- Pământul este o planetă „vie” care vibrează continuu sub acțiunea unor factori naturali și antropici, precum undele oceanice, vântul, ploaia, activitățile industriale sau traficul.
- Aceste vibrații, cunoscute sub numele de zgomot seismic, sunt înregistrate permanent de stațiile seismice din întreaga lume.
- Înainte de pandemia de coronavirus, înregistrările obținute de la aceste stații erau puternic afectate de activitatea umană cotidiană.
De o lună, de când România este în stare de urgență, activitățile cotidiene s-au redus, oamenii stau mai mult în case, activitățile educative, culturale și sportive s-au suspendat și toate magazinele care vând produse nealimentare s-au închis.
Cercetătorii seismologi au constatat că izolarea și distanțarea socială, impuse prin ordonanțe militare pentru a limita răspândirea COVID-19, au redus nivelul zgomotului, simțit mai ales în marile orașe, unde traficul era aglomerat, iar străzile erau în mod obișnuit pline de oameni.
Într-o zi obișnuită, într-un oraș precum Bucureștiului, nivelul zgomotului seismic era crescut și varia în funcție de momentul zilei și ziua săptămânii.
După măsurile de distanțare socială luate de autorități, cercetătorii au analizat datele de la trei stații seismice, două din centrul Bucureștiului – BSTR, de la casa Oamenilor de Știință din Piața Lahovari, și BTMR, de la Geotec Consulting, aflată aproape de Piața Rosetti, și una la marginea Parcului Carol, la observatorul de la Cuțitul de Argint – BUC.
Toate cele trei stații au evidențiat o reducere, la început „timidă”, a nivelului zgomotului.
Prima reducere a nivelului zgomotului a fost în săptămâna în care s-au închis școlile.
Nivelul zgomotului seismic s-a redus și mai mult după intrarea în vigoare a Ordonanțelor Militare 2 și 3, care au avut ca efect o diminuare a traficului din București.
Pe grafice sunt marcate zilele în care au intrat în vigoare măsurile de distanțare socială luate de autorități:
- 11 martie – închiderea școlilor;
- 16 martie – declararea stării de urgență;
- 18 martie – intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 1 care prevede, printre altele, suspendarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase și sportive, interzicerea organizării și desfășurării oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise;
- 22 martie – intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2, care prevede, printre altele, restricționarea circulației persoanelor între orele 22.00 și 06.00, restricționarea circulației în grupuri mai mari de 3 persoane, între orele 06.00 și 22.00, suspendarea activităților în centrele comerciale;
- 25 martie – intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, care prevede, printre altele, interzicerea circulației tuturor persoanelor, cu anumite excepții.
Schimbarea s-a observat în mai multe orașe ale lumii odată cu introducerea măsurilor luate pentru limitarea răspândirii COVID-19, cum sunt restricționarea traficului în orașe, diminuarea activității în sectorul industrial, închiderea centrelor comerciale, a precizat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Preocuparea permanentă a cercetătorilor seismologi este aceea de a reduce nivelul zgomotului seismic astfel încât înregistrările cutremurelor utile în numeroase cercetări să fie de o calitate cât mai bună.
Date pentru cercetările seismice sunt obținute atât din stațiile amplasate în zone „liniștite”, afectate cât mai puțin de sursele de zgomot produs de activitățile umane, dar și din zone urbane aglomerate, de unde se obțin informații esențiale pentru reducerea riscului seismic.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro