Cuprins:
În 2020, Alex Greceniuc, președintele Asociaței Tinerilor Ucraineni din România și vicepreședinte al Congresului Mondial al Organizațiilor Ucrainene de Tineret, explică însemnătatea expresiilor pentru Gazeta Sporturilor.
Asta după ce federația rusă de fotbal se inflamase fiindcă pe tricourile Ucrainei urmau să fie imprimate cele două replici.
„Sintagmele «Glorie (Slavă) Ucrainei» si «Glorie (Slavă) eroilor» sunt prezente în inima ucrainenilor de peste 100 de ani. Desigur că asocierea acestora cu naționalismul ucrainean a făcut ca în perioada sovietică sa fie interzisă utilizarea lor, iar acum, în vreme de război și începând cu Euromaidanul din Kiev, a făcut ca aceste sloganuri să redevină populare în rândul societății ucrainene”, spunea Alex.
Dialogul exprimă patriotismul și respectul față de cei care se luptă pentru integritatea teritorială a Ucrainei în aceste vreme tulburi din țara vecină
Alex Greceniuc
Dialogul nu se încheie aici
Pe lângă deja cunoscutele „Slava Ukraini!” și „Heroiam Slava”, cântecul încrucișat continuă și cu alte replici.
Astfel, dialogul are și următoarele componente:
- „Slava nații! / Smerti voroham!” (Slavă nației! Moarte dușmanilor!)
- „Ukraina / ponad use” (Ucraina / mai presus de toate)
Toate aceste replici își au originea în prima parte a secolului al XX-lea, fie din anii ‘90, când Ucraina a devenit un stat independent.
Astfel, Slavă (Glorie) Ucrainei! / Glorie Eroilor! A devenit cunoscută din 1917-1921, anii între care s-a dus războiul de independență al Ucrainei.
Inițial, conform Euromaidan Press, răspunsul la salut era „Kozakam slava!”, „slavă cazacilor”, cei pe care ucrainenii îi consideră drept strămoși.
În urma acestui conflict, teritoriul Ucrainei a fost împărțit între URSS, Polonia și Cehoslovacia (Transcarpatia).
Unii în Cartea Recordurilor, alții cu probleme
În Lviv, restaurantul Kryivka folosește cele două replici drept parolă pentru oricine dorește să intre.
Iar portarul localului a intrat în Cartea Recordurilor Ucrainei, după ce a spus, timp de 14 ani, același salut de 1,6 milioane de ori.
Fostul fotbalist al lui Dinamo Kiev, Domagoj Vida, a avut probleme din cauza aceluiași slogan, pe care l-a spus după ce Croația a eliminat, la penalty-uri, Rusia de la CM 2018, organizat chiar de ruși.
Vida marcase un gol în prelungiri și a transformat penultimul penalty al Croației.
Fundașul central a fost avertizat de FIFA, după care mii de ucraineni au atacat pagina federației internaționale de fotbal, care a fost nevoită să renunțe la ratingul de pe Facebook, unul care scăzuse sub 2 stele.
foto: Hepta