Putem afirma, fără teama de a greși, că a locui la bloc este o adevărată loterie, iar felul în care te poți bucura sau nu de o viață liniștită într-o comunitate de acest gen din care mai fac parte alte câteva zeci sau poate sute de suflete depinde într-o oarecare măsură și de modul în care reușești să-ți construiești în timp relațiile cu vecinii tăi.

Cu sau fără poliță de asigurare?

Știm cu toții că, indiferent de cât de mult am încerca să ne protejăm apartamentele de vecinii noștri, se pot petrece tot felul de incidente. Una dintre cele mai neplăcute experiențe cu care te poți confrunta dacă locuiești la bloc este aceea de a fi inundat de vecinul de deasupra sau de a-l inunda tu pe cel care locuiește în apartamentul de dedesubt. Sunt situații mai grave în care pot fi afectate mai multe apartamente de pe aceeași coloană.

Trebuie să știi că un astfel de incident poate avea loc în două contexte. Pe de-o parte, este situația mai puțin fericită în care nu ai fost suficient de inspirat încât să închei o asigurare împotriva unor incidente de acest gen, iar în acest caz lucrurile se pot complica. De ce? Ei bine, într-o astfel de situație se pot isca scandaluri, iar singura soluţie prin care persoanele păgubite își pot recupera paguba este să-i acţioneze în Instanţă pe vecinii de rea-credinţă, mai ales dacă nici o altă autoritate din domeniu nu este abilitată pentru a putea interveni ca să soluționeze cazul. Pe de altă parte, avem situația în care, spre norocul tău, deții o poliță de asigurare împotriva evenimentelor neplăcute, între care se numără și inundațiile. În acest caz, vecinii se pot dovedi foarte cooperanţi, iar problema se va rezolva pe cale amiabilă, rapid și fără mari bătăi de cap.

Cum a încercat Gazprom să-și salveze firmele din România de la sancțiunile internaționale. Reacția autorităților de la București
Recomandări
Cum a încercat Gazprom să-și salveze firmele din România de la sancțiunile internaționale. Reacția autorităților de la București

Cu toate că un incident de această natură provoacă de cele mai multe ori mari pagube atât în locuința ta, cât și în cele ale colocatarilor tăi, nu trebuie să te panichezi pentru că această situație se va rezolva relativ ușor și fără prea multe bătăi de cap. De aceea, ne-am gândit ca în cele ce urmează să-ți prezentăm un ghid practic prin care să-ți poți rezolva problemele în oricare dintre cele două situații dacă, din nefericire, vei fi nevoit să treci printr-o situație de acest gen.

Ce trebuie să faci dacă ai fost inundat de un vecin

O inundație într-un apartament de bloc poate fi produsă din mai multe cauze, cum ar fi, spre exemplu, uitarea unui robinet deschis sau spargerea ori fisurarea unei țevi. De asemenea, o inundație poate fi provocată de o defecțiune la coloana generală de apă, situație în care toți locatarii care se alimentează din acea coloană vor trebui să contribuie pentru remedierea defecțiunii.

În cazul în care apartamentul tău a fost inundat de un vecin care, din pură neatenție, a plecat de acasă și a uitat deschis unul sau mai mulți robineți de la baie sau de la bucătărie, va trebui ca sursa de inundație să fie oprită cât mai repede posibil. De abia după aceea va trebui ca, mai întâi, să identifici persona vinovată și apoi să iei legătura cu aceasta și, dacă este cazul, cu alți vecini păgubiți, iar cu toții va trebui să procedați la evaluarea pagubelor. Apoi se va putea trece la etapa următoare în care se vor întocmi sesizările în urma cărora se va deschide dosarul de daună în vederea recuperării pagubei.

Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină
Recomandări
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină

Dacă inundația s-a produs ca urmare a spargerii unei țevi în timpul unor lucrări de reamenajare pe care un vecin le face în propria locuință ori ca urmare a fisurării unei țevi vechi și foarte uzată, este obligatoriu ca, înainte de toate, apa să fie oprită pe toată coloana, operațiune care se face de regulă de la un robinet aflat la subsolul blocului. În plus, va trebui ca persoana care a provocat inundația să cheme de urgență un instalator care să remedieze defecțiunea din locuința sa pentru a evita în acest fel o repetare a incidentului.

