Mergi direct la conținut »
Comisia Europeană, despre măsura care afectează alocațiile copiilor românilor din Austria: „Nu este conformă cu legea UE”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Comisia Europeană, despre măsura care afectează alocațiile copiilor românilor din Austria: „Nu este conformă cu legea UE”

Comisia Europeană, despre măsura care afectează alocațiile copiilor românilor din Austria: „Nu este conformă cu legea UE”

Comisia Europeană (CE) susține că va analiza legea din Austria privind ajustarea alocațiilor copiilor de altă naționalitate, care trăiesc împreună cu părinții, în ceea ce privește compatibilitatea ei cu legea UE. Oficialii de la Bruxelles precizează că, în principiu, legislația blocului comunitar nu permite indexarea acestor beneficii.

Legea care prevede ajustarea nivelului alocațiilor pentru copiii din familii care vin din alte state în funcție de costul mediu al vieții din țară de rezidență a copilului a intrat în vigoare din prima zi a noului an.

„Comisia Europeană ia notă de adoptarea legii care introduce indexarea beneficiilor pentru copii în Austria. Comisia va analiza legea îndeaproape în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea europeană. Poziţia noastră este binecunoscută privind beneficiile familiale şi pentru copii, indexarea beneficiilor familiale nu este conformă cu legea UE. Este de asemenea şi o problemă de non-discriminare; dacă muncitorii contribuie la sistemele de asigurare naţionale este de aşteptat să primească aceleaşi beneficii indiferent de naţionalitate şi de locul unde se află copiii”, a spus o purtătoare de cuvânt a CE la o conferință de presă, scrie Agerpres.

Jurnaliștii au mai întrebat-o pe purtătoarea de cuvânt cum comentează faptul că ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, a precizat că România ar putea apela la Curtea Europeană de Justiție în acest caz. Ea nu a dorit să comenteze.

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Teodor Meleşcanu, a declarat în seara zilei de duminică, 6 ianuarie, la un post de televiziune, că indexarea alocaţiilor copiilor nerezidenţi ai muncitorilor din Austria este un caz clar de discriminare, iar Guvernul ia în considerare să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

„Pentru unii chiar s-au mărit alocaţiile, pentru cei din Suedia, iar pentru alţii s-au redus în funcţie de veniturile din ţara respectivă. Este un caz clar de discriminare, pentru că românii care locuiesc în Austria plătesc impozite şi taxe ca orice alt cetăţean. Ei contribuie la bugetul statului respectiv. Luăm în considerare posibilitate să ne adresăm Curţii Europene de Justiţie pe această temă”, a afirmat Teodor Meleşcanu.


CITEȘTE ȘI: GALERIE FOTO | Cele mai îndrăznețe ținute de la Globurile de Aur 2019. Vedetele au impresionat pe covorul roșu


FOTO: EPA

Close
Închide
  Close