Rezultatele s-au văzut, întrucât clădirile create după anumite coduri seismice moderne s-au comportat mult mai bine la cutremurele din ultimele decenii.
Alegerea tipului de structură compatibilă concepției de ansamblu a unei lucrări de arhitectură are o influență dominantă privind comportarea acesteia la solicitările seismice.
Este nevoie de o bună colaborare înre arhitect și inginerul structurist pentru realizarea unor construcții complexe, care să reziste foarte bine la solicitările dinamice la care sunt supuse în timpul cutremurelor.
Conform dezvoltatorimobiliar.ro, folosirea pentru pereții nestructurali, fără verificari prin calcul, indiferent de zona seismică, a materialelor pentru zidărie ieftine, cu proprietăți de rezistență inferioare, generează riscuri innaceptabile.
În aceste condiţii, este importantă realizarea unor concepții de ansamblu a unor lucrări de arhitectură cu caracteristici geometrice regulate, care să nu dea torsiuni în structură și, implicit, să aibă valori proprii ale perioadei de colț adaptate celor date de normative în amplasament.
De asemenea, trebuie ales foarte bine material ce au caracteristici privind modulele de elasticitate, dar și de rezistenţă. Din cauza încărcarii perpendiculare pe plan nestructural din zidărie nearmată, construcțiile pot suferi avarii cu diferite niveluri de severitate:
– fisuri, crăpături, disclocări, desprinderea tencuielilor;
– desfacerea și căderea zidurilor cu înălțime parțială și a parapetelor;
– prăbușirea completă a pereților interiori