Lucia are 16 ani și trăiește în Sevilia, Spania. Odată cu pandemia de coronavirus, viața ei s-a schimbat în mod radical. La școală, ea trebuie să păstreze distanța socială între colegii ei, care învață cu toții împărțiți în grupuri mici, conform noilor restricții.
”Obișnuiam să ne întâlnim cu mai mulți oameni. Acum suntem doar un grup mic de prieteni. Obișnuiam să mergem la cinema, dar acum n-o mai facem din cauza riscului de infecție. Eu mergeam peste tot cu autobuzul, dar acum merg pe jos. Totul s-a schimbat și e mai greu acum”.
Totuși, cu toate că îi este dor de vechiul stil de viață, ea spune că înțelege de ce sunt impuse regulile și nu se împotrivește lor.
”Avem bunici și persoane în vârstă în familie, de asta nu cred că restricțiile sunt ceva deplasat. Ele sunt bune”.
Nat este student și trăiește în Varșovia, Polonia. Stresul și îngrijorarea constantă a pandemiei, precum și cea generată de izolarea socială i-au schimbat și lui modul în care vede lumea, iar acum are câteva probleme anxioase.
”Dintr-odată am avut simptome de tulburare anxioasă. Cunoștințele mi-au spus că și ele au avut probleme psihice și au fost constant anxioase din cauza nesiguranței generate de COVID”.
Nat este interesat de politică. Ceea ce l-a ajutat pe Nat să uite pentru puțin timp de stresul pandemiei și să îl facă să se simtă mai bine a fost simțul lui de activist și momentul în care a participat vara trecută la manifestațiile pro-LGBT din Varșovia.
Tera este o altă tânără din Londra, proaspăt absolventă, care, de altfel, este afectată de pandemie ca toți cei de vârsta ei și cu greu se adaptează.
”Nu mai pot sta afară pentru că este mult mai frig. Îmi e dor să îmi văd prietenii și să merg la petreceri. Crăciunul ăsta nu voi putea să îmi văd bunicii și nici părinții nu vor putea să mă viziteze, așa că voi sta singură. Sunt toate aceste lucruri diferite care le fac pe celelalte să fie un gunoi”.
Ea spune că guvernul nu ia în considerare și sănătatea emoțională a tinerilor atunci când ia decizii: ”Guvernul doar vrea să închidă tot ce face tinerii fericiți, cum sunt petrecerile sau toate lucrurile care fac tinerii să se distreze”.
Petreceri, aventuri sau pur și simplu să stai normal cu colegii în sala de clasă, toate sunt acum restricționate, într-o perioadă a vieții în care toată planeta a fost lovită de coronavirus, un virus despre care se știu atât de puține și care continuă să facă victime în fiecare zi.
Foto: Hepta