În fața unei clădiri neîngrijite, „Pavilionul C”, un bărbat plânge încet, cu bărbia în piept. 

„Plânge după Nicu”, îmi explică un alt bărbat. 

În jur, câțiva colegi de-ai lor stau pe niște bănci vechi sau în picioare, privind în gol. Toți sunt rezidenți ai Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap din Călinești, județul Prahova, aflat la 25 km de Ploiești.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Intrarea în Pavilionul C

Nicolae, un pacient în vârstă de 61 de ani, a decedat în dimineața de 5 august într-un salon din Pavilionul C, după ce fusese bătut cu brutalitate de către unul dintre infirmierii centrului, cu câteva zile înainte, pe 1 august.

„Sunt beneficiari tâmpiți la creier, ce să vorbiți”

Ajung la centru pe 12 august, la o săptămână după moartea lui Nicolae.

Câteva dintre persoanele internate poartă tricouri cu PNL. Le-au primit în timpul campaniei electorale din toamna anului trecut, povestesc unii rezidenți și infirmieri. Fosta directoare a centrului, Simona David, a candidat la primărie din partea PNL și a câștigat.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Unii dintre rezidenți poartă tricouri cu PNL, primite în timpul campaniei electorale pentru primărie

Cele 119 persoane instituționalizate aici, la finalul lui 2020, sunt adulți cu dizabilități psihice. Unii dintre ei provin din sistemul de protecție a copilului, alții sunt oameni care nu au unde să locuiască. 

„Mulți dintre beneficiarii în vârstă sunt în centru de foarte multă vreme, de zeci de ani, iar unii dintre aceștia au fost transferați de la alte centre”, se arăta într-un raport din 2016.

Centrul e format din cinci pavilioane. În patru dintre ele sunt dormitoarele unde locuiesc beneficiarii, iar într-unul funcționează serviciul de contabilitate. 

Cu excepția pavilionului D, toate sunt clădiri vechi de 200 de ani, construite în perioada 1821-1825. 

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
O cameră din Centrul de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap din Călinești

Inițial, nu mi se permite să vorbesc cu rezidenții de acolo.  

„Nu au discernământ ca să puteți să luați (interviuri, n.r.)”, spune Ana Mariana, numită director al centrului cu o zi în urmă, după ce fosta șefă, Elena Adriana Barbu, a fost demisă și detașată la alt centru din județ. 

 „Nu trebuie să intrați în discuțiile astea cu ei. Unul vă spune ceva, altul altceva”, continuă aceasta.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Câțiva rezidenți ai Pavilionului C

Intervine o rezidentă a centrului: „Sunt beneficiari tâmpiți la creier, ce să vorbiți cu ei”.

Nici noul director, nici infirmiera care asistă la scenă nu fac vreo observație în legătură cu limbajul folosit. 

În cele din urmă, directorul le permite oamenilor să vorbească despre ce s-a întâmplat în seara de 1 august.

„Nu mai da în ei!”

În duminica respectivă, infirmierul i-a scos pe cei din Pavilionul C pe terenul din fața clădirii. 

„A zis să ieșim toți afară din saloane. Mi-a dat aici, după ceafă. M-a durut toata ziua. Am cerut de la asistentă pastilă de cap și mi-a luat tensiunea”, își amintește un rezident.

„Toată lumea afară din local” a strigat infirmierul la ei, povestește un alt bărbat.

„Bănuiesc că a fost undeva la un local, de a venit cu gluma asta. L-a pus pe un alt beneficiar de aici să scoată boxa audio, să dea drumul la muzică, să danseze și a început să dea în beneficiari”, spune acesta.

Infirmierul venise beat la muncă în seara respectivă, arată motivarea Tribunalului Prahova.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Terenul din fața Pavilionului C, unde au fost scoși rezidenții

„Am intrat puțin în panică, vă dați seama. Eu am încercat să mă protejez, să nu dea în mine”, continuă rezidentul.

