În presă au circulat o serie de informații despre ce s-a întâmplat la Teliu, inclusiv că echipajul de poliție intrase în Teliu ca să vadă dacă sunt respectate restricțiile impuse prin Ordonanța Militară, iar la un moment dat, din senin, romii s-au năpustit asupra echipajului cu bâte și răngi.

Cine sunt ”Diaspora” și ”romii” prezentați drept ”Vestul Sălbatic care atacă jandarmi la Teliu”? Doi bărbați dintr-o comunitate de 2.000: unul de 33 și celălalt de 17 ani
Cine sunt ”Diaspora” și ”romii” prezentați drept ”Vestul Sălbatic care atacă jandarmi la Teliu”? Doi bărbați dintr-o comunitate de 2.000: unul de 33 și celălalt de 17 ani
Cine sunt ”Diaspora” și ”romii” prezentați drept ”Vestul Sălbatic care atacă jandarmi la Teliu”? Doi bărbați dintr-o comunitate de 2.000: unul de 33 și celălalt de 17 ani
Cine sunt ”Diaspora” și ”romii” prezentați drept ”Vestul Sălbatic care atacă jandarmi la Teliu”? Doi bărbați dintr-o comunitate de 2.000: unul de 33 și celălalt de 17 ani

Chiar primarul din Teliu, Dorinel Blendica, a oferit pentru Libertatea o informație care s-a dovedit falsă. Acesta a spus că un grup de 4-5 romi din localitate au fost prinși în flagrant și au agresat forțele de ordine.

Au fost la furat aseară la o fabrică de mobilă de lângă ei și i-au prins jandarmii la furat și au sărit la gâtul jandarmilor. Și au început să îi bată, le-au spart mașinile, le-au făcut praf cu topoarele, cu bâtele, cu pietre.

Dorinel Blendica, primar Teliu:

Ce s-a întâmplat, de fapt, conform celor chemați să reconstituie faptele și să facă încadrările legale?

Doi suspecți, de 17 și 33 de ani

Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov au explicat pentru Libertatea ce s-a petrecut la Teliu.

Sunt doi suspecți cercetați în dosar, unul în vârstă de 33 de ani, celălalt de 17 ani. 

Totul a pornit de la un furt de țevi de la o fabrică din zonă. Furtul a fost reclamat, iar în Teliu au mers un polițist și un jandarm să investigheze. 

Nu a existat, prin urmare, nici un flagrant transformat în bătaie, cei doi au fost găsiți de poliție la ei acasă.

I-au descoperit după urmele lăsate de țevile târâite pe jos

”După ce s-a reclamat furtul de țevi, polițistul și jandarmul au observat o urmă de țevi trase. Când s-au dus după urma respectivă, au ajuns la imobilul în cauză. Unde au văzut niște țevi”, conform Parchetului.

Casa respectivă nu avea gard, iar unul dintre locatari, bărbatul în vârstă de 33 ani, s-a dus spre mașina de poliție cu un topor. 

O femeie l-a chemat în casă pe bărbatul agresiv

”După ce a fost somat să înceteze, a ieșit încă o femeie din imobil, l-a tras înapoi”, povestesc reprezentanții Procuraturii.

Apoi au intervenit mai multe persoane din jurul casei respective. 

”Ulterior, în momentul în care au vrut să îl imobilizeze (n.r. pe bărbatul agresiv de 33 de ani), au venit mai multe persoane, printre care și al doilea suspect care a aruncat cu o cărămidă în jandarm, l-a lovit în picior și ulterior l-a lovit și cu un par în picior”, arată reprezentanții Procuraturii. 

Al doilea suspect e un tânăr în vârstă de 17 ani.

Băiatul de 17 ani a reușit să fugă, dar bărbatul de 33 de ani a fost reținut. Acesta nu este recidivist, adică nu are antecedente penale, conform procurorilor.

”Momentan se fac cercetări pentru infracțiunile de ultraj”, adică atacarea unui forțe de ordine.  

Armata în Teliu?

Primarul comunei, Dorinel Blendica, a spus că a doua zi după conflict erau vreo 30 de echipaje de poliție în Teliu, dar și că a venit armata și că sunt TAB-uri în comună, adică vehicule militare blindate.

Reprezentanții MAPN au declarat pentru Libertatea că există o misiune de patrulare în satele din zonă de câteva zile deja, dar că nu e vorba de TAB-uri, probabil o exprimare generică a primarului. 