În timpul evaluării pagubelor, ca să ai suficiente dovezi pentru dosarul de daună, îți recomandăm să realizezi cât mai multe fotografii ale zonei sau a zonelor afectate de inundație din apartamentul tău pe care apoi să le depui la dosar în format print. Imaginile vor ajuta la stabilirea impactului real pe care l-a avut inundația asupra locuinței tale. În același timp, trebuie să te asiguri că vei fotografia toate locurile unde a pătruns apă, și anume peretele sau pereții afectați, precum și întrerupătoarele și prizele care au intrat în contact direct cu apa.

De asemenea, verifică cu mare atenție și piesele de mobilier, aparatele electronice și cele electrocasnice, iar dacă și acestea au avut de suferit de pe urma inundației, atunci fotografiază-le și pe acestea. Atenție! Dacă sursele de curent electric sunt pline cu apă, NU le atinge sub nici o formă!

Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”
Recomandări
Motivele pentru care anchetatorii lui Traian Berbeceanu au fost achitați de judecători. „Modalitatea în care și-au exercitat atribuțiile a fost una extrem de deficitară”

Ce faci dacă nu ai asigurare pentru apartament

În eventualitatea în care inundația pe care a provocat-o vecinul tău a cauzat pagube atât în apartamentul tău, cât și în alte apartamente din bloc, precum și la sistemul comun de distribuire a apei menajere va trebui anunțată cât mai repede asociația de locatari.

În sarcina asociației intră întocmirea unui proces verbal sau a unei note de constatare a pagubelor în care vor fi notate toate stricăciunile descoperite în locuința ta și a celorlalte afectate. Odată finalizată operațiunea de identificare a pagubelor, documentul va fi semnat de toate persoanele prezente, iar apoi se va apela la o firmă de evaluare care va trebui să stabilească valoarea totală a pagubelor. Această firmă de evaluare va trebui să dovedească și să stabilească faptul că persoana care a provocat inundația poartă în totalitate această vină.

În cazul în care nu deții o poliță de asigurare împotriva unor astfel de incidente pentru apartamentul tău și ai ghinionul ca respectivul vecin să fie o persoană necooperantă, care refuză să achite contravaloarea pagubelor pe care le-a provocat și nu permite nici măcar accesul în locuinţa sa a unui instalator pe cheltuielile celui păgubit, singura variantă pentru a-ți recupera banii este să-l acționezi în Instanță pe respectivul vecin, potrivit legislației în vigoare. Totodată, există și varianta soluționării prin intermediul unui mediator, potrivit CasășiDesign.ro.

Acest tip de proces nu este unul deloc simplu şi, în plus, este și de durată. Și asta pentru că Instanţa va trebui să efectueze o expertiză la faţa locului pentru a stabili la rândul ei valoarea pagubelor. În situația în care vecinul va fi găsit vinovat și de către Instanță, acesta va fi obligat să plătească atât valoarea pagubelor materiale, cât şi cheltuielile de judecată.

Cum procedezi dacă ai asigurare pentru apartament

Pentru a evita o situație neplăcută ca aceea despre care am vorbit anterior, specialiștii recomandă să deții o poliță de asigurare facultativă pentru locuința ta, care să acopere costurile de reparații în caz de incidente precum o inundație și, astfel, să nu mai ai bătăi de cap. Practic, după ce firma de asigurări unde ai încheiat poliția te va despăgubi, aceasata își va recupera banii de la persoana vinovată în Instanță.

