Cuprins:
În același timp, situația poate deveni una dramatică, dacă accidentul s-a produs în afara granițelor țării noastre, indiferent dacă tu ești cel care ai provocat accidentul ori ai fost implicat din postura de victimă, și nu știi ce trebuie să faci în acest caz. De aceea, ne-am gândit să-ți oferim toate informațiile pe care trebuie să le știi pentru aceste situații nedorite, pentru a lua măsurile legale potrivite ca să treci mai ușor peste un astfel de episod nedorit.
Ce este un accident de circulație
Termenul de accident rutier sau de circulație, așa cum mai este cunoscut de către conducătorii auto, se referă la un eveniment nefericit care se produce pe drumurile publice de cele mai multe ori pe fondul nerespectării/încălcării regulilor de circulație. În accidentele rutiere pot să fie implicate una sau mai multe mașini care se află în mișcare, iar consecințele pot consta doar în pagube materiale sau, în caz de accidente grave, se pot solda cu vătămarea persoanelor din automobilele implicate ori chiar cu decesul unuia sau mai multor pasageri.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare – Codul Rutier este actul legislativ care stabileşte, între altele, și obligaţiile legale ale șoferilor care sunt implicați într-un accident de circulație, fie din postura de vinovat, fie din cea de victimă. Potrivit art. 75, un eveniment rutier este considerat accident de circulație dacă întrunește cumulativ trei condiții. În primul rând, incidentul trebuie să se producă pe un drum deschis circulației publice ori să-și aibă originea pe un astfel de drum. De asemenea, accident rutier este considerat evenimentul rutier în care a fost implicat cel puțin un autovehicul aflat în mișcare. O altă condiție este aceea ca evenimentul să se soldeze cu rănirea ori cu decesul uneia sau mai multor persoane ori cu avarierea a cel puțin unui autovehicul sau alte pagube materiale.
Legislația în caz de accident rutier în străinătate
Dacă nefericitul eveniment s-a petrecut în timp ce te afli în vacanță în străinătate, atunci se va aplica legislația rutieră în vigoare a țării în care a avut loc incidentul. Aceasta înseamnă că inclusiv procedura de acordare a despăgubirilor ar putea fi diferită de cea din țara de origine. Atunci când plănuiești să călătorești în străinătate cu propria mașină, în vacanță ori în interes de serviciu, va fi necesar să te documentezi în legătură cu anumite aspecte din legislația rutieră în vigoare a țărilor pe care urmează să le tranzitezi.
Unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie să le ai asupra ta când călătorești cu mașina peste hotare este asigurarea obligatorie RCA, care este valabilă în toate țările UE şi în Elveția. Practic, în acest fel vei fi mult mai protejat în cazul unui accident.
Ce faci în caz de accident rutier în străinătate
Dacă în timpul vacanței în străinătate ajungi să fii implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia ai suferit vătămări corporale sau deteriorarea mașinii și a altor bunuri este bine să ştii ce trebuie să faci. În primul rând, sub nici o formă nu părăsi locul accidentului și, dacă este cazul, apelează numărul unic de urgență 112. De asemenea, asigură-te că notezi toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului. Iată ce trebuie să faci:
- Anunţă imediat poliţia locală.
- Caută să beneficiezi de prezenţa şi de declaraţiile unor martori care să ajute la descrierea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.
- Însoţește declaraţia făcută la poliţie cu o listă a obiectelor care au fost deteriorate sau distruse.
- Solicită autorităţilor de poliţie emiterea unui raport, care îți va fi de folos în cazul în care obiectele deteriorate sau distruse, inclusiv automobilul erau asigurate.
- În cazul în care accidentul s-a soldat doar cu avarierea autoturismului, notează elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare unde proprietarul acestuia are poliță de asigurare, potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
- Fiecare poliţă de asigurare emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. De aceea, apelează cât mai repede respectivul număr de telefon şi urmează întocmai îndrumările care îți sunt adresate de un reprezentant al firmei de asigurare.
