Beneficiarul acestui gest de afecțiune din partea liderului de la Kremlin se numește Kim Yong Bok, generalul care a condus contingentul trimis de dictatorul nord-coreean Kim Jong-un pentru a sprijini armata rusă împotriva Ucrainei.

Timp de șase luni, prezența soldaților nord-coreeni pe front a fost un dublu secret de stat: Moscova a negat-o constant, iar Phenianul a păstrat tăcerea în pofida evidențelor. Abia la sfârșitul lunii aprilie Kremlinul s-a lăudat cu „contribuția eroică a fraților de arme veniți din Coreea de Nord”, iar Kim a promis un monument pentru soldații nord-coreeni căzuți pe câmpul de luptă.

Pierderi grele pentru nord-coreeni pe câmpul de luptă din Kursk

Potrivit serviciilor secrete occidentale, contingentul nord-coreean desfășurat în regiunea Kursk în octombrie 2024 a suferit pierderi grele: cel puțin 600 de morți și 4.000 de răniți dintr-un total de 14.000 de soldați – 11.000 la început și alți 3.000 mobilizați în ianuarie pentru a umple golurile.

Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii
Recomandări
Fostul diplomat, actor și jurnalist Andrei Magheru a fost declarat colaborator al Securității comuniste. Cum își turna „Radu Manoliu” colegii

Acest tribut de sânge i-a adus comandantului Kim Yong Bok o îmbrățișare fraternă din partea lui Putin. Alături de el stăteau alți patru generali nord-coreeni cu multe medalii pe piept, care au primit strângeri călduroare de mână din partea liderului rus.

Doar doi dintre ei au fost identificați de analiștii de la NK News, un site de știri cu sediul la Seul specializat în Coreea de Nord. Aceștia sunt generalul Ri Chang Ho, șeful Biroului de Recunoaștere (informații militare) și generalul Sin Kum Chol, directorul Biroului de Operațiuni din cadrul Statului Major General. Ceilalți doi nu au fost identificați, ei fiind probabil responsabili de operațiunile militare nord-coreene împotriva Ucrainei.

Soldații nord-coreeni nu au participat la paradă, probabil din motive diplomatice. În schimb, printre participanții străini au fost observați câțiva membri ai Gărzii Chineze de Onoare, în condițiile în care liderul regimului comunist de la Beijing Xi Jinping a stat la tribună alături de Vladimir Putin.

Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj
Recomandări
Elevul unui liceu tehnologic, după a doua probă a Bacalaureatului: „Istoria este strămoșii noștri” I Reportaj

Alianța Moscova – Beijing – Phenian

Există interpretări contradictorii asupra felului în care China ar evalua alianța militară dintre Putin și Kim. Dacă unii politologi cred că Xi este deranjat să-și vadă „clientul” nord-coreean atât de apropiat de Rusia, alții consideră că Phenianul nu poate lua nicio decizie strategică fără acordul marelui său protector, China, care este vitală pentru supraviețuirea economică a dinastiei Kim sub sancțiunile internaționale.

Printre declarațiile făcute de Putin și Xi în urma întrevederii pe care au avut-o săptămâna trecută la Moscova iese în evidență un apel de a „pune capăt embargoului, măsurilor coercitive unilaterale și presiunii militare împotriva Republicii Populare Democrate Coreene”, denumirea oficială a Coreei de Nord.

În realitate, sancțiunile au fost propuse în Consiliul de Securitate al ONU pentru a descuraja programul nuclear al regimului de la Phenian, iar la vremea respectivă China și Rusia au votat și ele „pentru”. Kim reprezintă o săgeată atât în tolba lui Putin, cât și în cea a lui Xi, care poate fi folosită pentru a amenința Statele Unite și aliații săi regionali, de la Coreea de Sud până la Japonia.

Kim Jong-un, marele absent din Piața Roșie

Subiecte BAC matematică 2025. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat
Recomandări
Subiecte BAC matematică 2025. Ce le-a picat elevilor la proba obligatorie a profilului la Bacalaureat

Absentul notabil din Piața Roșie a fost Kim Jong-un, chiar dacă a primit o invitație oficială. Această absență poate fi explicată în două moduri: fie Kim nu a vrut să se amestece printre grupul de președinți și șefi de guvern invitați de Kremlin pentru a nu se denigra, fie Xi a preferat să nu fie etichetat drept liderul unei triple alianțe belicoase.

Kim s-a dus însă, pe 9 mai, la Ambasada Rusiei de la Phenian, însoțit de fiica sa adolescentă, care a devenit în ultimele luni o prezență constantă la toate ieșirile publice ale dictatorului nord-coreean. Liderul de la Phenian a lăudat „întărirea constantă a nobilei și invincibilei alianțe cu Rusia” și a spus că, intrând în sediul diplomatic, „care face parte din teritoriul sacru al marii Rusii”, s-a „simțit învăluit de spiritul Pieței Roșii”.

Încheind această fervoare propagandistică, Kim i-a transmis aliatului său de la Kremlin că nu va ezita să-și folosească din nou forțele armate pentru a-l ajuta dacă Statele Unite sau „marionetele occidentale” vor continua să „amenințe” Rusia.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.