Banca Mondială subliniază însă că, în ciuda acestei moderări, preţurile la energie vor fi totuşi cu 75% peste media lor din ultimii cinci ani.
Conform celui mai recent raport Commodity Markets Outlook, publicat miercuri de Banca Mondială, preţul mediu al unui baril de ţiţei ar urma să fie de 92 de dolari în 2023, pentru a scădea până la 80 de dolari în 2024. Cu toate acestea, va fi cu mult peste media multianuală de 60 de dolari.
Prognoza instituţiei financiare internaţionale mai arată că exporturile de petrol ale Rusiei ar putea să scadă până la două milioane de barili pe zi ca urmare a embargoului avut în vedere de Uniunea Europeană asupra petrolului şi gazelor naturale din Rusia, la care se vor adăuga şi restricţiile care vizează transporturile de petrol şi gaze ruseşti, embargou care ar urma să intre în vigoare pe 5 decembrie.
Mai mult, plafonul impus preţului petrolului pe care îl analizează Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7) ar putea afecta şi el livrările de petrol ale Rusiei, însă pentru a deveni eficient este nevoie şi de participarea principalelor economii emergente şi în curs de dezvoltare. Banca Mondială a subliniat faptul că plafonul de preţ avut în vedere de G7 este un mecanism care nu a fost testat.
Autorii raportului au calculat că deprecierile monetare au făcut ca aproape 60% din economiile emergente şi în curs de dezvoltare care importă petrol să se confrunte cu o majorare a preţului petrolului în monedele locale, după invazia rusă din Ucraina.
Atât preţurile la gaze naturale, cât şi cele la cărbune sunt prognozate să scadă în 2023, faţă de valorile record atinse în 2022, însă preţurile la gaze în Europa ar putea fi de aproape patru ori mai mari decât media lor din ultimii cinci ani.
Foto: EPA