3999-145806-repetitie.jpg

Elena Gheorghe a câştigat, în acest an, o preselecţie naţională ceva mai liniştită, fără prea multe scandaluri. Ea va urca poimâine, pe 12 mai, pe scena din Moscova (Rusia), urmând ca, în cazul în care se va clasa în primele zece, să participe şi în finala din 16 mai. “Am pornit încrezătoare la drum, cu gândul să aducem României un rezultat cât mai bun. Primul obiectiv este să ne calificăm marţi în finală. Reacţiile sunt bune… şi după felul în care am fost primită aici vreau să cred că o să ne atingem scopul!”, ne-a declarat cântăreaţa. Elena, Libertatea îţi ţine pumnii! Fă-ne să fim mândri de tine!

S-a schimbat sistemul de jurizare

După atâtea scandaluri legate de sistemul de votare, organizatorii concursului au decis ca, în sfârşit, să-l schimbe. În semifinale, lucrurile nu se modifică prea mult. Primele nouă clasate se vor califica direct, ca urmare a televotingului, noutatea fiind cea de-a zecea clasată, care va fi aleasă de un juriu de specialitate. În finală, însă, clasamentul va fi stabilit în proporţie de 50% de public, iar restul de 50%, de juriile din fiecare ţară în parte.

Dosar: Eurovision

 1994 Dan Bittman
 locul 21

În 1994, România debutează pe scena Eurovisionului de la Dublin (Irlanda). Dan Bittman şi piesa lui, “Dincolo de nori”, nu au reuşit să convingă, în ciuda faptului că solistul era considerat “acasă” unul dintre cei mai charismatici cântăreţi. Fără parteneri “strategici”, fără show şi cu o piesă cântată integral în limba română, România s-a clasat abia pe locul 21, cu 14 puncte, însă melodia a devenit hit în ţara noastră.

3999-145792-1.jpg

 1998 Mălina Olinescu
 locul 22

În 1998, România a obţinut cel mai slab punctaj din istoria participării ei la Eurovision. După patru ani de pauză, juriul autohton a trimis-o la Birmingham (Anglia) pe una dintre cele mai promiţătoare voci tinere, proaspăt laureată la “Cerbul de aur”: Mălina Olinescu. Rezultatul: dezastruos. Românca a fost “recompensată” cu doar 6 puncte, ocupând locul 22 din 26 de participanţi.

3999-145793-2.jpg

 2000 – Taxi
 locul 17

În 2000, românii decid să meargă tot pe mâna tinerilor la Eurovision. Trupa “Taxi” făcea ravagii în România la acea vreme, aşa că a câştigat lejer preselecţia naţională cu piesa “Luna”. Dan Teodorescu şi compania nu au reuşit să convingă la Stockholm (Suedia), în doar trei minute, că merită un loc printre primele zece, după o evoluţie statică şi acorduri distorsionate. Chiar şi aşa, românii au obţinut cel mai bun rezultat de până atunci: locul 17 şi 25 de puncte.

3999-145794-3.jpg

Din 2002, prezenţa României a devenit o constantă la concursul Eurovision. După un scandal teribil în ţară, provocat de faptul că trimiteam la Tallin (Estonia) o piesă deomodată şi lentă, Monica Anghel şi Marcel Pavel reuşesc pentru prima dată o clasare în primii zece: piesa “Tell Me Why” a primit 71 de puncte şi a ocupat locul 9. La întoarcerea în ţară, cei doi interpreţi le-au râs în nas tuturor celor care i-au contestat.

2002 Monica Anghel şi Marcel Pavel
locul 9

3999-145795-4.jpg

 2003- Nicola
 locul 10

La Eurovisionul de la Riga (Letonia), din 2003, a fost trimisă Nicola. Piesa “Dont Break My Heart” a primit 70 de puncte şi s-a clasat pe locul al zecelea.

3999-145796-5.jpg

 2004 Sanda Ladoşi
 locul 18

Anul 2004 readuce România pe scena Eurovisionului, la ediţia din Istanbul (Turcia), de data aceasta cu şi mai multe speranţe. Sanda Ladoşi se califică din preselecţia naţională cu piesa “I Admit”, creată după reţeta precedentei câştigătoare, cea a reprezentantei Turciei. Pentru prima dată, România pregăteşte un show alert, însă calitatea piesei şi lipsa unei promovări corespunzătoare ne trag în jos: locul 18, cu 18 puncte.

3999-145797-6.jpg

 2005 Luminiţa Anghel şi Sistem
 locul 3

Luminiţa Anghel şi Sistem au realizat în 2005 cea mai bună performanţă a României din istoria competiţiei: locul 3, la Kiev, cu piesa “Let Me Try”, cu 158 de puncte. Întâmplător sau nu, a fost ediţia cu cele mai multe scandaluri. La preselecţia naţională, Luminiţa Anghel s-a certat cu Loredana, considerată marea favorită, care a desfiinţat sistemul de televoting, iar după finală cu compozitorul Cristian Faur, care a acuzat-o că nu i-a plătit piesa.

3999-145798-7.jpg

 2006 Mihai Trăistariu
 locul 4

În 2006, România dă din nou lovitura. Mihai Trăistariu, mereu clasat pe locul 2 la preselecţiile naţionale, cucereşte Atena (Grecia) şi Europa cu piesa “Tornero”, cu 172 de puncte. Locul 4 a fost adjudecat de echipa României, în ciuda faptului că Mihai a condus o bună vreme clasamentul în fruntea căruia s-au căţărat mascaţii finlandezi de la Lordi – cea mai mare surpriză din istoria Eurovisionului. Mai mult ca oricând s-au acuzat “prieteniile” dintre statele participante şi sistemul de televoting, mulţi specialişti declarându-l pe Mihai câştigătorul moral al competiţiei.

3999-145799-8.jpg

2007 Todomondo
locul 13

3999-145803-9.jpg

După doi ani foarte buni, România mergea, în 2007, la Helsinki (Finlanda) să câştige Eurovisionul. A fost trimisă trupa Todomondo, o formaţie bizară alcătuită din cinci băieţi adunaţi de pe la alte trupe, într-un proiect special pentru această competiţie. Piesa lor, “Liubi, Liubi, I Love You” s-a confruntat în ţară cu o acuzaţie de plagiat, însă comisia de specialişti întocmită a stabilit că nu e vorba de aşa ceva. La final, România s-a clasat abia pe locul 13, cu 84 de puncte. Reprezentanţii noştri i-au acuzat pe organizatori de sabotaj, după ce câteva instalaţii de pe scenă nu au funcţionat, iar camera de filmat a pierdut cele mai importante momente ale scenografiei.

2008 Vlad Miriţă şi Nico
locul 20

3999-145805-10.jpg

Anul trecut, românii au trimis din nou o piesă lentă, după ce cu un an mai devreme, o astfel de melodie câştigase marele premiu. Vlad Miriţă şi Nico au avut la Belgrad (Serbia) o reprezentaţie modestă, nu prin prisma modului de interpretare, ci a coregrafiei aproape inexistente. Mai mult, Nico a renunţat în ultimul moment la vestimentaţia creată de stilişti, îmbrăcând una din propria garderobă. Doar locul 20, cu 45 de puncte, au realizat cei doi, cu toate că, înainte de plecare, ei sperau să dea lovitura şi să cucerească marele premiu.

2009 Elena Gheorghe
locul ?

Scandal IMENS la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
PARTENERI - GSP.RO
Scandal IMENS la Euro! Politicienii maghiari se revoltă: „Ce vreți să faceți?! E dăunător și periculos”
Anamaria Prodan, mesaj HALUCINANT! Ce a transmis după ce Reghe a implorat-o să nu mai...
Playtech.ro
Anamaria Prodan, mesaj HALUCINANT! Ce a transmis după ce Reghe a implorat-o să nu mai...
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Observatornews.ro
Daniel și David, frățiorii uciși în Italia, au fost înmormântați. Strigătul disperat al mamei lângă sicriele albe ale micuților
Horoscop 22 iunie 2021. Vărsătorii ar fi bine să înceapă un dialog sincer cu sine despre problemele lor
HOROSCOP
Horoscop 22 iunie 2021. Vărsătorii ar fi bine să înceapă un dialog sincer cu sine despre problemele lor
Câţi ani trebuie să muncească un român ca să își poată cumpăra un apartament de 50 metri pătraţi? Răspunsul e neaşteptat
Știrileprotv.ro
Câţi ani trebuie să muncească un român ca să își poată cumpăra un apartament de 50 metri pătraţi? Răspunsul e neaşteptat
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)