„Știu că a dat în mai mulți. Dar nu așa rău cum a dat în Nicu. A căzut jos ca un câine. În timpul căzăturii l-a ridicat colega noastră. A început să dea în celălalt (fratele lui Nicu, n.r.). Și s-a băgat colega: «lasă-l, lasă-l, nu mai da în ei». Și tot a mai dat. Și după aia eu m-am dus, că m-am speriat. Și după aia a spus «haideți, toată lumea gata, stingerea». Ne-am băgat toți înăuntru și ne-am culcat”, adaugă bărbatul.

Fratele geamăn al lui Nicu: „A început cu palme, cu picioare”

Infirmierul și-a vărsat furia, din seara aia, pe mai mulți pacienți, povestesc rezidenții, iar anchetatorii confirmă. Țintele sale principale au fost Nicolae, bărbatul de 61 de ani care ulterior a decedat, și Marcel, fratele geamăn al acestuia, instituționalizat și el în același centru.

La o săptămână de la moartea fratelui, Marcel e slăbit și are lacrimi în ochi. Se sprijină în cârjele pe care le folosește de când l-a lovit o mașină. 

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Marcel (dreapta) povestește cum a fost lovit de infirmier

Spune despre infirmierul arestat că, în general, se purta bine cu rezidenții. Cu unele excepții. „Mai dădea câte-o palmă, dar nu tare.”

A venit în seara aia la servici, a lăsat sacoșa de mâncare în birou acolo și ne-a scos pe toți afară. A început cu palme, cu picioare, dintre care pe mine și pe frate-meu ne-a bătut cel mai rău.

Marcel, fratele lui Nicu, bărbatul care a murit:

„Mie mi-a dat două picioare, am țipat tare, ne-a dat cap în cap, pe urmă i-a dat palme și picioare lui Nicolae. I-a rupt umărul. Ce i-a venit lui în seara aia, nu știu. Eu de când sunt aici, de trei ani, nu am avut treabă cu el. Nu îl supăram cu nimic”.

„Joi dimineață cine să se mai scoale? Murise în somn”, adaugă Marcel despre fratele său geamăn. 

Conducerea centrului nu a raportat agresiunea

În seara de 1 august, erau doi angajați pe tură în Pavilionul C, ambii infirmieri. Unul dintre ei era chiar agresorul. La nivelul întregului centru erau doi asistenți medicali, se arată într-un răspuns al Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Prahova pentru Libertatea.

Centrul din Călinești este înființat și administrat de către DGASPC Prahova, dar are personalitate juridică proprie.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Majoritatea clădirilor care compun centrul au fost construite în 1821-1825

Atât angajații centrului, cât și conducerea au ținut sub tăcere ce s-a întâmplat în seara de 1 august.

„Referitor la conflictul din 01.08.2021, centrul rezidențial nu a transmis nicio informare către conducerea DGASPC Prahova”, se arată într-un răspuns pentru ziar.

Asistentul medical „nu a consemnat în raportul de tură incidentul din seara respectivă”, menționează DGASPC Prahova.

Conducerea centrului ar fi fost obligată să anunțe în regim de urgență abuzul petrecut, conform procedurii de la nivelul centrului, care prevede
că „incidentele critice privind abuzurile de orice natură în care sunt implicați rezidenții se raportează în regim de urgență”.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
 Răspunsul DGASPC Prahova pntru Libertatea

La data de 1 august, centrul era condus de către Elena Adriana Barbu, care era în funcție din octombrie 2020. Aceasta fusese promovată din departamentul de resurse umane, conform DGASPC Prahova. 

Barbu a fost demisă pe 10 august și detașată la Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Câmpina. Femeia nu a răspuns apelurilor Libertatea. 

„A fost o altercație între doi beneficiari”

Nimeni de la centru nu a sunat la poliție sau la 112 să anunțe ce s-a întâmplat pe 1 august. Postul de poliție este chiar peste drum de ei. 

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Postul de poliție este peste drum de centru

Agresiunea n-a fost raportată, iar Nicolae n-a fost văzut de un medic până miercuri dimineața, pe 4 august. 

