Pe ordinea de zi se află dezbateri privind acţiunile de răspuns ale Alianţei Nord-Atlantice, cu accent pe măsurile suplimentare privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.
„Șeful diplomaţiei române va accentua necesitatea consolidării semnificative şi pe termen lung a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră, prin dislocarea de forţe aliate şi prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
De asemenea, Aurescu va informa în legătură cu obiectivele strategice anunţate de preşedintele României, ca urmare a reuniunii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 1 martie:
- creşterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de apărare de la 2% la 2,5%;
- realizarea independenţei energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile şi nucleare civile.
Bogdan Aurescu va prezenta, totodată, măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv crearea unei facilităţi logistice de coordonare a ajutorului umanitar pentru statul vecin.
Este a doua reuniune extraordinară a miniştrilor de externe NATO din acest an dedicată situaţiei din Ucraina şi implicaţiilor ei pentru securitatea Aliaţilor.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: EPA