Salvează articol
interdictia de a profesa si ca el se simte in stare sa mai opereze "inca opt, zece ani". Nemultumit de decizia Colegiului Medicilor din Romania prin care i s-a retras dreptul de a profesa, dr. Naum Ciomu a depus marti, 14 septembrie, o contestatie la Judecatoria sectorului 5. El sustine ca nu ar trebui sa i se interzica sa dea in continuare consultatii medicale de specialitate sau sa faca ecografii, chiar daca nu-i va mai fi permis sa opereze. "La un moment dat, in timpul interventiei chirurgicale, am simtit o tensiune intracraniana, cu tulburari de vedere si s-a rupt firul. Cand am iesit din sala, i-am cerut scuze sotiei pacientului si i-am spus ca voi face tot posibilul ca sa-l ajut", si-a inceput confesiunile medicul Naum Ciomu.
Ciomu a sustinut chiar ca si-a pus viata in pericol pentru a-l ajuta pe pacientul pe care il nenorocise. "in momentul acela am pus mai presus viata bolnavului, n-am tinut cont de faptul ca putea sa mi se intample un accident vascular in urma caruia sa raman paralizat sau chiar sa decedez. L-am insotit personal pana la cel mai apropiat spital". Medicul a mai povestit ca nu se afla nici pe departe la prima operatie de acest gen, prin mainile lui trecand "nenumarate astfel de cazuri". intrebat cate operatii are "la activ", dr. Naum Ciomu a raspuns ca nu stie exact totalul. Singura cifra pe care a putut-o prezenta a fost 280, aceasta reprezentand interventiile chirurgicale pe care le-a efectuat din 2003 pana in prezent. El a precizat ca stie acest lucru, deoarece a cautat in fisele spitalului pentru a putea raspunde la intrebarile celor de la Colegiul Medicilor.
Tocmai pentru ca are in spate 27 de ani de "meserie" in salile de operatie, plus cariera de profesor, doctorului Ciomu i se pare ca verdictul dat de Colegiul Medicilor este "exagerat de dur". "Nu am avut nici o abatere in toti acesti ani. Exista sase tipuri de sanctiuni care se pot da, dar eu am primit-o pe cea mai grava: mi s-a luat definitiv dreptul de a opera. inainte, daca iti murea un copil pe masa de operatie, iti luau 10% din salariu. Exista spitale in care au murit multi copii si nu s-au luat masuri atat de dure ca in cazul meu", a afirmat cel care crede ca a ajuns "oaia neagra a chi- rurgiei romanesti".
intrebat de Radu Moraru daca crede ca ar mai putea opera, Naum Ciomu a fost foarte transant: "Cand unui chirurg ii moare un bolnav pe masa, este afectat o zi, o saptamana, o luna, apoi isi reia activitatea. Asta e meseria!... Nu exista chirurg care sa nu vrea sa opereze". Mai are insa curaj? "Nu exista chirurg care sa nu aiba curaj. Stai o luna, doua, apoi... Mai am inca opt, zece ani in care pot opera". Chirurgul a "rezolvat" rapid si fireasca intrebare "ce ati face daca s-ar mai intampla un episod similar tulburarii din celebra operatie?": "Medicina a evoluat si exista tratamente. Chiar dupa operatie, eu m-am dus sa-mi fac toate investigatiile la neurologie, sa vad ce s-a intamplat atunci".
Desi a declarat ca "ii pare extrem de rau" pentru ce i-a facut pacientului, Ciomu a recunoscut ca nu a luat nici pana acum, personal legatura cu pacientul pentru a-si cere scuze. Explicatia? "N-am vorbit cu el din teama de nu fi interpretat gresit de presa si de a nu fi denaturat acest demers".
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.