Pornim de la ideea că ai asigurare de locuinţă, aşa cum prevede legea. Iată cum procedezi dacă te trezeşti că tavanul tău este ud:
Pasul 1. Te prezinţi la sediul firmei de asigurare cu o copie după asigurare şi după buletin. Aici vei completa o cerere pentru deschiderea dosarului de daună.
Pasul 2. Peste 5 zile, un reprezentant al firmei va veni la faţa locului să constate dauna şi să facă poze. Îţi lasă un formular care va trebui completat de păgubit cu toate datele, necesare ulterior pentru recuperarea cheltuielilor. Un reprezentant al firmei se va ocupa de avizarea acestuia.
Pasul 3. Administratorul asociaţiei va da o adresă păgubitului din care să rezulte cine este vinovat de inundaţie: dacă este o ţeavă comună sau dacă este o daună individuală produsă la instalaţia dintr- un apartament vecin. Este un act de constatare a avariei.
Pasul 4. Proprietarul apartamentului în care a fost depistată hiba va fi înştiinţat. El este obligat ca după înştiinţare, în termen de 5 zile să permită accesul unui instalator în apartamentul său, pentru remedierea defecţiunii. De asemenea, cel ce a produs paguba va fi invitat la constatarea ei şi la informarea cu privire la valoarea cuantumului acesteia, pentru a şti exact ce sumă va avea de acoperit.
Pasul 5. Dacă proprietarul apartamentului unde s-a produs defecţiunea refuză să colaboreze, atunci asociaţia sau proprietarul afectat îl poate da în judecată, urmând ca ulterior să suporte cheltuielile presupuse de acest demers şi să respecte hotărârea instanţ e i . Sau se mai poate sesiza Serviciul Asociaţiilor de Proprietari din cadrul primăriei, îndrituit să dispună măsuri de sancţionare a locatarilor care nu înţeleg să respecte legea.
Pasul 6. Asigurătorul va vira banii pentru reparaţie în contul tău şi îşi va recupera suma cu titlu de despăgubire de la vecinul care a produs paguba, în baza Legii 136 din 1995 sau a unei hotărâri judecătoreşti. În acest ultim caz, cel ce a produs paguba va plăti şi cheltuielile de judecată.
Nu eşti asigurat, plăteşti amendă!
După cum se ştie, cei care nu au asigurare obligatorie a locuinţei sunt pasibili de amenzi de până la 500 de lei. Şi aici trebuie să fii atent. Dacă asigurarea ta este simplă, nu vei fi despăgubit în cazul unei inundaţii. Dacă poliţa are şi opţiuni suplimentare, respectiv “apă de conductă”, atunci vei putea beneficia de suportul firmei de asigurări.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!