Mai multe loturi de îngheţată „La Strada” Căpşune, care erau vândute în lanţurile de hipermarketuri Carrefour şi Auchan, au fost retrase de la vânzare, marţi, 3 august, din cauza conţinutului de oxid de etilenă, un pesticid cancerigen, interzis în Europa, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cei care au cumpărat produse din loturile afectate pot merge la magazinul de unde au fost achiziționate pentru a-și primi banii înapoi, returnând produsul sau ambalajul acestuia, potrivit sursei citate.

Nu este primul incident de acest fel. Inspectorii sanitari au retras de la vânzare mai multe sortimente de înghețată, în ultimele două luni, din cauza prezenței oxidului de etilenă. Substanța a fost identificată și în alte sortimente de înghețată, printre care Snickers, Bounty și Twix, produse de Mars, dar și în înghețatele Milka. Loturile cu probleme au fost retrase deja de pe piață.

Cum a ajuns oxidul de etilenă în mai multe înghețate din România și cât de periculos e pentru organismul uman

Ce este oxidul de etilenă găsit în înghețate

Oxidul de etilenă este un pesticid care, conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în UE, pentru că este cancerigen. El este adesea folosit la dezinfectarea aparaturii medicale sau a mijloacelor de transport, potrivit ANSVSA.

Substanța a fost descoperită acum în loturile de înghețată care folosesc un aditiv alimentar numit guma de caruba, contaminat cu acest pesticid.

Guma de caruba (E410) este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare și este un produs natural, obţinut din arborele de roşcov.

„Creează, ca orice gumă, consistența aceea plăcută a înghețatei cumpărată de la magazin, cremoasă. În loturile respective, acest aditiv era poluat cu oxidul de etilenă, care s-ar fi folosit la origine ca pesticid”, explică medicul nutriționist Corina Zugravu, pentru Libertatea.

Potrivit ANSVSA, există o anchetă în curs care va stabili cum a fost contaminat cu oxid de etilenă aditivul alimentar. Există posibilitatea să se fi contaminat de pe pereții mijloacelor de transport, care au fost dezinfectate în prealabil cu oxid de etilenă.

„Acest aditiv probabil a fost tratat în țara de origine și astfel a fost detectat în înghețată, dar sub limita admisă. El a fost retras de pe piață ca un potențial pericol, sub principiul precauției”, explica la Digi24 și Mihai Ponea, directorul general al Autorității Sanitar Veterinare, în cazul loturilor de înghețată cu probleme ale companiei producătoare Mars. 

Cum a ajuns oxidul de etilenă în mai multe înghețate din România și cât de periculos e pentru organismul uman

Cât de periculos este oxidul de etilenă

Substanța este, într-adevăr, foarte toxică și are efecte nefavorabile asupra sănătății, dar cantitatea pe care ajungem noi s-o ingerăm mâncând o porție de înghețată este foarte mică.

Medic nutriționist:

„Și acești aditivi (contaminați cu oxid de etilenă) sunt folosiți în cantitate mică în produs. Dacă am apucat să mâncăm așa ceva, nu înseamnă că murim mâine, dar este foarte bine că s-au luat măsurile respective”, adaugă dr. Corina Zugravu.

De altfel, și compania Macromex, în calitate de proprietar al mărcii de îngheţată „La Strada”, produsă în Franţa, susține că „stabilizatorii pe bază de plante folosiți în producerea înghețatei La Strada sunt folosiți în cantități extrem de mici în produsele finite, astfel încât considerăm că nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”.

Recomandarea medicului: aruncați înghețata!

Deși dr. Corina Zugravu spune că nu trebuie să ne alarmăm dacă am consumat una sau mai multe înghețate din loturile cu probleme, „în cazul în care mai aveți totuși produsele respective prin congelator, e mai bine să le aruncați, pentru că și-așa venim în contact cu foarte multe noxe din mediul înconjurător. Nu e cazul să mai adăugăm și noi o cărămidă la degradarea stării noastre de sănătate”.

În cazul acestor substanțe, efectele toxice sunt cumulative în timp, punctează medicul. Consumat, așadar, pe termen lung, oxidul de etilenă poate produce cancer. 

„Substanța e toxică și cancerigenă, într-adevăr, poate afecta ficatul și rinichii. Pot să apară efecte diverse pe starea de sănătate generală a organismului, mai ales că nu știm exact ce apare în consum cronic, ea consumându-se cu alte substanțe toxice cu care venim noi în contact. Cu siguranță nu e ceva ce am recomanda cuiva să mănânce. Dacă se poate evita, cu atât mai bine”, punctează dr. Corina Zugravu.

„Și produsele fabricate în România pot conține această substanță”

„Oxidul de etilenă este o substanță care este interzisă pe teritoriul Uniunii Europene, nu există nici măcar posibilitatea de a putea fi utilizată, iar în urma analizelor și a evaluărilor care au fost făcute până acum și care, de altfel, se fac constant în afara României, au fost identificate produse care conțin această substanță și astfel s-au dat aceste alerte rapid”, explică preşedintele Asociaţiei InfoCons, Sorin Mierlea, care vorbește în termeni duri despre acest incident.

Avertizează că nu numai produsele de import ar putea conține această substanță cancerigenă, dar și cele produse în România. Din păcate, spune el, „autoritățile române nu sunt preocupate să facă astfel de analize”.

„Noi, în calitatea noastră de consumatori, nu avem cum să știm dacă în produsele pe care le cumpărăm, iată, există astfel de substanțe cancerigene interzise”, subliniază președintele Protecției Consumatorilor.

România este pe primul loc al Uniunii Europene la toate tipurile de boli de cancer, de accidente vasculare cerebrale, cardiovasculare, a căror incidență și cauzalitate sunt legate direct de calitatea vieții și de ceea ce mâncăm.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons:

Sorin Mierlea atrage atenția și asupra faptului că autoritățile au obligativitatea să verifice dacă produsele contaminate au fost într-adevăr retrase din toate magazinele, inclusiv din cele „de la colțul blocului”.

„Nu există scuze”

Mai mult, președintele InfoCons spune că o substanță interzisă rămâne o substanță interzisă, indiferent de cât de mică ar fi cantitatea detectată. Acest lucru nu ar trebui folosit ca scuză de companiile producătoare și cere pedepsirea aspră a acestora.

„Discutăm despre o problemă de siguranță și securitate națională, nu ne uităm la gramaj. Sper să nu așteptăm să mai moară cineva, ca să luăm măsuri”, spune președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

021 9551 este numărul de la Protecția consumatorului pe teritoriul României, a adăugat el.

Citeşte şi:

Și-a pierdut mama după ce a fost infectată cu COVID în spital și le spune medicilor: „Dacă vă pasă de pacienți, vaccinați-vă!”

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Franța intră în zona roșie, Turcia în cea galbenă

Care sunt cele cinci televiziuni care fac agenda divertismentului și a știrilor în România

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Adevărul despre despărţirea Andreei Bălan de Tiberiu Argint. Artista ar fi făcut un scandal monstru
Playtech.ro
Adevărul despre despărţirea Andreei Bălan de Tiberiu Argint. Artista ar fi făcut un scandal monstru
"Abia te ţin oamenii ăştia". Şofer, pulbere de beat, sprijinit de pompieri ca să nu cadă în timp ce sufla în etilotest
Observatornews.ro
"Abia te ţin oamenii ăştia". Şofer, pulbere de beat, sprijinit de pompieri ca să nu cadă în timp ce sufla în etilotest
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021