În 1927, la Bruxelles, avea loc cea de-a cincea ediție a Conferințelor Solvay, iniţiate în 1911. Aici a fost făcută fotografia care astăzi este considerată de mulți cea mai „inteligentă” fotografie, datorită personalităților care apar în ea, fizicieni și chimiști de seamă ai secolului XX.
17 dintre cei 29 de gânditori din fotografie câștigaseră deja sau urmau să câștige, în anii următori, un Nobel. Printre personalitățile prezente la conferință în acel an, se numărau: Albert Einstein, Niels Bohr, Auguste Piccard, sau Max Planck. Marie Curie se afla și ea printre participanți, fiind singura persoană care câștigase două premii Nobel în 1903 pentru chimie, și în 1911, pentru fizică.
„Îmi place să am în spatele meu cele mai faimoase minți ale omenirii”
„În biroul lui Aleksei era tabloul cu participanții la Conferința Solvay. din 1927. Au fost acolo Albert Einstein, Niels Bohr sau Marie Curie. Toți cei care intrau pentru prima dată îl întrebau care este legătura. «Îmi place că am în spatele meu cele mai faimoase minți ale omenirii», a explicat Kira Iarmiș, pe Instagram.
„Aleksei credea în știință, în Dumnezeu, în iubire și că Rusia va fi liberă“. a adăugat ea.
„Piesa Santa Lucia răsuna permanent din biroul lui”
Kira Iarmiș spune, ca o anecdotă, că o deranja un singur lucru la Navalnîi: „Îi plăcea în mod deosebit piesa Santa Lucia, a grupului de pop Quest Pistols, o punea toată ziua. Eram în biroul alăturat și nu prea eram de acord cu asta”.
„Nu credea în plictiseală, nu-i plăcea lenea și lupta împotriva așa-zisului caracter național rusesc. Spunea că rușii sunt împinși să creadă că sunt incapabili să trăiască într-o țară bogată și prosperă”, a scris Kira.
„Mi se pare că le-a dat tuturor instrucțiuni specifice cu privire la ce să facă și ce să nu facă. Aleksei, nu te vom abandona și nu te vom uita niciodață!”, a adăugat Iarmiș.
Navalnîi a fost principala figură a opoziției ruse și a criticat cu voce tare regimul, în principal pentru corupție. Vineri, 15 februarie, Serviciul Penitenciar a declarat că un bărbat de 47 de ani s-a îmbolnăvit, și-a pierdut conștiența și nu a putut fi resuscitat, după o plimbare în colonia de dincolo de Cercul Polar.
Familia liderului opoziției l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de crimă. Sâmbătă, la opt zile după moartea lui, trupul a fost predat mamei lui, Liudmila.
Scriitoarea a fugit din Rusia acum trei ani
Figură publică și scriitoare rusă, Kira Iarmiș este autoarea romanului „Incidente incredibile în celula pentru femei nr. 3” (2020).
Ea a fugit din Rusia în 2021, după ce un tribunal din Rusia a dispus 18 luni de restricții asupra libertății ei de mișcare, după ce a găsit-o vinovată de încălcarea regulilor de siguranță pentru prevenirea răspândirii COVID-19.
Ea fusese pedepsită după ce participat la un protest considerat ilegal în semn de sprijin pentru Navalnîi, în iarna lui 2020.
Tribunalul îi interzisese să plece noaptea de acasă, să ia parte la manifestații și să-și schimbe domiciliul fără a notifica autoritățile penitenciare.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 9