- Păstrează toate documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.
- Dacă accidentul a avut urmări grave (persoane rănite sau decedate) trebuie să anunţi de urgență poliţia locală, după ce în prealabil ai acordat primul ajutor. Apoi contactează Ambasada sau Consulatul României.
- Dacă deții un telefon mobil cu un abonament de roaming pe durata călătoriei în străinătate, asigură-te, înainte de plecarea din România, că ai introdus în memoria dispozitivului numerele de telefon ale ambasadelor şi consulatelor României din ţările pe care urmează să le vizitezi. Aceste numere de telefon sunt disponibile pe site-ul oficial MAE (www.mae.ro).
Cum declari accidentul suferit în străinătate
De regulă, compania la care ai încheiat o poliță de asigurare pentru călătoria în străinătate îți pune la dispoziție un document standard, și anume Cartea Verde. Aceasta este eliberată gratuit de compania de asigurare la care deții o poliță de asigurare valabilă și va servi drept dovadă a asigurării de răspundere civilă în străinătate. Altfel spus, dacă un șofer provoacă un accident soldat cu pagube materiale, asigurătorul său „național” va plăti aceste daune. Este vorba doar de plata pentru răspundere civilă, nu și despre cea penală.
De asemenea, unii asigurători au elaborat un formular european de constatare a accidentelor, document care te va ajuta să colectezi rapid toate informațiile necesare și, totodată, va facilita soluționarea cererilor de despăgubire. În eventualitatea în care nu ai un astfel de formular de constatare sau un formular de asigurare va trebui să notezi următoarele informații:
- data și locul accidentului;
- detalii despre eventuale vătămări corporale și daune materiale, precum și date despre martori. Atenție! Nu uita să le ceri acestora datele de contact.
- datele de contact ale celuilalt șofer (nume, prenume, adresă, număr de telefon etc.).
- datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer, inclusiv numărul poliței de asigurare deținute de acesta.
- informații despre celălalt autovehicul implicat în accident, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul: țara de origine, numărul de înmatriculare, marca și tipul mașinii etc.
- datele de contact ale secției de poliție unde a fost raportat accidentul.
- împrejurările producerii accidentului.
Dacă tu și celălalt șofer v-ați pus de acord cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, va trebui să semnați amândoi o declarație, care va ușura procedurile de acordare a despăgubirilor. Atenție! Nu îți asuma răspunderea pentru producerea accidentului și nu semna formularul decât dacă îl înțelegi în întregime. În cazul în care nu cădeți de acord, asigurătorul tău va soluționa litigiul cu asigurătorul celuilalt conducător auto, urmând să se bazeze pe raportul întocmit de poliție, pe evaluarea daunelor și pe alte informații.
Accidentul în străinătate trebuie documentat corect
Un pas foarte important în cazul unui accident rutier suferit în străinătate îl reprezintă documentarea corectă a evenimentului. Această etapă îți poate asigura nu doar drepturile, ci și o posibilă despăgubire. În primul rând este nevoie să faci cât mai multe fotografii relevante cu locul unde a avut loc accidentul. Este esențial să faci poze din cât mai multe unghiuri posibile cu scena accidentului, iar imaginile ar trebui să includă daunele suferite de toate vehiculele implicate, poziția mașinilor după impact, semnele de circulație din zonă, condițiile de drum, precum și orice leziuni ar putea avea pasagerii din automobilele implicate.
De asemenea, trebuie să știi că în unele țări, precum Spania, dincolo de fotografii, este foarte important să notezi și numele străzii și orașului, detalii specifice locației, care sunt esențiale în raportările oficiale, în timp ce în alte state, cum ar fi Germania, este obligatoriu să schimbi informații precum adresă, date de contact, numărul de înmatriculare și detaliile asigurării, chiar și în cazul unor accidente minore.
Vezi şi acte necesare pentru constatarea amiabilă de accident în 2024 şi în ce condiții se face amiabila!