„Vom furniza (Ucrainei) chiar şi avioane de luptă”, a anunţat Josep Borrell duminică la o conferinţă de presă, vorbind despre sprijinul militar european pentru Ucraina, după invazia rusă. Acesta a sugerat că UE ar putea cumpăra acele avioane.
Ulterior, luni seară, un oficial ucrainean a spus că piloţi ucraineni au sosit deja în Polonia pentru a prelua de la parteneri europeni avioane, respectiv aparate din epoca sovietică, precum MIG-29.
De asemenea, Parlamentul ucrainean a fost chiar şi mai precis, anunţând pe Twitter că armata ucraineană va primi ca donaţie 70 de avioane, şi anume 28 de MIG-29 din Polonia, 12 din Slovacia şi 16 din Bulgaria, plus 14 SU-25 din Bulgaria.
Josep Borrell a întrebat statele în mod informal despre avioane
Toate aceste trei ţări au dezminţit însă informaţia şi, potrivit unei surse europene citate de Politico, au fost „indignate” că Borrell a făcut acea declaraţie fără ca înainte să se fi consultat cu ele.
Conform unor diplomaţi europeni, Borrell a întrebat în mod informal Bulgaria, Polonia şi România – unele dintre puţinele ţări membre ale UE care mai au avioane de luptă din epoca sovietică – dacă ar putea livra Kievului unele avioane. Un oficial român contactat de Politico nu a dorit să comenteze despre această cerere ori despre potenţiale livrări.
Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat faptul că ţara sa are un deficit de avioane operaţionale şi de piese de schimb, neavând suficiente avioane de vânătoare nici măcar pentru a-şi supraveghea propriul spaţiu aerian, cu atât mai puţin să împrumute Ucrainei, a declarat pentru Politico un oficial de la Sofia.
La Varşovia, după o negare nu foarte clară a preşedintelui Andrzej Duda, care a spus că Polonia „nu va trimite avioane (de luptă) în spaţiul aerian ucrainean”, întrucât „aceasta ar deschide o interferenţă militară în conflict”, premierul Mateusz Morawiecki a negat categoric, precizând despre posibila livrare de avioane militare Ucrainei că „Polonia nu are astfel de planuri”.
Slovacia a negat la rândul ei vreo donaţie de acest fel către Ucraina. „Slovacia nu va oferi avioane de vânătoare Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării.
În final, însuşi Borrell a revenit luni asupra declaraţiei sale. Vorbind la o altă conferinţă de presă, el a spus că, deşi avioanele de luptă „fac parte din cererea de ajutor pe care am primit-o din Ucraina”, UE nu are suficiente mijloace pentru a cumpăra aceste avioane, astfel că ele ar trebui să fie donate „bilateral” de către statele membre.
Dincolo de această controversă, el a menţionat şi modalităţile prin care UE va oferi sprijin Ucrainei la capitolul apărare. A fost astfel creată o celulă care va colecta cererile venite de la Kiev şi le va confrunta cu oferta statelor membre, totul în coordonare cu NATO. De asemenea, a mai spus Borrell, Bruxellesul va ajuta Ucraina cu informaţii militare, oferindu-i date din satelit despre mişcările trupelor ruseşti.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia