Băiatul a fost găsit în cursul zilei de ieri lângă vagonul pe care se urcase, de unde a fost aruncat în urma șocului produs de arcul electric. Primii salvatori ajunși la fața locului au descoperit că acesta era conștient și cooperant. Ulterior, el a fost preluat de un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă și dus la Spitalul de Copii din Iași.
„În cursul gărzii de ieri s-a prezentat un echipaj SMURD cu un copil de 12 ani care a suferit un politraumatism prin electrocuție, cădere de la înălțime și arsură prin flacără electrică. A fost admis în Terapie Intensivă, s-a intervenit chirurgical în urgență, s-a practicat excizia zonelor arse pe toată grosimea și grefarea zonelor. Ca bilanț lezional – arsura este pe 45-50% din suprafața corpului, arsuri de gradul al II-lea și al III-lea”, a explicat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii din Iași.
Copilul a suferit o intervenție chirurgicală de aproximativ 8 ore, este tratat cu pansament cu presiune negativă și în momentul de față este în stare gravă, dar stabilă. Medicii avertizează însă că starea sa de sănătate poate să se deterioreze, fiind un fenomen întâlnit în special în cazul arsurilor prin electrocuție.
„Îl așteaptă o recuperare de luni bune și intervenții chirurgicale de reconstrucție. A rămas în ATI intubat și ventilat mecanic, dar în dimineața aceasta, starea lui a permis detubarea, respiră spontan, este conștient, cooperant și vom vedea evoluția din cursul zilei de astăzi. Avem cinci copii internați în unitatea funcțională de arși, cel mai grav fiind acest băiat și un copil de 8 luni cu arsură cu lichid fierbinte pe 70% din suprafața corpului, care este stabil”, a explicat dr. Lavinia Ionescu.
Inspectoratul Județean de Poliție a anunțat că efectuează cercetări în acest sens pentru vătămare corporală din culpă.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU SMURD Iași, a explicat că astfel de cazuri, de tineri electrocutați pe vagoane, sunt frecvente și recomandă părinților și școlilor să desfășoare mai multe activități de informare pentru prevenirea lor.
„Aceste accidente se întâmplă în fiecare an și cei care sunt victime sunt în special tinerii și adolescenții. Recomandarea este prevenția, făcută atât de către școală, cât și de familie. Urcarea pe un vagon de cale ferată reprezintă un risc foarte mare care poate duce la electrocutare și uneori se instalează stop cardiorespirator imediat după. De fiecare dată apar arsuri și traumatisme prin cădere, fiindcă acest moment al accidentului este soldat cu aruncarea pacientului de pe vagon”, a explicat prof. dr. Diana Cimpoeșu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro