De aceea, temerea pe care a manifestă unii conducători auto vizavi de condusul noaptea este explicabilă. Și asta pentru că principala problemă care apare atunci când conduci după lăsarea întunericului o reprezintă vizibilitatea, care scade considerabil.
Printre consecințele ce decurg din asta se numără dificultatea cu care observi unele mașini, indicatoare rutiere ori marginile șoselei, mai ales în condițiile unui iluminat slab, iar asta necesită un efort suplimentar din partea ochilor.
Pentru a face față cu brio unei astfel de încercări îți vom da câteva sfaturi care sperăm că te vor ajuta atunci când vei fi nevoit să conduci noaptea.
Cum conduci în siguranță pe timp de noapte?
Dacă te numeri printre șoferii cărora le este teamă să conducă noaptea, primul lucru pe care poți să-l faci este exersezi cu un șofer experimentat condusul în aceste condiții. Astfel, vei putea să-ți depășești frica sau anxietatea atunci când conduci noaptea.
În cele ce urmează îți vom oferi câteva sfaturi de cum să transformi condusul pe timp de noapte într-o experiență plăcută.
1. Curăță foarte bine geamurile. Dacă nu vei face asta, din cauza geamurilor murdare sau aburite vizibilitatea va scădea drastic. Pentru asta poți folosi o cârpă specială din fibră sau una obișnuită care să fie uscată.
2. Păstrează oglinzile exterioare curate. Ca în cazul geamurilor, și oglinzile trebuie să fie curate mai ales pe timp de noapte. De aceea, reglează-le și curăță-le pentru că, în caz contrar, vizibilitatea va scădea.
3. Reglează lumina farurilor. Înainte de a porni la drum fă o scurtă vizită la un service specializat și reglează farurile mașinii astfel încât acestea să bată la un nivel optim și să nu îi deranjeze pe ceilalți participanți la trafic.
4. Folosește corect farurile. Luminile de întâlnire (faza scurtă) trebuie folosite în mod obligatoriu noaptea, indiferent că circuli pe drumuri naţionale, europene sau pe autostrăzi. Faza lungă trebuie folosită noaptea, dar numai atunci când din sens invers nu circulă alte maşini deoarece, în caz contra, îi vei orbi pe şoferii acestora.
- Află mai multe despre cum să folosești corect luminile mașinii
5. Foloseşte corect luminile de ceaţă. În situația în care condițiile meteorologice o cer, folosește proiectoarele și stopul de ceață. Dar, atunci când ceața se ridică, oprește-le pentru a nu-i deranja pe ceilalți șoferi.
6. Redu luminozitatea bordului. Dacă nu vei face acest lucru vor apărea reflexii de lumini pe geamuri și pe parbriz care îți pot distrage atenția. În plus, ochii nu se vor putea adapta la întunericul din față. Este recomandat chiar să reduci la minim lumina din tabloul de bord.
7. Condu relaxat. Experții recomandă să fi cât mai relaxat atunci când conduci, mai ales pe timp de noapte. Dacă te simti anxios/anxioasă folosește tehnicile de respirație pentru a te liniști și încearcă să rămâi cât mai concentrat la drum.
8. Nu privi direct în farurile mașinilor. Dacă vei face acest lucru, vizibilitatea va fi serios afectată. În acest caz, va trebui să reduci viteza de deplasare și să aștepți până când ți se va limpezi vederea.
9. Urmăreşte reflexiile luminii din ochii animalelor. Pe timp de noapte, animalele reprezintă un real pericol pentru orice șofer. Dar, în același timp, pentru a evita orice accident, te poți folosi de ele. Mai precis de ochii lor., care se pot vedea foarte clar noapte atunci când întorc capul. Deci, când vezi ochii unui animal frânează pentru a te opri.
10. Respectă limitele de viteză. Dacă vei face asta vei avea timp suficient pentru a efectua o manevră de urgență în caz de nevoie și să eviți producerea unui accident. Cu cât vei conduce cu viteză mai mare, cu atât se vor reduce timpii de reacție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro