Cuprins:
Etnic găgăuz, Alexandr Stoianoglo a încercat de mai multe ori să ocupe funcția de bașcan (guvernator) al Găgăuziei, apoi a fost deputat din partea Partidului Democrat din Moldova (din 2009 până în 2014). Însă, el s-a făcut remarcat ca procuror general (între 2019-2021) al Republicii Moldova când l-a eliberat ilegal pe mafiotul Veaceslav Platon.
Procurorul Stoianoglo l-a eliberat ilegal pe milionarul Platon
Acum doi ani, Stoianoglo a fost trimis în judecată fiind învinuit de eliberarea ilegală din detenție a oligarhului fugar Veaceslav Platon. Stoianoglo se consideră nevinovat și a acuzat că totul este o „lucrătură politică”.
El este acuzat de abuz în serviciu favorizând o grupare criminală prin eliberarea din detenție a lui Veaceslav Platon, de primirea de foloase necuvenite de la condamnat și fals în declarații (prin neincluderea în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa este beneficiara unor firme din Ucraina).
În septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis, dar Stoianoglo s-a plâns la CEDO care a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile atunci când autoritățile moldovene l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021. El urmează să primească de la stat 3.600 de euro drept prejudiciul moral.
Relația de afaceri dintre Platon și familia Stoianoglo
Veaceslav Platon este un politician și milionar moldovean acuzat de mai multe escrocherii și fraude. În 2016 Platon a fost dat în urmărire internațională, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din Moldova, de unde a furat 800 milioane de lei.
El a fost reținut în Ucraina și extrădat în Moldova unde a fost condamnat la 18 ani de închisoare.
În 2020, Stoianoglo l-a eliberat susținând că dosarul în baza căruia a fost condamnat Platon a fost falsificat. Veaceslav Platon se ascunde acum la Londra de unde finanțează politica pro rusă din Republica Moldova.
Ţvetana Kurdova, soția lui Alexandr Stoianoglo, are afaceri, pe lângă Republica Moldova, și în Ucraina unde a devenit beneficiara companiilor Verlok Development Inc și Jet Business Limited. Aceste firme aparțineau anterior evazionistului Veaceslav Platon și dețineau active de milioane de dolari fiind acționare la Moldindconbank.
Când soțul ei a fost suspendat din funcție și pe motiv că nu a declarat afacerile soției din Ucraina, Ţvetana Kurdova a făcut o plângere la Ministerul Justiției din Ucraina susținând că a fost făcută beneficiară a firmelor lui Platon fără voia ei.
Firma lui Platon activă și în România
Verlok Development Inc din Odesa este asociat unic și în firma românească Verloc Development SRL (fondată în anul 2022) cu activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.
Compania ucraineană este reprezentată la noi de Aliona Stasevskaia (cetățean român din Republica Moldova), fost vice-preşedinte al Consiliului de Administraţie la Moldindconbank și dată în urmărure generală în anul 2013 pentru abuz în serviciu și delapidare.
Verloc Development Inc este o firmă ucraineană înființată în 2009 de un offshore din Belize care a deținut acțiuni și la Moldindconbank. Banca, a treia ca mărime din Republica Moldova, era controlată de Veaceslav Platon și a fost implicată (între 2010 și 2014) într-o schema în care au fost spălați 22 de miliarde de dolari proveniți din Federația Rusă, operațiune cunoscută ca „Laundromatul rusesc”.
De la înființare, asociatul unic al Verloc Development Inc este Aliona Staevskaia, o apropiată a lui Platon, fost vicepreședinte al Moldindconbank.
Pentru o scurtă perioadă de timp, în anul 2021, ca beneficiar a unei pătrimi din capitalul firmei a figurat și Ţvetana Kurdova, soţia lui Alexandr Stoianoglo.
Foto: Profimedia
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!