„Eu cred că nu o să mai ajungem niciodată la 4.000 (n.red. – atât poate să ducă habitatul lor natural din România). E practic imposibil să ajungi de la 8.000 şi ceva, poate 10.000 de urşi din România, să ajungi la o populaţie de 4.000. Cel mai important lucru este ca în zonele cu atacuri multe şi cu pagube multe să existe extrageri de exemplare şi să se intervină în populaţia de urs brun, după care specialiştii să dea soluţii şi pentru zonele unde urşii îşi găsesc habitate noi, în zonele de şes, de deal, unde până acum nu a existat această specie”, a spus Tanczos Barna la Prima News, potrivit news.ro.
„Avem urşi în afara habitatului lor natural, vin urşii în zonele locuite. Acolo trebuie să avem intervenţia imediată, fără proceduri complicate, fără telefoane, fără aprobări, acel comitet pentru intervenţie să decidă la faţa locului ce trebuie să facă în cazul acelui urs, dacă este agresiv, dacă poate fi relocat”, a adăugat el.
Senatorul UDMR a menționat că mai sunt urșii care atacă fermele agricole şi culturile. „Acolo trebuie să avem garduri electrice, şi de asta avem fonduri şi finanţare pentru fermieri, să reducem numărul de conflicte şi să reducem pagubele”, a spus Tanczos Barna, care a adăugat că „pentru gestionarea populaţiei, per ansamblu, este nevoie de o intervenţie prin vânătoare, dar pentru celelalte probleme, trebuie să găsim alte soluţii”.
El a precizat că „vom vedea urşi în Delta Dunării, nu suntem departe”. „Ursul este foarte abil să se adapteze, se adaptează la schimbările climatice, la noile condiţii, nu mai hibernează cum se ştia, nu există acel somn de iarnă, nu mai avem zăpezile acelea de un metru şi populaţia de urşi se plimbă nestingherită şi în timpul iernii. Lucrurile se schimbă şi trebuie să avem curajul să intervenim pe baze ştiinţifice, în această populaţie”, a subliniat fostul ministru UDMR al mediului.
O tânără de 19 ani din Iași a murit pe 9 iulie, după ce a fost atacată de un urs când se afla pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi, apoi a fost târâtă de animal și a căzut în prăpastie. Decesul a fost confirmat de salvamontiști, după ce au reușit să ajungă la victimă.
Sesiune extraordinară pe 15 iulie în Parlament pentru legea privind împușcarea urșilor
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 10 iulie, că este nevoie de o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru modificarea legislaţiei. Mai precis, parlamentarii vor fi chemați din vacanță pentru adoptarea unei inițiative legislative care va permite eutanasierea sau împușcarea urșilor aflați în „zonele de pericol”.
„Este evident că viaţa omului primează, dar, repet, nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României, fiecare cum dorim şi când dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a explicat Marcel Ciolacu.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea în sesiune extraordinară pentru ziua de luni, 15 iulie, de la ora 15.00. Atunci se va dezbate proiectul care privește împușcarea urșilor.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Adaoli.8761 • 12.07.2024, 12:10
Numărul de urși trebuie redus rapid. Nu au dușmani naturali, au devenit prolifici( fac și 3-4 pui), nu se mai tem de oameni și de nimic, deci este care pe care. Ce se mai așteaptă, știrile despre următorul om ajuns hrană la urși?!
JoeBlackrock • 12.07.2024, 12:09
Romania mai are si corupti, peste 10000 si mai toti in functii publice, ce ne facem cu ei? Sa nu ziceti ca nu se moare de muscatura de corupt ca va dau exemple de nu ma mai opresc.
Misu1950 • 12.07.2024, 12:04
Singura scapare este angajarea lui Tiriac, caci el stie cum si cu cine sa rezolve problema!! Si n-o sa iesim, nici el nici tara, in pierdere...