Medicul centrului se întorsese din concediu în acea zi. L-a consultat pe Nicolae și-a chemat ambulanța pentru a fi transportat la spital. 

„«A fost o altercație între doi beneficiari.» Asta mi-a spus doamna directoare. Și că unul dintre ei e rănit. Eu am sărit ca ars și am venit să-l văd. Diagnosticul meu a fost de fractură de humerus și fracturi costale de hemitorace stâng care s-a confirmat la Spitalul Județean”, spune medicul.

Telefonul la 112. „O persoană de 61 de ani, care a căzut în urmă cu 3 zile”

Doctorul centrului susține că nu l-a întrebat pe Nicu ce pățise. „Credeți că eu mai aveam timp să îmi povestească ceva? Când era într-o stare! Îl durea. Nu stăteam eu să fac anchetă cu el. Eu l-am diagnosticat ca traumatism, natura traumatismului se stabilește ulterior”, concluzionează acesta. 

„Apelantul a solicitat un echipaj de ambulanță pentru o persoană în vârstă de 61 de ani, care a căzut în urmă cu 3 zile și prezintă «o fractură subcapitală de humerus stâng și fracturi costale C9, C10, hemitorace stâng bază și posibil leziune viscerală de splină, dureri abdominale»”, precizează însă STS într-un răspuns pentru Libertatea.

Apelul de la Centru a fost înregistrat în dimineața de 4 august, la ora 10:51:45. 

Trimis înapoi la centru, după 11 ore la UPU

Nicolae a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. 

„A stat 11 ore în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe, n.r.) și nu a avut nicio secundă vreun simptom să sugereze că ar putea să decedeze”, spune Bogdan Cristian Nica, managerul spitalului.

„Noi nu știam la momentul acela că ăla (infirmierul, n.r.) îi bătea”, continuă managerul. 

„Pacientul avea schizofrenie și nu puteai să pui foarte mult bază pe ce spunea. Nu era lucid, era destul de confuz”.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
Curtea Centrului de Recuperare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Handicap din Călinești

Nu l-au internat pe Nicolae. În aceeași zi, la ora 23.10, a fost transportat înapoi în centru.

Câteva ore mai târziu, în dimineața de joi, 5 august, la ora 6.50, bărbatul a decedat în patul său din Pavilionul C. 

Nepot: „Mi-a spus că nu s-a mai trezit”

În aceeași dimineață, o asistentă din centru l-a sunat pe Ciprian, un nepot de-ai lui Nicolae, să-i dea vestea decesului. „Mi-a spus că nu s-a mai trezit”, povestește acesta pentru Libertatea.

A fost explicația ei. Nicidecum să pomenească că a fost bătut sau că a fost o altercație. Absolut nimic.

Nepotul lui Nicolae:

Asistența Socială a fost anunțată de decesul lui Nicolae abia a doua zi, pe 6 august, printr-o fișă de incident. 

Nu s-a menționat însă nimic despre agresiunea de pe 1 august sau că decesul ar putea fi legat de asta, au precizat reprezentanții DGASPC Prahova pentru Libertatea. 

Medicul centrului a fost chemat de conducere să constate decesul. Acesta a cerut însă ca un echipaj de poliție și serviciul de medicină legală să o facă.

La data de 5 august, a.c., în jurul orei 11.00 polițiștii Secției nr. 2 de poliție Rurală Florești au fost sesizați de către personalul medical din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihică Călinești, despre faptul că la aceeași dată în jurul orei 6.50 un pacient în vârstă de 61 de ani a decedat”, menționează IPJ Prahova. 

O vizită din afară a fost însă esențială pentru evoluția situației. 

Vizita neașteptată

În data de 3 august, la două zile după ce Nicolae și fratele lui au fost bătuți de infirmier, reprezentanții ONG-ului Centrul de Resurse Juridice (CRJ) au făcut o vizită inopinată la centrul din Călinești. 

Incursiunea nu avea legătură cu agresiunea de pe 1 august, despre care CRJ nu știa nimic. 

Scopul era de a vedea cum se desfășoară procesul de dezinstituționalizare pentru o parte din rezidenții centrului, despre care se vorbește încă din 2016, și de a observa condițiile în care trăiesc beneficiarii. 

CRJ face astfel de vizite la centrele pentru persoane cu dizabilități din țară. Au mai vizitat centrul din Călinești în 2016.

„Nicu a căzut jos ca un câine”. Cum a încercat un centru social să mușamalizeze decesul unui pacient bătut de un infirmier
O pacientă este condusă în camera ei de către o infirmieră 

Pe data de 3 august, Nicolae era încă în viață, într-un salon din Pavilionul C. Încă nu fusese văzut de niciun medic.

Conducerea centrului nu a pomenit nimic despre agresiunea de pe 1 august sau despre faptul că unul dintre rezidenți este rănit, povestește pentru Libertatea Georgian Pascu, manager de program la CRJ. Mai mult, șefa centrului nu i-a dus pe cei de la CRJ la Pavilionul C.

Telefon pe ascuns

Reprezentanții CRJ și-au lăsat însă numărul de telefon. 

Pe 6 august, un rezident a sunat-o pe Georgiana Pascu, pe ascuns, să îi spună că unul dintre beneficiari a murit. În aceeași seară, aceasta s-a reîntors la centrul din Prahova. 

Directorul DGASPC Prahova, Ion Alexandru Bocioacă, spune că a aflat despre deces, dar și despre abuz, abia în seara de 6 august de la Georgiana Pascu.

Nu îl anunțase nimeni de la centru, deși acesta este administrat de către DGASPC Prahova. Practic, a aflat despre ce s-a întâmplat de la cineva din afara sistemului. 

De asemenea, CRJ a depus o sesizare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova pe 9 august.

Infirmierul, arestat

Iniţial, a fost deschis un dosar de ucidere din culpă, dar după autoposie, încadrarea juridică a fost schimbată.

Pe 11 august, instanța a dispus arestarea preventivă a inculpatului. Este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de lovituri și vătămări cauzatoare de moarte și două infracțiuni de purtare abuzivă.

„Acest angajat al centrului ar fi exercitat acte de violență asupra a două victime, una dintre cele două decedând la 3 zile de la aceste violențe, și stabilindu-se că acele violențe sunt în legătură de cauzalitate cu decesul survenit ulterior”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, a solicitat declanșarea unei acțiuni de control în toate centrele subordonate DGASPC Prahova care să urmărească respectarea drepturilor beneficiarilor internaţi.

În urma morții lui Nicu, centrul a raportat către DGASPC Prahova că cinci persoane au nevoie de îngrijiri medicale în spital.

Citeşte şi:

Primul studiu privind eficiența vaccinurilor anti-COVID-19 în România: Vaccinații, risc de deces de 14 ori mai mic decât nevaccinații

27 de români se află încă în Afganistan. Un avion românesc a plecat să-i evacueze

Peste 60 de lideri PNL îi cer socoteală lui Orban: E dezonorant să susţină campania de linşaj public a premierului

Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
PARTENERI - GSP.RO
Prima replică a lui Reghecampf, după ce Anamaria Prodan l-a pus la zid: „A venit momentul”
Locul în care va fi înmormântat Ion Ţiriac. Investiţie de 80.000 de euro și...
Playtech.ro
Locul în care va fi înmormântat Ion Ţiriac. Investiţie de 80.000 de euro și...
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Observatornews.ro
"Bate Poliţia ăsta, bă!". Doi polițiști locali, luați la pumni în centrul Timişoarei, în miez de noapte
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
HOROSCOP
Horoscop 24 octombrie 2021. Berbecii au parte de o zi care îi invită la recunoașterea unor erori față de sine
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Știrileprotv.ro
Din 7.000 de angajați ai Primăriei Capitalei, 1.500 nu fac nimic, dar sunt păstrați în funcții
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele