Sta in cartierul Berceni, dar e campion al Elvetiei de carting, la copii. La nici 11 ani, Brad Brunner nu e doar fiul fostului campion elvetian de motocros Andy Brunner, ci si una dintre marile sperante ale sporturilor cu motor din Romania, depasind palmaresul pe care vicecampionul mondial de Formula 1, britanicul Lewis Hamilton, il avea la aceeasi varsta.
Ca pasiunea se mosteneste e un adevar pe care cei doi barbati ai familiei Brunner – unul mai mare, Andy, tatal, si unul mai micut, Brad, fiul – il dovedesc cu prisosinta. Campion de motocros al Elvetiei, dar si al Africii de Vest, participant la celebrul raliu Paris-Dakar, Andy Brunner a ales sa se mute in tara noastra, acum 15 ani. Casatorit cu o romanca, el a devenit – acum aproape 11 ani – si tatal unui pusti dezghetat, cu ochi vii si talent pentru sportul cu motor, Brad Brunner, nascut in Bucuresti, la 26 februarie 1997.
‘La 3 ani l-am intrebat daca vrea sa incerce sa piloteze un cart. Si n-a spus nu’, povesteste zambind tatal. Lucrurile au evoluat rapid, iar Brad a ajuns in scurt timp, de trei ori, campion al Romaniei de carting, la categoria ‘mini’, cea a copiilor pana in 10 ani. Prima oara la 6 ani, in 2003. Acasa la el, intr-un bloc din cartierul Berceni, Brad isi priveste tatal povestind, apoi sare din fotoliu exclamand: ‘Sa va arat trofeele!’.
„Are 16 victorii din 56 de curse”
In camera lui, un perete este plin ochi cu titlurile cucerite de micul campion. ‘Are 56 de curse oficiale, 28 de clasificari pe podium si 16 victorii. La varsta lui are un palmares mai bogat decat britanicul Lewis Hamilton, actualul vicecampion mondial al Formulei 1’, spune mandru tatal.
Echipamentul lui Brad este ca o copie fidela, dar in miniatura, a celui folosit de oricare mare campion din cursele auto. Arata apoi un panou cu membrii echipei elvetiene din care face parte, ‘Swiss Hutless’.
In dreptul numelui sau sta steagul Romaniei, pentru ca Brad culege toti laurii, fie ei si la varsta lui frageda, doar pentru tara in care s-a nascut. Intre timp a inceput sa participe la cursele de profil din Elvetia, devenind campion de carting in campionatul elvetian Super Mini, unde a luat titlul la categoria 8-10 ani si Vortex Mini Rock, ‘cea mai tare competitie de acest fel din lume, pentru copiii cu varsta pana in 12 ani’. Sunt carturi ce pot atinge viteza maxima de 120 km/h, in timp ce viteza medie a unei curse se ridica la aproape 80 km/h.
Brad e sigur pe el cand spune ce ii place cel mai mult la ceea ce face: ‘E grozav cand simti viteza, dar si forta centrifuga, atunci cand iei o curba. Si imi mai place atunci cand te lupti cu alt concurent, la centimetru’, spune el plin de entuziasm. Iar concurentii nu sunt deloc putini, anul acesta intrand in competitie 35 de participanti. Dar drumul pana acolo nu a fost usor si fiecare an e o batalie pentru gasirea sponsorilor. ‘E un sport scump, un singur sezon costand aproape 50.000 de euro, iar pregatirea unui pilot, de la grupele cele mai mici de varsta pana la o eventuala si visata participare in Formula 1, costa in total peste sase milioane de euro’, spune Andy Brunner. Inainte de fiecare sezon, Brad face teste, precum Mika Hakkinen, actualul campion mondial al Formulei 1, idolul lui, pe piste din Spania. Peste doi ani va trece la juniori, apoi vor urma celelalte categorii de varsta. Si, poate intr-o zi, pe linia de start a unei curse de Formula 1 se va afla si o masina condusa de Brad Brunner… din Romania.
Are un record inscris in Guinness Book
Brad Brunner detine, din toamna trecuta, si o performanta ce a fost omologata in Cartea Recordurilor, Guinness Book. Intre 21 si 23 octombrie 2007, impreuna cu alti trei copii, Robert Visoiu, elvetianul Alain Valente si italianca Valentina Nessi, el a stabilit un record mondial de anduranta, parcurgand in 24 de ore, pe circuitul de la Tunari, 2.211 ture, insumand 1.313, 59 kilometri. Cei patru mici piloti, ce si-au predat unul altuia ‘stafeta’ in decursul celor 24 de ore, au fost monitorizati de oficiali ai Guinness Book, cat si de reprezentanti ai Federatiei Romane de Automobilism si ai Automobil Club Roman. La final, recordul a fost omologat drept cea mai mare distanta parcursa in carting, in 24 de ore, la categoria de varsta 10-11 ani.
Brad e pasionat si de chitara, el fiind indragostit de ritmurile rock. ‘Muzica ii dezvolta urechea muzicala. Are nevoie de asta ca sa auda si sa descifreze toate zgomotele masinii, de la motor, la ultima piesa din angrenaj’, spune tatal lui, Andy
In afara de scoala, de curse ori de pregatirea fizica necesara oricarui pilot, Brad ‘concureaza’ jucandu-se pe circuite virtuale ce reproduc pana la ultimul detaliu adevaratele piste de competitie auto
Si Tariceanu jr este pasionat de carturi
Calin Tariceanu, fiul de 12 ani dintr-o casatorie anterioara a primului ministru Calin Popescu Tariceanu, este si el pasionat de carting. Pustiul este inscris in Campionatul National ‘Gatorade’ dedicat juniorilor