Principalele declarații făcute de Valeriu Gheorghiță:

 • Până la 9 februarie, au fost recepționate 1.236.449 de doze de vaccin, însumând dozele de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, dintre care au fost distribuite în total 981.610 doze.
 • Stocul existent este de circa 254.839 de doze. Numărul total de doze recepționate la 9 februarie de la Pfizer este de 1.076.849 de doze, stocul existent la acest moment este de circa 170.879 de doze. Urmează să sosească, probabil în această seară sau cel târziu mâine dimineață, încă 35.100 de doze pentru Centrul regional de depozitare Timișoara și Cluj, care nu au putut ajunge din cauza vremii nefavorabile din Germania.
 • În ceea ce privește numărul de doze Moderna, până la 9 februarie, au fost recepționate 78.000 de doze, distribuite 40.540, stocul existent la acest moment fiind de 37.460 de doze.
 • De la AstraZeneca au fost recepționate în total 81.600 de doze, într-o singură tranșă distribuite, au fost 81.000 de doze deja distribuite către centrele regionale de stocare și se estimează că pe 12 februarie vor ajunge încă 92.400 de doze în România, de la AstraZeneca.

În privința vaccinărilor, numărul total de doze Pfizer și Moderna administrate până la 8 februarie este de 891.348 de doze. Dintre care număr total de persoane vaccinate cu Pfizer și Moderna este de 661.062 de persoane. 430.776 de persoane au fost vaccinate cu prima doză și 230.286 și cu doza a doua, practic cu schema de vaccinare complet efectuată.

Valeriu Gheorghiță:
 • Numărul total de doze Pfizer administrate din 27 decembrie este de circa 855.894, la un număr de 625.608 persoane, iar numărul total de doze Moderna administrat din 4 februarie este de circa 35.454, evident, la același număr de persoane.
 • Numărul de doze administrate în ultimele 24 de ore este de 35.026, la un număr de 35.026 de persoane, dintre care 4.885 vaccinate cu prima doză și 30.141 de persoane vaccinate cu doza a doua.
 • Privind vaccinarea persoanelor prevăzute în etapa a doua, la 8 februarie, au fost vaccinate 409.564 de persoane din etapa a II-a a strategiei de vaccinare, ceea ce reprezintă ca persoane încadrate în diverse categorii de risc, 80,9% fiind persoane vulnerabile, precum persoane cu boli cronice, persoane cu vârsta peste 65 de ani.
 • Ca nivel de acoperire vaccinală, sunt peste 60% din persoanele eligibile din centrele rezidențiale și sociale.
 • Numărul persoanelor programate în perioada 10 februarie-17 aprilie pentru prima doză sunt 529.947 de persoane programate, iar la rapel sunt aproximativ 883.954 de persoane programate.
 • Sunt peste 25 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani programate și aproximativ 995 de persoane în grupa de vârstă 16-18 ani programate, ceea ce înseamnă că sunt persoane cunoscute cu boli cronice.
 • Urmează ca din 10 februarie să se deschidă posibilitatea de programare după modalitățile cunoscute pentru cele 180 de cabinete noi de vaccinare, unde se va distribui vaccinul AstraZeneca.

Centrele mobile se vor deschide în a doua parte a lunii martie

Ca noutate, ne dorim activarea și înființarea centrelor mobile de vaccinare, care urmează să intre în activitate foarte probabil din a doua jumătate a lunii martie pentru a asigura vaccinarea persoanelor din centrul rural.

Valeriu Gheorghiță:
 • Un element important este legat de implementarea facilității listei de așteptare din platforma de programare. Aceasta va deveni funcțională odată ce numărul centrelor de vaccinare de la nivel național va fi cel prevăzut conform etapei a doua a strategiei de vaccinare. De asemenea, vor fi activate din aprilie toate centrele de vaccinare care vor deservi populația generală din etapa a III-a a strategiei de vaccinare.
 • Referitor la datele statistice referitoare la situația campaniei de vaccinare din România raportat la UE și la nivel mondial, din ultima analiză Bloomberg pe circa 73 de țări la nivel internațional, România este pe locul 14 în ceea ce privește numărul de doze administrate, raportat la suta de locuitori.

După doza de rapel, este cunoscut că organismul este mai reactogen. Pentru că după prima doză apare activarea răspunsului imun și când persoana primește rapelul, organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imunologică, lucru care se traduce din punct de vedere clinic printr-o frecvență mai mare a modificărilor la nivel local și general.

Valeriu Gheorghiță a explicat de ce există reacții adverse mai puternice după doza de rapel decât după prima doză:
 • La a doua sau a treia doză, există o reactogenitate mai crescută a organismului uman și acest lucru traduce faptul că acest vaccin își face efectul.
 • Nu recomandăm prevenirea reacțiilor cu anumite tipuri de tratamente, dacă persoana are febră sau disconfort local, se poate recomanda un tratament antitermic sau antiiflamator, dar în niciun caz nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite reacții adverse.
 • Referitor la centrele de vaccinare care riscă să rămână fără personal, Valeriu Gheorghiță a precizat că este o problemă legată de personal, dar aceasta este ținută sub control.
 • Oamenii fără adăpost vor fi vaccinați și se vor elibera adeverințe manuale. Cu spijinul autoritățăților locale se va face această catagrafie a acestor persoane.
 • Principala provocare o reprezintă confianța acestor persoane. După administrarea primei doze este posibil ca aceste persoane să nu fie găsite pentru rapel, însă prin colaborarea cu administratorii acestor centre și a autorităților locale se va începe și vaccinarea acestei categorii de persoane.

Centre de vaccinare în farmacii: ”Nu am luat încă în calcul”

 • Nu am luat încă în calcul înființarea de centre de vaccinare în cabinetele de stomatologie sau în farmacii. Personalul medical, atât medici cât și asistenți, va fi recrutat din diferite tipuri de specialități, atunci când vom înființa toate centrele de vaccinare de la nivel național. Este o provocare legată de resursa umană.
 • Toate județele au asigurate dozele de rapel pentru azi (n.r. marți) și marea majoritate și pentru miercuri.
 • Persoanele care se vor programa să se vaccineze cu dozele produse de Astra Zeneca nu trebuie să aibă nici un fel de reținere în a se imuniza. Nu vorbim de eficacitat, ci de date care nu sunt suficient de concludente, a precizat Valeriu Gheorghiță despre studiul privitor la vaccinul produs de AstraZeneca.

Trebuie să creștem rata de vaccinare, să creștem nivelul de acoperire vaccinală, pentru că doar în acest fel putem să reducem circulația virusului și să scădem riscul de emergență a noii tulpini virale cu mutații.

Valeriu Gheorghiță:
 • Despre întârzierea rapelului, Valeriu Gheorghiță a precizat că o întârziere de 2-3 ore nu reprezintă nimic și că a fost o situație generată de întârzirea livrările de la Pfizer.
 • Am aflat de această întârziere la aeroport, când așteptam să primim dozele. Au fost județe care nu au avut doze pentru 2-3 zile.
 • După rapel, nu au fost înregistrate reacții adverse grave. Referitor la cazul de deces de la Institutul ”Marius Nasta”, se așteaptă probele toxicologice.
 • Sunt convins că nu există nici o relație de cauzalitate între acest deces și vaccin, însă aceste lucruri trebuiesc stabilite oficial.
 • Sunt programați peste 110.000 de profesori pentru vaccinare.

Vom apela și vom primi în România vaccinul produs de Johnson&Johnson, când va fi autorizat la nivelul Agenției Europene a Medicamentului.

Valeriu Gheorghiță:
 • La întrebarea Libertatea câte persoane vor fi vaccinate până la startul etapei a 3-a, Valeriu Gheorghiță a spus că mai multe date vor fi puse la dispoziție la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie.
 • Etapa a treia de vaccinare probabil va începe în luna aprilie.
 • Până la finalul lunii martie s-ar putea vaccina aproximativ 1,4 milioane de persoane cu prima doză și un milion de persoane cu doza a doua.
 • Etapa a doua va continua în paralel cu etapa a treia de vaccinare. Important este să respectăm acest principiu de 75% de locuri disponibile pentru populația vulnerabilă.
 • Vaccinarea persoanelor fără adăpost nu a început. Sunt 90 de persoane vaccinate. Este dificil, pentru că vorbim de echipele mobile
 • Legat de un termen limită legat de startul utilizării platformei de către persoanele cu dizabilități, Valeriu Gheorghiță a precizat că ”în momentul în care îl știu îl și comunic”. Suntem încă în analize și în momentul în care vom stabili toate detaliile vom transmite , au anunțat cei de la STS.
 • Vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile pe platformă începând cu 15 februarie pentru cele 180 de cabinete de vaccinare.
 • Ori de câte ori locurile vor deveni disponibile vom anunța acest lucru.

