Ministrul legii, Anisul Haq, a declarat pentru BBC că președintele va emite marți o ordonanță prin care se va face lege. Inițiativa vine și după valul de proteste din ultimele zile cu privire la numărul mare de cazuri de viol din ultimul an. Un grup activist spune că a înregistrat anul trecut aproximativ 5.400 de cazuri de viol.
Dar activiștii spun că ratele de condamnare sunt extrem de scăzute și multe cazuri nu sunt raportate, deoarece femeile se tem că vor fi stigmatizate. ââ, scrie BBC.
De asemenea, oamenii s-au scandalizat, după ce săptămâna trecută a apărut în spațiul public un filmuleț în care o femeie era atacată brutală de o bandă de bărbați. Protestatarii galvanizați de videoclipul viral de săptămâna trecută au cerut procese mai rapide și modificări ale modului de procesare a cazurilor de viol.
O anchetă a Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Bangladesh a constatat că femeia din videoclipul viral, care a fost atacată în districtul de sud-est al orașului Noakhalim, a fost violată în mod repetat în timp și terorizată. Opt bărbați au fost arestați după apariția videoclipului.
Într-un caz separat, o altă femeie ar fi fost violată în bandă săptămâna trecută într-un hostel din districtul de nord Sylhet, ceea ce a dus la arestarea mai multor membri ai aripii studențești a partidului de guvernământ.
Bangladesh a fost zguduit în weekend de un nivel de protest fără precedent. Manifestanții purtau pancarte pe care scria „Agățați violatorii” și „Fără milă violatorilor”. În capitala Dhaka, protestatarii au ridicat o falsă spânzurătoare.
Răspunzând direct la proteste, guvernul a decis să facă schimbarea prin intermediul unei ordonanțe, deoarece parlamentul nu este în ședință – trecând efectiv direct la lege.