Pentru a-ți recupera banii în cazul în care ai apartamentul asigurat și ești inundat de un vecin trebuie în primul rând să mergi la sediul firmei unde ai încheiat asigurarea pentru locuință unde vei completa o cerere de deschidere a dosarului de daune. Aceasta va fi avizată de firmă. Apoi, în cel mult cinci zile lucrătoare, un angajat al firmei de asigurare se va deplasa la locuința ta pentru a face poze și pentru a constata pagubele. Asiguratorul îți va comunica în cel mai scurt timp persoana care se face vinovată de producerea pagubelor. În actul de constatare a pagubelor se vor menționa condițiile în care s-a produs inundația.

După alte câteva zile, un reprezentant al firmei de asigurare îți va comunica faptul că va trebui să permiți accesul în locuință a unui instalator pentru a remedia avaria. Persoana care a produs pagubele va fi înștiințată cu privire la costul reparațiilor pe care va trebui să îl suporte din buzunarul propriu. Dacă deține o asigurare, atunci firma la care are polița va suporta cheltuielile.

Asiguratorul la care ai polița îți va vira în cont banii necesari pentru reparații, iar tu te vei ocupa de efectuarea lucrărilor. În final, firma de asigurare își va recupera banii de la persoana vinovată de producerea pagubelor, conform Legii nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România sau a unei hotărâri judecătorești.

Poți cere bani de la fondul Asociației de locatari

Ce faci dacă te-a inundat un vecin. Ce responsabilități are acesta?

Există, însă, și varianta ca persoana care a provocat incidentul să-și recunoască vina și să fie dispus să se achite față de vecinul sau de vecinii păgubiți. În acest caz, este recomandat ca acesta să scrie o declarație pe care să o semneze el și persoanele păgubite persoanele vizate.

Această declarație poate fi dată în fața unui notar public și ar trebui să conțină numele persoanei care se face vinovată de producerea inundației, datele personale ale acesteia și declarația prin care aceasta își asumă obligația să achite integral pagubele cauzate.

Conform Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, în cazul unei inundații, dacă ești proprietarul apartamentului afectat, poți solicita să fi despăgubit prin intermediul fondului de reparații de la Asociația de locatari. Acest fond pentru situații de urgență a fost astfel gândit, în conformitate cu legislația în vigoare.

Citește și:  Te-a INUNDAT vecinul? Iată cum îţi recuperezi PAGUBA

Foto:123rf.com/Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea certuri și despărțiri
FANATIK.RO
Cele 4 zodii care vor avea ghinion în dragoste până la finalul lunii. Pot apărea certuri și despărțiri
Imagini dureroase! Tulburător ce s-a întâmplat la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel:: "Tatăl tău..."
Viva.ro
Imagini dureroase! Tulburător ce s-a întâmplat la mormântul Andreei Morega, studenta ucisă de Mirel:: "Tatăl tău..."
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Libertateapentrufemei.ro
„A venit iepurașul”. Milionarul Arpad Paszkany, cadou exorbitant pentru tânăra iubită. Antonela Pătruț și noua ei viață de regină, în 30 de imagini fabuloase
Sportivul român s-a întâlnit cu Zendaya pe platoul de filmare în SUA. „Aveam rulotele una lângă cealaltă. Sigur, a ei mai mare decât a mea”
GSP.RO
Sportivul român s-a întâlnit cu Zendaya pe platoul de filmare în SUA. „Aveam rulotele una lângă cealaltă. Sigur, a ei mai mare decât a mea”
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai bună ca la restaurant. Cele 2 ingrediente care îi dau cea mai bună aromă
FANATIK.RO
Ce să pui în ciorba de pui a la grec ca să îți iasă mai bună ca la restaurant. Cele 2 ingrediente care îi dau cea mai bună aromă
Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD
Știrileprotv.ro
Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD
Jennifer Lopez, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, la Gala MET 2024. Ce rochie a purtat cântăreața / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, nici îmbrăcată, nici dezbrăcată, la Gala MET 2024. Ce rochie a purtat cântăreața / FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
Observatornews.ro
"Chiria e 400 de euro şi salariul 500, te-ai descurca?". Revolta tinerilor care nu au loc de muncă
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte
HOROSCOP
Horoscop 8 mai 2024. Capricornii este bine să se ocupe de cei dragi, de solicitările lor directe și de cele indirecte

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI