O societate canadiana si un laborator al armatei americane au anuntat, ieri, punerea la punct a unui procedeu de producere a panzei de paianjen, cunoscuta pentru marea sa rezistenta, pe baza laptelui de capra modificat genetic. Cercetatorii care au realizat aceasta premiera sustin ca procedeul lor va revolutiona foarte multe domenii unde sunt necesare fibre deosebit de rezistente. Firul de paianjen realizat pe aceasta cale este de trei ori mai dur decat Kevlarul si de cinci ori mai rezistent decat un fir la fel de gros din otel.
Cercetatorii au publicat rezultatele studiului lor in ultima editie a revistei Science, aparuta joi. Rezultatul s-a obtinut prin inserarea anumitor gene ale panzei de paianjen in celulele unor mamifere, obtinandu-se astfel proteinele necesare producerii panzei artificiale de paianjen. „Paianjenii si-au perfectionat modul de producere a firului intr-un proces evolutiv de 400 de milioane de ani.
De foarte mult timp, oamenii admira rezistenta panzei de paianjen, care poate sustine greutati imense fara sa se rupa. Produsul obtinut de noi este primul de acest gen care are proprietati identice cu cele ale firului natural de paianjen”, a declarat doctorul Jeffrey Turner, presedintele companiei Nexia, care a realizat aceasta premiera. Cercetatorii nu au reusit pana acum sa produca aceasta fibra pe scara larga. In urma cu cativa ani s-a incercat chiar infiintarea unei „ferme” de paianjeni, unde arahnidele sa fie crescute numai pentru a se preleva proteina responsabila de producerea firului atat de rezistent. „De aceea am produs capre modificate genetic, inoculandu-le proteina responsabila de producerea firului de paianjen, obtinuta din ADN-ul arahnidelor, in celulele glandelor mamare. Laptele obtinut de la aceste capre contine exact aceeasi proteina si, dupa ce este tratat corespunzator, se obtine fibra dorita”, spune Turner.
Firul de paianjen astfel obtinut ar putea fi intrebuintat in domeniul medical, al pescuitului sau al fabricarii echipamentelor de protectie pentru armata, daca va fi produs la scara industriala.