„În acest moment, 27 decembrie, ora 18.00, numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri este de 960”, a precizat Comitetul național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 într-un comunicat de presă.
Persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse, se precizează în comunicat.
Coordonator campanie spital Suceava: Doar 25% din personal vrea să se vaccineze
La Suceava, la Spitalul Județean, acolo unde în primăvară s-a înregistrat unul dintre cele mai mari focare de COVID-19, în prima zi de campanie s-au vaccinat doar 54 de persoane, a anunțat coordonatorul centrului de vaccinare anti-COVID de la SJU Suceava, medicul Marius Grămadă.
Iar numărul celor de aici care au anunțat că vor să se vaccineze este scăzut.
„Prima zi de campanie a decurs fără probleme la SJU Suceava. S-au vaccinat 54 de cadre medicale şi niciunul dintre acestea nu a prezentat reacţii adverse. Pe toată unitatea medicală, în jur de 360 de persoane şi-au exprimat până în prezent opţiunea să se vaccineze, dintr-un total de 1.500 de angajaţi, inclusiv personal TESA. Este un procentaj de circa 25%. Ne-am dori să fie mai mult, dar o parte din personal a trecut prin boală şi consideră că s-a imunizat, iar alţii au încă reţineri, temeri faţă de vaccin”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Marius Grămadă.
Expert: Vom vedea săptămâna viitoare dacă autoritățile sunt în grafic
„Cred că este cum și-au programat, nu cred că putem face o estimare în funcție de rezultate, după prima zi. Pentru că deocamdată e mai mult un gest simbolic, e un fel de cadou de Crăciun, de speranță. Abia de săptămâna viitoare ne vom putea da seama dacă autoritățile țin pasul cu rata asumată și care e ambițioasă, dar vedem că și virusul evoluează”, a declarat pentru Libertatea medicul epidemiolog și cercetătorul timișorean Octavian Jurma.
Vaccinarea continuă și zilele viitoare
Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie, va continua luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie).
Următoarea tranșă întârzie o zi
„Din informațiile pe care le deținem, în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului. Astfel că, la acest moment știm că vor sosi noi vaccinuri anti-COVID-19 în România, după cum urmează: în data de 29 decembrie în București, Cluj și Timișoara; iar în 30 decembrie în Brașov, Constanța, Craiova și Iași”, au transmis duminică seara autoritățile.
Streinu-Cercel și Musta s-au vaccinat duminică
Campania de vaccinare în România a debutat pe 27 decembrie la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală.
Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
„Cred că a fost cea mai mare emoție pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, a declarat ea.
M-am gândit că în scurt timp o să scăpăm de această problemă și că o să fim din nou fericiți. Urmează să primesc următoarea doză în următoarele 21 de zile. Nu am stat deloc pe gânduri, când am auzit că vine vaccinul m-am gândit să mă vaccinez pentru că nu vreau să-i îmbolnăvesc pe cei dragi.
Mihaela Anghel, prima persoană din România care a fost vaccinată anti-Covid
Printre cadrele medicale care s-au vaccinat în prima zi a campaniei s-au numărat și managerul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, și Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timițoara, unul dintre cei mai vocali medici în pandemie.
„Nu m-a durut absolut deloc. Le mulțumesc tuturor că au făcut o treabă nemaipomenită în această pandemie. A fost o muncă titanică, 24 din 24, 7 din 7”, a declarat Streinu-Cercel, după ce a primit serul anti-COVID.
Mă simt liber, ceea ce este extraordinar. Este un moment emoționant pentru că suntem la un nou început, este șansa noastră de a lupta eficient cu acest virus și de a câștiga războiul. Eu sunt convins că de anul viitor, încetul cu încetul, numărul de cazuri va scădea, până când vom învinge virusul și vom câștiga războiul. Depinde în primul rând de noi toți. Suntem primii care am dat exemplu, era esențial, dar nu putem numai noi singuri să luptăm.
Dr. Virgil Musta:
Coordonatorul campaniei a declarat, înainte de a da startul vaccinărilor, că este „un moment emoționant pentru toată lumea”.
„Cred că această campanie reprezintă un tribut adus cercetării medicale. Dacă lucrurile decurg bine, ar trebui ca în 6 luni din acest moment să putem asigura imunizarea a circa 60-70% din populație”, a spus Valeriu Gheorghiță.
FOTO: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro