Victima, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a fost internată la terapie intensivă în Spitalul General din Nicosia, după apariția unor cheaguri de sânge la câteva zile după vaccinarea cu prima doză de AstraZeneca.
Autorităţile cipriote au deschis o anchetă pentru a stabili dacă „incidentul trombotic grav” în urma căruia a decedat britanica are legătură cu vaccinarea.
De asemenea, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) urmează să desfăşoare propria anchetă, a anunţat un purtător de cuvânt al organizaţiei cipriote a serviciilor de sănătate Charalambos Charilaou.
În prezent, Cipru anchetează patru cazuri de tromboză – trei la pacienţi care au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin AstraZeneca şi unul vaccinat cu o primă doză de la Pfizer-BioNTech.
Cipru, țara cu aproape un milion de locuitori, a vaccinat aproape 49% din populaţie cu o primă doză de vaccin anti-COVID, iar 21% din populaţie a fost vaccinată complet.
Mai multe țări din Europa au anunțat începând cu luna martie că suspendă parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca, invocând apariția unor tromboze în rândul persoanelor vaccinate cu acest ser.
Danemarca a fost prima țară din UE care a renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca, invocând cazurile de cheaguri de sânge rare apărute printre persoanele vaccinate. Ulterior, la mijlocul lunii mai, Norvegia și Austria au exclus și ele vaccinul AstraZeneca din campania de imunizare.
În total, în martie 2021, au anunțat că suspendă parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca: Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Bulgaria, Olanda, Irlanda, Germania, Franța, Slovenia, Portugalia, Suedia.
Până acum, Cipru nu a restricționat utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, însă multe persoane aleg să se vaccineze cu alt ser.