Gozmele, un deliciu culinar turcesc, mini plăcinte umplute cu diferite amestecuri care mai de care mai delicioase. Descoperă cum faci acasă plăcinta turcească. Cum se pregătesc gozmele.

Ce sunt gozmele

Una dintre specialitățile turcești, gozmele sunt plăcinte subțiri cu umplutură. Aluatul se aseamănă cu cel de patiserie, se face din doar câteva ingrediente de bază, iar umplutura poate fi atât din brânzeturi, carne tocată, cât și din verdețuri proaspete, după preferințe.

Printre cele mai întâlnite umpluturi pentru gozmele sunt verdețurile precum spanac, ceapă verde, mărar sau pătrunjel verde, dar și umplutură de brânză.

Gozmele se coc pe o plită fierbinte și se servesc întregi sau îndoite în sferturi, tăiate sau rulate. Descoperă cum faci și tu rețeta pentru plăcintele turcești.

Gozmele – rețete plăcintă turcească

Gozmele cu brânză feta și spanac

Ingrediente pentru aluat

  • 500 gr făină;
  • Două linguri de ulei;
  • 200 ml apă caldă;
  • Un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 200 gr spanac;
  • 200 gr brânză feta;
  • O ceapă și puțin ulei de măsline.

Mod de preparare

Pentru început, pregătește gozmele. Într-un vas mare pune făina, adaugă un praf de sare, uleiul, apoi adaugă treptat apa și amestecă. Când aluatul începe să se lege, pune-l pe blatul de lucru, unde ai presărat făină, apoi frământă aluatul până când acesta are o textură elastică.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Împarte aluatul în șase părți egale și pregătește acum umplutura.

Pentru umplutură, călește ceapa în puțin ulei, adaugă spanacul pe care l-ai spălat bine și l-ai tăiat. Amestecă până când se înmoaie spanacul, după care lasă-l să se răcească. Pune și brânza sfărâmată și amestecă.

Întinde fiecare bilă de aluat bine, pune umplutură, împăturește și coace la foc mic, în tigaie sau pe plită încinsă, pe ambele părți până când acestea se rumenesc. La final, unge cozmele cu puțin ulei de măsline și consumă-le imediat.

Gozmele - rețete de plăcintă turcească. Cum se prepară și cu ce umpluturi

Gozmele cu brânză feta și ceapă verde

Ingrediente pentru aluat

  • 500 gr făină;
  • 7 gr drojdie;
  • O linguriță de sare/ una de zahăr;
  • 250 ml apă;

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 gr brânză feta;
  • 6 bucăți de ceapă verde;
  • Câteva frunze de mentă proaspătă
  • O linguriță ulei de măsline;
  • 30 gr unt.

Mod de preaparare

Pune făina într-un bol, adaugă peste sarea și zahărul. Pune drojdia în apă călduță, după care adaugă apa peste făină și frământă aluatul până când devine omogen și elastic. Lasă apoi aluatul să se dospească până când își dublează volumul.

Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat
Recomandări
Cum poate fi redus deficitul bugetar fără creșteri de taxe. Soluțiile economiștilor: tăierea investițiilor inutile, taxarea inversă la TVA, eliminarea unor de programe de stat

Pentru umplutură, amestecă brânza feta cu ceapa verde tocată mărunt și frunzele de mentă tocate fin. Omogenizează bine compoziția.

Împarte aluatul în șase bucăți egale, întinde fiecare bucată de aluat subțire și presară amestecul de brânză. Pliază și sigiliează marginile aluatului peste umplutură.

Într-o tigaie de fontă, pune puțin ulei și coace pe fiecare parte până când se rumenesc. După ce ai pregătit gozmele, unge cu unt topit și servește-le calde.

Gozmele cu umplutură de carne tocată

Ingrediente pentru aluat

  • 500 gr făină;
  • Un plic drojdie;
  • 3 linguri de ulei, 2 lingurițe de sare;
  • 250 ml apă călduță;
  • Un plic drojdie uscată.

Ingrediente pentru umplutură

  • 300 gr carne tocată de pasăre;
  • O ceapă;
  • O linguriță de sare;
  • O legătură de pătrunjel verde.

Mod de preparare

Pentru a pregăti gozmele, amestecă făina cu sarea, drojdia și apa și începe să frămânți aluatul până când acesta este ferm și nu se mai lipește de mâini. Lasă-l apoi deoparte pentru 30 de minute.

Între timp, pregătește umplutura de carne. Într-o tigaie călește ceapa, adaugă carnea tocată și condimentează după gust. Când carnea se albește, pune apă rece cât să acopere carnea, apoi adaugă puțină sare și acoperă cu un capac. Lasă la foc mic până scade compoziția. Ulterior, când este gata, toacă pătrunjel verde și lasă-o să se răcească.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Din aluatul făcut, porționează șase bile și întinde-le pe blatul de lucru pe care ai presărat făină. Ia 2,3 linguri de umplutura de carne tocată și întinde-o bine pe aluat. Împăturește aluatul sub forma unei semilune și prăjește gozmele într-o tigaie cu puțin ulei până când acestea se rumenesc pe ambele părți.

Când le iei de pe foc, unge cozmele cu puțin unt topit și le poți consuma.

Citește și: Reţete de cremă de brânză de casă

Sursă foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.