de 12 aprilie 2024 au fost audiaţi trei martori – angajaţi ai spitalului, fiind totodată obţinute documentele medicale referitoare la toţi pacienţii decedaţi în cadrul Secţiei A.T.I. în perioada 4-7 aprilie 2024 (17 pacienţi), precum şi alte înscrisuri”, scrie în comunicatul Parchetului.
Anchetatorii au mai transmis că în perioada următoare vor fi examinate documentele obţinute şi vor fi audiaţi alţi martori.
UPDATE ora 11.48: Astăzi, au fost chemate la audieri trei persoane, angajate ale Spitalului Pantelimon, a precizat, pentru Libertatea, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, procuror Alexandru Anghel. Audierile se fac la Poliţia Capitalei, Serviciul Omoruri.
În paralel, anchetatorii au ridicat de la spital toate fişele de observaţie ale pacienţilor care au decedat acolo în ultima perioadă, dar şi alte înscrisuri ce pot avea legătură cu cauza. Anchetatorii spun că dacă după administrarea celorlalte probele se va impune acest lucru, vor cere exhumarea celor 17 pacienţi în cazul cărora există suspiciunea că au decedat în condiţii suspecte.
UPDATE ora 10.57: Vineri se fac audieri în legătură cu decesele pacienților de la Spitalul Sfântul Pantelimon din București de către polițiștii de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, relatează Agerpres, citând surse judiciare.
***
Știre inițială: „Directorul de îngrijiri era în concediu de odihnă şi ar fi fost sesizat de o asistentă, nu cunoaştem numele acelei asistente, de la secţia de ATI, care a menţionat că medicii de acolo ar fi administrat incorect o anumită substanţă medicamentoasă, lucru care s-a soldat cu circa 20 de decese”, a spus Alexandru Rafila, joi, la începutul şedinţei de Guvern.
„Mâine dimineaţă (vineri, 12 aprilie), Corpul de Control al ministrului sănătăţii va fi prezent acolo. De asemenea, am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm o problemă de jurisdicţie profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din Bucureşti de data aceasta, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătăţii”, a adăugat Rafila.
În același timp, managerul a cerut o anchetă internă cu medici din alte secţii. Acesta a confirmat că au fost 19 decese înregistrate în secția ATI în perioada 4-7 aprilie, dar spune că pacienții „aveau probleme complexe, multe probleme asociate”.
„O să se analizeze fiecare caz, cu documentele aferente”, a mai spus managerul Spitalului Sf. Pantelimon, Bogdan Socea, într-o declarație de presă.
„Trebuie să verificăm. E greu de crezut. Sunt fapte care nu pot fi explicate”, a adăugat managerul.
Ministerul Sănătății a anunțat joi, 11 aprilie, că managerul Spitalului Sf. Pantelimon „a fost informat în scris de către directorul de îngrijiri” în legătură cu situația sesizată de „un asistent medical nenominalizat”.
Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal în acest caz. Reprezentanții instituției au transmis pentru Libertatea că joi a fost depusă o plângere penală care „conține aspectele semnalate în presă” și că se fac cercetări „in rem”, adică sunt cercetate faptele.
De asemenea, Colegiul Medicilor a anunțat joi seară că „s-a autosesizat şi a demarat cercetarea coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională”.
Foto: facebook.com/SpitalulPantelimon
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
AlainDeLong • 12.04.2024, 15:03
O altă zi....Un alt incident. Ce mai e nou prin Romanika? Nimic. Aceleași probleme de 35 ani...Oamenii mor cu zile in spitale....
Teceneu • 12.04.2024, 13:07
Toate institutiile in care se ingrijesc pacienti sau se administreaza medicamente ar trebui sa fie dotate cu camere audio video. Vizualizarea imaginilor sa se faca doar atunci cand exista reclamatii.
Gabriel20 • 12.04.2024, 12:53
Mortul e vinovat! Am pățit și eu cu tatăl meu care avea alergie medicamentoasa, iar ei l-au tratat de inima pe secție de cardiologie fără sa ia în seama toate întrebările mele, mi-au zis ca se ne pregătim de ce e mai rău ținând cont de toate diagnosticele. Noroc ca am câteva noțiuni și m - am opus externarii în condițiile în care el avea toate simptomele de soc anafilactic, atunci au cerut alergologul și s-a adeverit ce le spuneam. Au trecut ani buni de atunci și tata este în viață.