În mod normal, nu-i mai pasă nimănui despre cele câteva zeci sau 100 de lei cât înseamnă factura lunară de curent pentru o gospodărie medie. Există însă o excepție: atunci când din motive temporare sau permanentizate suntem nevoiți să ne încălzim pe bază de electricitate, rămâne totuși cea mai scumpă metodă. Factura poate ajunge atunci la 300-400-500 de lei sau chiar mai mult, moment în care fiecare procent contează.

În București au apărut deja primele probleme cu furnizarea electricității, pe fondul consumului crescut, după ce oamenii au început să-și bage în priză caloriferele electrice din cauza avariilor de la RADET sau să-și pornească aparatele de aer condiționat pentru a mai compensa debitul redus furnizat de termocentralele ELCEN. În alte orașe, există situații asemănătoare de ani de zile.

Jocurile se schimbă de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, această situație îți poate afecta buzunarul într-un mod chiar mai semnificativ. Piața furnizării de energie electrică va fi liberalizată complet, după ani de amânări: dacă până acum prețul era reglementat de stat, de acum el va putea fi fixat liber de fiecare furnizor.

Până acum, nici unul dintre furnizori nu a anunțat exact cu cât va vinde curentul de la 1 ianuarie – o informare ar trebui să fie trimisă acasă la fiecare utilizator luna aceasta -, dar este de așteptat ca tarifele să crească cu 5-10%. La o factură de 100 de lei, 10% înseamnă 10 lei în plus. Însă la factura de 500 de lei, deja e vorba de 50 de lei în plus, o sumă care chiar contează în bugetul unei familii cu venituri mici sau medii.

Ce e de făcut

Există o singură posibilă veste bună: de aproape patru ani este posibilă schimbarea furnizorului de electricitate, cu oricare dintre cei peste 100 existenți pe piață. Până acum, conta mai puțin, pentru că prețul reglementat era foarte bun, iar ofertele avantajoase n-au avut viață lungă. Doar 2% dintre cei nouă milioane de consumatori casnici și-au schimbat furnizorul cu totul.

Din ianuarie, decizia devine însă mult mai importantă.

Dacă există un preț mult mai bun pe piață, poate că are sens să cumperi de acolo. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei pune la dispoziție chiar o pagină pe care pot fi comparate ofertele existente

Prin urmare, în momentul în care îți va sosi informarea despre cât vei avea de plătit din ianuarie, vei putea să verifici dacă există vreo ofertă alternativă mai bună.

Dar dacă am semnat deja un contract concurențial?

Deja unii dintre furnizorii existenți au reușit să-și convingă o parte din clienți să semneze contracte noi de furnizare, în regim „concurențial”, cu clauza stabilității tarifului nou vreme de doi ani. Dacă noul nivel rămâne competitiv de la 1 ianuarie, urmează să vedem. În cazul în care nu este, trebuie consultate atent clauzele de reziliere, pentru ca nu cumva costul să fie mai mare decât beneficiul obținut.

Ce presupune schimbarea

Din punct de vedere tehnic, schimbarea nu presupune absolut nimic. Infrastructura de distribuție folosită rămâne aceeași. Din punct de vedere comercial, se schimbă contractul, cu noul furnizor, iar cel vechi urmează să înceteze automat. Procedura este deci oarecum asemănătoare cu cea de portare în cazul telefoniei mobile.

Ce ar trebui să urmăriți

Pentru cei care se încălzesc cu electricitate, cea mai bună veste ar putea fi reapariția într-o formă mult mai atractivă a așa-numitului tarif zi-noapte, pe care unii dintre furnizori o iau deja în calcul. Acesta presupune că pe timpul nopții prețul unui kwh este mult mai mic, pentru că și costul de achiziție este mai mic – în mod normal, sistemul energetic național cu greu găsește ce să facă cu tot curentul produs noaptea de turbinele eoliene.

Acest tarif a fost disponibil încă din anii 2000, însă într-o formă neatractivă, pentru că pe timp de zi prețul era mai mare decât în mod normal. Din acest motiv, cererea a fost destul de mică, astfel că în ultimii ani a început să dispară din ofertele furnizorilor.

În cazul în care ar reapărea, cei care folosesc curentul pentru încălzire și încheie un astfel de contract își pot vedea facturile tăiate la jumătate sau mai jos, doar cu condiția să pornească încălzirea cât mai târziu și să o oprească de la primele ore ale dimineții.

Acesta este desigur un dezavantaj mare în cazul unei locuințe prost-izolate, care pierde rapid căldura adunată peste noapte. Însă banii economisiți astfel pot fi puși la treabă prin reabilitarea termică a casei, cea mai simplă dintre investițiile pasive, despre care poți citi în articolul Cum să faci banii să muncească pentru tine și să se înmulțească. Scurt ghid pentru următorii 5-10 ani”.

***
Acesta este un articol din seria Școala de bani, proiect editorial inițiat și susținut de BCR, cu un conținut jurnalistic independent, dedicat economiei moderne, educației financiare și temelor legate de importanța unei conversații echilibrate între actorii economici.

Foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Cum te ferești de hoții online. Sfaturi care te ajută să detectezi mesajele înșelătoare și să-ți păstrezi banii în cont

Un tânăr a strâns 100.000 de dolari până la 25 de ani folosind strategia „plătește-te pe tine prima oară”

Are rost să ții banii „la saltea”? Cum se împacă reflexele strămoșești cu metodele de economisire moderne

Pericolele creditului „de consum”: pentru ce are rost să îl iei și când e mai bine să te ferești

Când ai nevoie de un card gen Revolut și cum te poți frige cu el

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Știrileprotv.ro
Cercetătorii au descoperit un posibil nou simptom asociat infecției cu noul coronavirus
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se întâmplă în trei luni: "Sunt disperat şi îngrijorat"
Telekomsport
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se întâmplă în trei luni: "Sunt disperat şi îngrijorat"
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)