E vorba de ”o mașină de teren Vamtac cu doi militari, care patrulează în fiecare zi.”

Doi suspecți la o comunitate de 2.000 de romi

Comuna Teliu are în jur de 4.500 de locuitori, aproximativ 2.000 fiind romi, a spus primarul Dorinel Blendica pentru Libertatea.

Teliu a ajuns pe prima pagină a ziarelor săptămâna trecută, după ce același primar a reclamat că mai mulți romi l-au amenințat că vin peste el dacă nu le dă bani de mâncare. 

S-a scris că ar fi fost vorba ba de 100, ba de 20 de persoane. 

Viceprimarul comunei Marius Constantin Bălan a spus pentru Libertatea că zece persoane au mers la primărie, să ceară ajutorul.

Datorită acestor proceduri de izolare nu mai pot să își câștige pâinea, ei munceau cu ziua pe unde apucau. Ei au venit la primărie și au solicitat să li se asigure mâncare, nefiind în carantină sau izolare.

Marius Constantin Bălan:

Ionuț Androne, președintele Asociației Romilor din Făgăraș, a precizat că erau, de fapt, 6 persoane. Nu e vorba despre persoane din Diaspora.

Primarul recunoaște că nu a avut probleme cu comunitatea

Chiar primarul comunei, descrisă în presă, uneori cu citate din edil, ca un loc al anarhiei, un Vest Sălbatic, a spus pentru Libertatea că nu au mai existat incidente în comunitatea de romi din Teliu. 

”Până acum o fost o zonă liniștită cât de cât. Munceau zilieri, mulți din ei și-au găsit locuri de muncă în zona industrială. Au avut nevoie de muncitori necalificați și s-au angajat foarte mulți. Cât de cât se așezaseră lucrurile, intraseră într-o normalitate. Dar acum cu situația asta creată au rămas mulți fără muncă, cu copii mulți și de acolo au început să iasă”, a declarat Dorinel Blendica.

Aproape jumătate din cei din Teliu sunt ok, integrați, muncesc. Ceilalți sunt la limita supraviețuirii.

Primarul spune că cei care au cauzat probleme sunt din rândul celor care s-au întors din străinătate cu ocazia pandemiei. 

”Vreo 70 s-au întors din afară. Ăia au creat și creează probleme. Nu ăștia care își văd de treabă și au un loc de muncă.”

Viceprimarul îl contrazice însă pe primar. “În primul rând, scandalul inițial a fost generat de persoane care nu au fost plecate în străinătate, persoane care erau localnici și nu aveau un loc de muncă stabil. (..) Ei au venit la primărie și au solicitat să li se asigure mâncare”, a declarat Bălan pentru Libertatea.  

Să recapitulăm.

  • O comunitate de 2.000 de romi.
  • Aproape jumătate dintre ei sunt angajați.
  • În jur de 70 s-au întors recent din străinătate.
  • 6 persoane au cerut de mâncare. 
  • 2 persoane sunt suspecte în incidentul de pe 13 aprilie cu polițiștii.
  • Mulți dintre oameni lucrau fără carte de muncă, iar acum nu beneficiază de șomaj tehnic.

Cam 40% dintre oamenii din comunitate munceau la firme din zonă, dar mulți dintre ei nu aveau contract de muncă, iar acum nu pot beneficia de șomaj tehnic, a explicat Ionuț Androne, președintele Asociației Romilor din Făgăraș. 

”Lucrau mulți la firme de construcții unde nu toți aveau contracte de muncă. Și atunci munceau tot un fel de zilieri, dar aveau un salariu asigurat, chiar dacă nu aveau contracte de muncă, și acum cu patronii nu se mai riscă să meargă cu ei la lucrări, neavând acele adeverințe de la angajatori îi lasă acasă”, spune Androne.

Profilul familiilor care “merită” ajutorul 

La nivelul primăriei s-a făcut o anchetă socială în urma căreia au fost identificate 35 de familii aflate la limita subzistenței, explică viceprimarul Bălan.

Familii cu peste cinci copii, pentru că printr-o hotărâre a Comitetului Local pentru Situații de Urgență s-a stabilit criterul ca o familie să aibă peste cinci copii și să nu aibă venituri. Adică să fie familie numeroasă, cu copii mulți. Jumătate dintre ei au primit săptămâna trecută ajutorul.

Ajutorul oferit săptămâna trecută de primărie a constat “în jur de 2-3 kg de pulpe de pui, 5 kg de cartofi și câte două pâini”, potrivit viceprimarului. 

Pentru pachetele de săptămâna trecută, primăria a apelat la sponsori de la nivel local, dar și la donații din partea comunității. 

Crucea Roșie: Mai puțin cu 14.000 kg de alimente donate decât înaintea stării de urgență

Pentru pachetele de săptămâna aceasta, primăria comunei Teliu a cerut sprijinul Crucii Roșii. Astfel, Crucea Roșie a oferit pe 14 aprilie primăriei 35 de pachete de alimente neperisabile, care au fost distribuite în comună. Dar și Crucea Roșie are nevoie de ajutor pentru a putea oferi pachete în continuare.

“În luna martie s-au strâns 1.000 de kg prin proiectul Banca de Alimente, (n.r. mai multe coșuri plasate în supermarketuri, unde lumea putea dona alimente neperisabile),  iar în aprilie, până acum, doar 200 kg”, explică pentru Libertatea, Gabriela Cercel, președinta Filialei Crucea Roșie din Brașov. 

Înainte de pandemie se strângeau și 14.500 kg de alimente pe lună. 

Realitatea de pe liste versus cea din comunități 

Crucea Roșie ne-a povestit cum de multe ori, ajunși în comunitate, se află în fața unor situații pentru care nu sunt pregătiți. De exemplu, au avut cazuri în care fuseseră informați de la nivelul comunității că sunt necesare 28 de pachete, dar de fapt era vorba de 200. 

30.000

alocați prin rectificare bugetară. ”Eu trebuie să rup din investiții și să bag toți banii numai în mâncarea romilor”

Primarul a precizat că a alocat suma de 30.000 de lei la ultima rectificarea bugetară, pentru a asigura hrana oamenilor.

”Eu trebuie să rup din investiții și să bag toți banii numai în mâncarea romilor, să pot să îi țin în frâu să nu ajungă la amenințări”, spune primarul. 

Dar cât îți ajung 30.000 de lei pentru a hrăni zeci, sute, de familii înfometate, fără venituri?

Publicația Dela0 a documentat pe larg efectele sociale, încă la început, ale acestei pandemii, precum cele din comunitatea Teliu. 

”De la foame la pușcărie nu e decât un singur pas în multe dintre comunitățile exilate la periferia societății”, scriu reporterii Dela0. 

Parchetul din Brașov face în continuare cerectări în ceea ce-i privește pe cei doi bărbați din Teliu.

Citeşte şi:

Antreprenorii din Neamț care ajută sistemul medical: „Plângeau doctorii la telefon! Știau ce înseamnă să primească pacienți și să nu aibă echipament”

Educația online în Moldova înainte de Paște: cum puteți, în epidemia COVID-19, să-i ajutați pe copii să aibă un telefon cu acces la net

Dr. Doina Goșa, directoarea Centrului de Transfuzii, promite că ”În câteva zile începem recoltarea de plasmă convalescentă”, cel mai eficient remediu contra COVID

Urmărește-ne pe Google News
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
PARTENERI - GSP.RO
Gest neașteptat al unei jucătoare de tenis la US Open. „Nu o fac și bărbații?”. Ce a făcut franțuzoaica
ȘOC! Răsturnare de situație cu ceritificatul verde. Ce se întâmplă de la 1 februarie, toți am crezut altceva
Playtech.ro
ȘOC! Răsturnare de situație cu ceritificatul verde. Ce se întâmplă de la 1 februarie, toți am crezut altceva
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Observatornews.ro
Cum pot fi cumpărate maşinile vândute de ANAF. Audi sau Volkswagen la preţ de câteva mii de lei
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
HOROSCOP
Horoscop 22 ianuarie 2022. Scorpionii trebuie să se ferească de probleme suplimentare și să fie atenți la ceea ce spun
A murit Louie Anderson
Știrileprotv.ro
A murit Louie Anderson
OFICIAL | Parma l-a cumpărat pe unul dintre cei mai buni fotbalişti de la Farul. Hagi, încă un transfer în străinătate
Telekomsport
OFICIAL | Parma l-a cumpărat pe unul dintre cei mai buni fotbalişti de la Farul. Hagi, încă un transfer în străinătate
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale
PUBLICITATE
FURMARK - cum să alegi blănurile naturale