A început școala, dar pentru unii elevi să ajungă la ore poate fi un adevărat chin, dacă privim imaginile difuzate de presa sătmăreană.
”Aceste imagini sunt doar o mică parte a traseului pe care îl parcurg zi de zi până la școală. Încurajez orice adult responsabil să refacă acest traseu de două ori pe zi și-atunci îmi veți da dreptate”, explică Mihaela Petric.
”Le admir curajul, perseverența și puterea de a nu renunța, în ciuda barierelor impuse de societate. Educația face diferența și sunt așa mândră când ei demonstrează asta în fiecare zi în care sunt prezenți la școală, în fiecare zi în care vin la activitățile Centrului de Zi Stea”, completează psihopedagogul de la centrul care sprijină copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi.
Școala Gimnazială este situată în cartierul Sătmărel din municipiul Satu Mare.
Au vrut referendum, ca să se separe de oraș
Încă de acum cinci ani, informa HotNews, mai mulți locuitori au depus memorii la Primărie și Consiliul Județean, propunând dezlipirea de municipiul Satu Mare și alipirea la comuna Vetiș. Motivul: plătesc impozite mari, dar sunt departe de oraș, au drumuri proaste și nu au utilități.
Sătmarel are câteva sute de locuitori, iar pentru separare era nevoie de un referendum. În afara unor investiții în căminul cultural și școală, nu s-a făcut nimic.
În 2020, în ianuarie, locuitorii au protestat chiar în fața Primăriei, a scris ziarul local Informația zilei. Nu era căldură în școală, iar drumul era o adevărată încercare.
”Îmi vine acasă cu noroi până la gât”
Profesoarele şi educatoarele ne scot copiii din clasă şi îi pun să se spele pe ghete, în fiecare zi. Îmi vine acasă cu noroi până la gât. Dar până când? Noi nu suntem oameni? Nu am venit să cerem pâine, sau de mâncare, sau ajutoare sociale. Noi muncim, câştigăm cinstit o pâine şi vrem să avem aceleaşi drepturi ca şi toţi ceilalţi locuitori ai municipiului Satu Mare. Nu este corect ce se întâmplă.
Locuitori din Sătmărel, anul trecut:
Gheorghe Raita, cunoscut ca reprezentant al comunităţii de romi din Sătmărel, a fost cel care a organizat protestul de anul trecut.
”Am depus nenumărate cereri la primărie pentru drumul acela”
”Chiar vă bateţi joc de copiii noştri? Nu pentru noi am venit să vă cerem, pentru copiii noştri. Nu ne mai lăsăm copiii la şcoală în condiţiile astea. Am venit atât în numele românilor, cât şi în numele ţiganilor. Toţi avem aceleaşi probleme”, declara Gheorghe Raita.
”Am depus nenumărate cereri la primărie pentru drumul acela, dar le intră pe o ureche şi le iese pe cealaltă”, completa Raita.
Timpul a trecut, drumul a rămas la fel. Iar copiii continuă să fie ”supereroi” în drumul spre școală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro