UPDATE ora 15.00. Și Cipru a decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca, anunță Hotnews, cel puțin până joi, 18 martie, când se întrunește Agenția Europeană a Medicamentului pentru a prezenta rezultatele examinării acestui ser, după raportarea mai multor cazuri de tromboze.
UPDATE 16 martie, ora 13.30. „Agenţia suedeză de sănătate publică a decis să suspende utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca până la finalizarea anchetei Agenţiei Europene a Medicamentului cu privire la posibilele reacţii adverse”, au anunțat autoritățile suedeze, citate de G4Media.
În total, până acum, au anunțat că suspendă parțial sau total vaccinarea cu AstraZeneca: Austria, Estonia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Bulgaria, Olanda, Irlanda, Germania, Franța, Slovenia, Portugalia și Suedia.
România a suspendat doar parțial vaccinarea, retrăgând de la imunizare lotul ABV2865. Cu restul loturilor primite de la AstraZeneca continuă imunizarea.
- În România, până luni după-amiază, 238.961 de persoane s-au imunizat cu AstraZeneca și urmează să facă rapelul, potrivit celei mai recente raportări oficiale ale Comitetului de Vaccinare.
UPDATE 15 martie, 22.56. Și Portugalia a anunțat suspendarea procesului de vaccinare cu Astra Zeneca, a informat Diario de Noticias. Decizia a fost luată ca „măsură de precauție” și a fost prezentată într-o conferință de presă, la care au participat directorul general al Ministerului Sănătății, Graça Freitas, și coordonatorul grupului de lucru pentru vaccinarea împotriva COVID-19, Henrique Gouveia e Melo. 80.000 de persoane rămân în stand-by, majoritatea angajați din sistemul de învățământ.
UPDATE 15 martie, 22.40: Autoritățile române au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstaZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare, care a avut loc în această seară.
Oficialii români susțin că decizia a fost luată după ce au analizat rapoartele de reacții adverse înregistrate în România, dar și argumentele și evenimentele invocate de celelalte țări.
CNCAV invocă și anunțul de azi al Agenției Europeane a Medicamentului (EMA), care recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.
UPDATE 15 martie, 21.00: Agenția Europeană pentru Medicamente va analiza situația vaccinului AstraZeneca abia joi, într-o reuniune extraordinară anunțată de instituție.
„Experţii analizează în detaliu toate datele disponibile şi circumstanţele clinice care înconjoară cazuri specifice pentru a determina dacă vaccinul ar fi putut contribui sau evenimentele au alte cauze”, se precizează în comunicatul Agenţiei Europeane pentru Medicamente, citat de Mediafax.
UPDATE 15 martie, 20.55: Slovenia a suspendat luni vaccinările anti-COVID cu AstraZeneca „drept măsură de precauție”, adăugându-se pe lista țărilor care au luat această decizie din cauza temerilor legate de cheagurile de sânge, potrivit agenției France Presse, citată de HotNews.
„Am luat această decizie de a întrerupe temporar utilizarea vaccinului din laboratorul suedez-britanic AstraZeneca pentru a asigura cel mai înalt nivel de siguranță posibil pentru concetățenii noștri”, a declarat ministrul sănătății Janez Poklukar la o conferință de presă.
UPDATE 15 martie 19.35: Spania a anunțat că suspendă vaccinarea cu AstraZeneca pentru următoarele 15 zile, scrie El Pais. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății din această țară, după ce alte state europene au luat o decizie similară, ca măsură de precauție.
În fața cascadei de reacții din UE, Tedros Adhanon Ghebreyesus, directorul Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a făcut precizări la biefingul COVID.
„Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca nu înseamnă că cheaguri de sânge sunt legate de imunizare, ci este o măsură de precauție, care arată că mecanismele de supraveghere funcționează”, a declarat șeful OMS.
Germania și Franța au fost primele care au decis luni să oprească temporar imunizarea cu vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca, în așteptarea unui aviz clar privind siguranța acestuia, din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).
Este un semnal important, în condițiile în care atât Berlinul, cât și Parisul ezitaseră până în prezent să stopeze, fie și temporar, imunizarea cu acest vaccin.
Ministerul Sănătății de la Berlin a precizat că decizia a fost luată la recomandarea Institutului Paul Ehrlich, autoritatea germană de reglementare în domeniul vaccinurilor.
„După noi informații privind apariția unor cazuri de tromboză a venelor cerebrale în conexiune cu vaccinarea în Germania și Europa, Institutul Paul Ehrlich consideră că este necesară o investigație amănunțită”, a precizat ministerul, potrivit Deutsche Welle.
Ministerul a mai precizat că Agenția Europeană a Medicamentului va decide „dacă și cum vor afecta noile informații autorizarea vaccinului”, după investigația aflată acum în derulare.
O măsură similară a fost anunțată aproape imediat de președintele francez Emmanuel Macron, scrie Le Monde.
„Decizia, care a fost luată în semn de precauție, este de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, în speranța că vom putea reîncepe rapid, dacă EMA va da undă verde”, a spus Macron.
Italia trece de la o suspendare parțială la una totală a vaccinării cu AstraZeneca
Mai multe state europene, inclusiv România și Bulgaria, au luat deja decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, după o serie de informații privind apariția de cheaguri de sânge printre persoanele vaccinate.
Cazurile invocate au implicate inclusiv decese, în Italia, Austria și Danemarca.
Danemarca, Norvegia și Islanda au preferat să suspende integral imunizarea cu AstraZeneca, în vreme ce alte state, printre care Austria, Italia sau România au suspendat imunizarea cu un anumit lot suspect de vaccinuri.
Luni însă, și Italia a anunțat că suspendă integral vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a venit după ce un profesor din oraşul Biella, imunizat sâmbătă cu acest ser, a murit. Inițial, autoritățile din această regiune deciseseră să suspende doar vaccinarea cu un anume lot de vaccin – ABV5811 – altul decât cel deja suspendat la mijlocul săptămânii trecute.
Duminică și luni, Irlanda și Olanda se alăturaseră statelor care au suspendat imunizarea cu acest vaccin. Olanda a raportat 10 cazuri de efecte adverse grave după inocularea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, a declarat luni un centru olandez pentru controlul utilizării medicamentelor, la câteva ore după ce guvernul a anunţat suspendarea utilizării serului.
Ministerul olandez al Sănătăţii a declarat că speră să reia vaccinarea cu AstraZeneca în câteva săptămâni, afirmând că suspendarea reprezintă doar o „pauză” luată ca măsură de precauţie.
Dar până luni, Berlinul refuzase să se alăture țărilor precaute.
Săptămâna trecută, Lothar Wieler, șeful Institutului Robert Koch pentru Boli Infecțioase, declara, spre exemplu, că nu există dovezi cum că pacienții care au primit vaccinul sunt mai predispuși să dezvolte cheaguri de sânge decât persoanele nevaccinate.
AstraZeneca și EMA apără vaccinul
Poziția aceasta a fost susținută de AstraZeneca, de Agenția Europeană a Medicamentului și de oficialii britanici, care au vaccinat până acum milioane de oameni cu serul produs de AstraZeneca.
AstraZeneca a anunţat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs şi nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sangvine la persoanele inoculate cu acest vaccin.
„O analiză atentă a tuturor datelor de siguranţă în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană şi în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o ţară anume”, afirmă compania farmaceutică într-o declaraţie citată de Reuters şi DPA.
„Numărul cazurilor de cheaguri sangvine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi aşteptate să survină în rândul populaţiei generale”, notează în aceeaşi declaraţie Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca.
Zilele trecute, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va revizui cazurile de apariție a unor cheaguri de sânge la pacienți care au fost imunizați cu vaccinul AstraZeneca, însă a subliniat că incidența acestora nu este mai mare decât în rândul populației generale și a recomandat continuarea administrării vaccinului.
EMA a subliniat că, la ora actuală, nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sangvine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.
„Informaţiile disponibile în acest stadiu indică faptul că numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pe ansamblul populaţiei”, a anunțat agenţia europeană într-un comunicat citat de France Presse.