De la hrana, medicamentele și suplimentele pe care i le oferi și până la timpul pe care îl petreceți împreună, există numeroase lucruri pe care le poți face pentru starea de bine a câinelui tău. Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont:
- Asigură-te că face mișcare
Mișcarea este benefică pentru orice câine, deoarece îl ajută să își mențină o greutate optimă, scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și îmbunătățește stimularea mintală a acestuia. Plimbările regulate în parc, drumețiile pe munte sau înotul sunt doar câteva idei de activități pe care le poți face împreună cu câinele tău.
De asemenea, pentru a-l stimula, ar trebui să îi oferi jucării, să îl înveți trucuri noi și să ascunzi recompense, pe care să le caute apoi prin casă sau grădină. Dacă ai un cățel în vârstă, câteva plimbări scurte sunt suficiente pentru a-l ajuta să fie sănătos.
- Mergi în mod regulat la veterinar
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a avea un câine sănătos este să găsești un cabinet veterinar de încredere și să mergi regulat la un control medical. În general, puii de cățel trebuie să meargă la control o dată la câteva săptămâni în primele luni de viață, în timp ce câinii adulți o dată pe an, iar cei bătrâni la fiecare șase luni. În acest fel, poți preveni la timp diferite probleme de sănătate serioase.
În plus, medicul veterinar te va ajuta să fii la zi schema de vaccinări împotriva bolilor precum parvoviroza sau rabia. La fel de important să verifici în mod regulat și sănătatea orală a câinelui și să programezi ședințe pentru îndepărtarea tartrului.
- Oferă-i o alimentație echilibrată
Alimentația de zi cu zi a câinelui influențează în mod direct nivelul de energie, greutatea, aspectul blănii și sănătatea sistemului digestiv. În cazul în care câinele tău se confruntă cu o problemă legată de aceste aspecte, ar putea fi vorba de o dietă necorespunzătoare.
E indicat să alegi întotdeauna hrană de calitate, să te asiguri că bea suficientă apă și că nu exagerezi cu recompensele pe care i le oferi. De asemenea, ar trebui să verifici cu medicul veterinar pentru a vedea dacă este necesar să îi oferi și suplimente nutriționale. În cazul în care vrei să introduci un aliment nou, trebuie să faci acest lucru treptat. Orice schimbare bruscă în alimentație poate provoca diaree și vărsături.
- Îngrijește-l în mod corect
Toți câinii au nevoie de o îngrijire adecvată, iar acest lucru înseamnă tăierea ghearelor, tunderea și spălarea blănii sau curățarea urechilor. De regulă, e indicat să perii blana câinelui de câteva ori pe săptămână și să îl speli în mod regulat, folosind un șampon special. Același lucru e valabil și atunci când îi perii dinții.
În cazul în care nu stăpânești aceste activități, poți apela la serviciile specializate de cosmetică veterinară. Totuși, dacă vrei să te ocupi de unul singur de ele, stai cu ochii pe orice schimbări la nivelul blănii sau al pielii, precum mătreața, căderea excesivă a blănii sau zonele cu piele uscată.
- Oferă-i afecțiune
Îmbrățișările, mângâierile, scărpinarea pe burtă și periatul blănii sunt doar câteva modalități care te pot ajuta să creezi o legătură strânsă cu cățelul tău. În plus, aceste activități sunt ideale pentru a-i îmbunătăți starea de bine și pentru a-l ajuta să interacționeze corect cu alte animale și persoane.
De altfel, interacțiunea trebuie să aibă loc cât mai devreme, încă din săptămâna a 16-a de viață. Aceasta este perioada critică pentru formarea abilităților sociale ale animalului tău de companie. Mergi la prieteni împreună cu cățelul, ieși des la plimbări în parc sau în cartier sau lasă-l să petreacă o zi la gradinița pentru animale.
În concluzie, pentru a avea un câine sănătos și fericit, este important să îi oferi o alimentație echilibrată, să mergi regulat la medicul veterinar, să îl scoți la plimbări și să îl îngrijești corect. De asemenea, asigură-te că primește afecțiunea de care are nevoie și că socializează cât mai mult cu alte persoane și animale.
Sursă foto: Shutterstock
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro