Asociatia Romana a Carnii, prin presedintele Gelu Dragomir, a anuntat ieri ca, o data cu majorarea taxei vamale, pretul carnii va creste cu 20%, adica 20.000 lei/kg. Dragomir spune ca noile preturi la carburant, energie electrica, gaz etc. nu vor determina o alta serie de scumpiri. La randul lor, crescatorii de porci spun ca nu gasesc hrana pentru animale, iar daca o gasesc este foarte scumpa. Daca va continua aceasta criza, crescatorii ar putea scumpi si ei carnea cu 20%.
Daca pretul carnii se majoreaza, si mezelurile se vor scumpi cu 15-20%, afirma reprezentantii ARC. Oricum, spun producatorii, 90% dintre mezeluri sunt din import.
Desele discutii pe aceasta tema si „amenintarile” cu scumpirea sunt facute pentru a determina Guvernul sa stabileasca o taxa vamala „uniforma” de 45% si la carne si la produse importate din UE si mai mare pentru importurile din tarile CEFTA. Gelu Dragomir, presedintele ARC, a recunoscut ieri ca, indiferent cat de mic va fi pretul pe piata interna, „negustorii” de carne vor cere un pret egal cu cel din UE.
Procesatorii mai spun ca vor fi nevoiti sa apeleze la materii prime de proasta calitate, cum ar fi carne dezosata mecanic (MDS), zgarciuri, pielite, alte resturi, a declarat ieri Radu Timis, de la ARC.
In circa un an, toti romanii vor putea cumpara din galantare carne de porc de cinci clase: E, U, R, O, P. Fiecare dintre acestea vor fi determinate cu echipamente speciale care masoara cantitatea de carne si de slanina din fiecare carcasa de porc. Clasa „E” este cea mai buna, cu un continut de 55% carne, iar la clasa „P”, proportia de carne este mai mica a anuntat ieri Monica Neagu (foto mic), sef serviciu in Ministerul Agriculturii.
Din Danemarca au sosit deja in Romania specialisti de la Institutul de Agricultura care vor invata macelarii cum sa transeze carcasele si cum sa determine proportia de carne. In functie de clasa, pretul carnii va fi diferit, in mod obligatoriu.