Excedentul de doze ne va permite deschiderea a 200 de cabinete noi în care va fi distribuit vaccinul de la Pfizer și probabil vaccinul de la Moderna, ceea ce ne va asigura circa 12.000 de persoane noi programate după 15 martie.

Valeriu Gheorghiță:
 • Miercuri vor fi încărcate aproximativ 200.000 de locuri. Încă nu știm ora, dar mâine, în doua parte a zilei, vor fi încărcate, au anunțat cei de la STS.
 • La acest moment nu sunt alte locuri disponibile în județe. Pot apărea câteva, dar sunt situații punctuale.

AstraZeneca ne protejează de formele severe de boală, nu ajungem să ne internăm. S-a ajuns la concluzia că scade cu 67% probabilitatea de a transmite infecția de la o persoană la alta.

Valeriu Gheorghiță:
 • S-a ajuns la aproape 80% rată de efectuare a rapelului.
 • Limitarea la vârsta de până la 55 de ani nu înseamnă că acest vaccin nu este eficace și la persoanele care depășesc această vârstă.
 • În România se recomandă rapelul la 8 săptămâni pentru vaccinul de la AstraZeneca.

Sunt peste 10.800 de persoane care se pot vaccina zilnic în cele 180 de cabinete, dar nu vrem să ajungem în situația de reprogramări.

Valeriu Gheorghiță:
 • Dozele de vaccin au fost trimise pe cale terestră de la Leipzig la Bruxelles și urmează să ajungă la Timișoara și Cluj, cel mai târziu vor ajunge în România miercuri dimineață.
 • Sunt 269 de centre din unitățile medicale care urmează să se închidă.
 • Cele 180 de centre sunt identificate, iar marea lor majoritate sunt pregătite.
 • În momentul în care vor fi disponibile cele 750 de centre și 1.760 de cabinete medicale se va asigura un număr de peste 100.000 de persoane care pot fi vaccinate.
 • Unei persoane care refuză un anumit tip de vaccin i se va anula programarea respectivă și va trebui reprogramată, dar nu va avea prioritate pentru noua vaccinare.
 • Despre situația de la Galați, unde s-ar vaccinea pe ascuns, iar persoanele programate primesc telefoane pentru a nu se mai prezenta la centre, Valeriu Gheorghiță a precizat că ”este o noutate și pentru mine, dar voi suna și mă voi informa”.
 • Dozele de la AstraZeneca vor fi disponibile pentru vaccinare începând cu data de 15 februarie, când se vor primi mai multe doze.

Au fost 110 cazuri de reacții alergice la vaccinul anti-COVID-19. Reacțiile adverse sunt rar întâlnite, iar lucrurile pot fi trecătoare, în maximum 10-15 minute.

Valeriu Gheorghiță:
 • S-au folosit și seringile umplute cu adrenalină, dar nu au fost raportate cazuri de șoc anafilactic.
 • Este important ca după vaccinare persoanele să raporteze dacă au avut reacții adverse și ce tip de reacții au avut.
 • Reacțiile adverse după vaccinul anti-COVID-19 au fost erupții de tip urticarian și de tumefiere la nivelul buzelor.
 • Plata medicilor coordonatori se stabilește în cadrul principiilor legale, înțeleg că nu se mai menționează un spor, însă se vor găsi soluții ca să acopere această problemă.

Alături de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, la conferința de presă au mai fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul INSP Adriana Pistol și directorul direcției generale urgențe medicale din cadrul DSU, membru CNCAV, Călin Alexandru.

Citeşte şi:

Sorin Cîmpeanu spune că masca de protecție trebuie purtată de elevi inclusiv la orele de educație fizică

DOCUMENT. Forma finală a formularului pentru testarea elevilor care prezintă simptome COVID

DOCUMENT | Regulile de redeschidere a școlilor. Ce conține varianta finală a ordinului emis de Ministerele Educației și Sănătății

DOCUMENT | Ce a trecut ministrul Vlad Voiculescu în declarația de avere

Marcel Ciolacu, reacție dură la un proiect de lege adoptat de Guvern: „Cea mai mare crimă economică”

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie