Bărbații ucraineni cu vârstele cuprinse între 18 şi 60 de ani nu au dreptul să părăsească teritoriul țării lor, cu unele excepţii, în virtutea legii marţiale.

De la începutul invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, numeroşi bărbaţi au plecat însă – în mod ilegal sai legal – din ţară, pentru a evita să fie înrolaţi în armată.

Aceste temeri sunt tot mai puternice înainte cu zece zile de intrarea în vigoare a unei noi legi care permite mobilizarea unor militari suplimentari.

Cadavrele au fost scoase luni din râul Tisa, în Transcarpatia, au anunţat într-un comunicat grănicerii ucraineni.

Un pescar a găsit corpul neînsufleţit al unui bărbat în vârstă de 28 de ani care locuia în vestul Ucrainei, potrivit aceleiaşi surse. Grăniceri ucraineni au găsit după aceea alte două cadavre.

Unul dintre bărbaţi avea 20 de ani şi locuia în nord-estul Ucrainei, iar identitatea celui de-al treilea nu a fost încă stabilită. Cel puţin doi dintre ei se aflau, astfel, la vârsta la care pot lupta.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Dificultăți de recrutare

Autorităţile ucrainene nu au confirmat însă în mod clar că aceştia fugeau de mobilizare. „Probabil este vorba despre persoane care încercau să traverseze frontiera în mod ilegal”, a declarat pentru France-Presse un purtător de cuvânt al grănicerilor, Andrii Demcenko.

Acest curs de apă este „periculos”, insistă serviciile, denunţând „infractori avizi de profituri ilicite” care propun traversarea râului.

Autorităţile pun în gardă cu regularitate cu privire la aceste riscuri, în contextul în care râul Tisa este folosit de către persoane care vor să fugă din Ucraina.

O nouă lege privind mobilizarea militară intră în vigoare pe 18 mai în Ucraina. Sancţiunile care-i vizează pe cei care încearcă să fugă de mobilizare urmează să fie însăprite.

Autorităţile vor să mobilizeze bărbaţi suplimentari cu scopul de îngroşa rândurile armatei, care întâmpină dificultăţi în a recruta voluntari.

Însă această lege – promulgată la sfârşitul lu iaprilie de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – este contestată deoarece nu prevede un termen de demobilizare a militarilor.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.