De Patrick André de Hillerin,

Dunărea a adus pentru prima dată Europa mai aproape de ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.

Cu mult înainte de Comunitatea Europeană a cărbunelui și Oțelului, cu aproape 100 de ani, seceta și invazia gândacilor de Colorado lasă Regatul Unit al Marii Brtanii și Irlandei de nord într-o profundă criză de alimente (1847). Moldova și Țara Românească ar putea fi un bun furnizor de cereale, dar există o problemă: transportul. 

Pe mare este imposibil, câtă vreme gurile Dunării sunt controlate de către Imperiul Otoman. Căi de transport continentale nu prea există. Ar fi OK transportul fluvial, pe Dunăre. Dar Dunărea trebuie regularizată, domolită, îmblânzită.

La  noiembrie 1856 își începe activitatea, la Galați, Comisia Europeană a Dunării, ai cărei fondatori sunt  Imperiul Austro-UngarAl Doilea Imperiu FrancezRegatul Unit al Marii Britanii și IrIandei Nord, PrusiaImperiul RusRegatul Sardiniei și Imperiul Otoman. Regatul României va deveni membru cu drepturi depline de-abia după dobândirea independneței.

Comisia Europeană a Dunării își stabilește sediul, în cele din urmă, la Sulina. Iar localitatea se transformă. Dintr-un sat cu 1.000 de locuitori, chinuiți de bandiți, Sulina devine, rapid, un oraș cosmopolit, sistematizat, civilizat.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

Pentru prima dată în România, Comisia Europeană a Dunării aduce cu ea asistența medicală grautită pentru angajați, dreptul la pensie, indeminzații pentru chirie și întreținere. Azi, aceste lucruri par incluse în pachetul salarial de bază. Atunci erau o revoluție pe piața muncii.

Din orașul deschizător de drumui de acum un secol și jumătate nu a mai rămas mare lucru.

Palatul Comisiei Europene a Dunării este, astăzi, sediul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, din Galați, filialala Sulina. Multe dintre clădirile istorice tind să se prăbușească peste turiști. Din 9.000 de locuitori câți avea Sulina în 1990, astăzi cu greu mai găsești, vara, 3.000 de localnici. Dacă se înfoaie puțin vizitatorii, îi pot depăși pe oamenii locului fără probleme.

Astăzi, pentru sulineni Europa mai înseamnă doar niște bannere puse pe primărie. Ele povestesc despre fondurile europene atrase de primarii orașului, în ultimii ani. Nimic spectaculos. 

Îi povestesc toate aceste lucruri lui Țipi, în timp ce scriu. Nu înțelege nimic. Nici eu…


Citește și:

CORESPONDENȚĂ DE LA SULINA | Primul vot în locul unde soarele răsare prima oară peste Europa. PAH transmite din cel mai estic punct al României

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri