În fruntea ierarhiei bugetarilor cu cele mai mari salarii ar putea fi angajaţii din armată, din poliţie şi din penitenciare. Singura condiţie e ca Legea unică a salarizării să treacă de Guvern în forma în care a fost propusă.
Potrivit acestui act normativ, şeful Statului Major va câştiga 8.490 de lei, la fel cât ar lua şi premierul Emil Boc conform grilei de salarizare. Nivelul minim de remuneraţie în rândul purtătorilor de uniformă din cele trei instituţii va fi de 2.280 de lei, aferent agenţilor de poliţie debutanţi şi soldaţilor. În acelaşi timp, amiralul şi chestorul general de poliţie vor avea lefuri între 8.190 de lei şi 8.490 de lei. Oficialii din Apărare au propus să fie introduse sporurile de confidenţialitate şi de dispozitiv, precum şi salariul de merit.
În acelaşi proiect de lege este prevăzut un ajutor special de 50% din salariul de bază pentru personalul civil din instituţiile publice de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, la trecerea militarilor în rezervă sau direct în retragere, aceştia vor primi între 3 şi 20 de salarii.
Scandal pe proiectul legii
Marian Sârbu, ministrul muncii, a aruncat bomba, în urmă cu două zile, în cadrul unei emisiuni televizate, declarând că salariile din Legea unică ar putea fi reduse cu 40%, dar că se află încă în negociere cu sindicatele. După şedinţa de guvern de miercuri, premierul Emil Boc nu a confirmat spusele ministrului muncii.
Boc a precizat însă că marţi, 30 iunie, va avea loc o discuţie pe tema salarizării unice. Până atunci, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o evaluare în ceea ce priveşte impactul asupra bugetului. După aceea, proiectul va fi supus unei dezbateri publice, urmând ca la începutul lunii septembrie să fie decisă forma în care va fi adoptat acesta. Pe de altă parte, sindicatele ameninţă cu proteste în situaţia în care vor fi micşorate salariile din proiectul legii.