Vorbim cu Dragoș Tudorache și despre discuția care a avut loc joi dimineață la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, despre noul Executiv.

Cele mai importante declarații ale lui Dragoș Tudorache:

Ne puteți spune cum va arăta noul guvern?

 • Azi am avut o scurtă discuție informală cu președintele și de luni încep consultările informale.
 • Discuțiile de azi nu au avut loc pe structura guvernului sau pe felul în care va trebui să arate. Președintele a vrut doar să aibă această confirmare, că ne asumăm guvernarea împreună, din partea liderilor celor trei formațiuni politice.
 • Președintele ne-a lăsat apoi să negociem. Mesajul acestuia a fost să ne grăbim, să fie niște negocieri care să se poarte cât mai repede, tocmai pentru că e nevoie să avem o stabilitate, o majoritate și un guvern cât mai rapid.
 • Fiecare dintre noi și-a enunțat foarte scurt așteptările de la aceste negocieri și apoi am stabilit cu ceilalți lideri de partid calendarul și structura viitoarelor negocieri, care vor începe de sâmbătă dimineață.

E adevărat că președintele v-a transmis să negociați „înțelept” și pe baza rezultatului de la alegeri?

 • Ne-a transmis să negociem repede și înțelepciunea ar trebui să fie rezumată în aceste negocieri.

Cum pare că vă înțelegeți? Vă înțelegeți?

 • Discuția a fost mult prea scurtă astăzi, mai mult pe metodă decât pe conținut, așa că e încă devreme să ne pronunțăm pe partea asta.
 • Toți liderii au fost de acord cu asta – și domnul Orban și domnul Hunor – că intrăm cu bună credință toate cele trei formațiuni în această negociere.

Despre numele viitorului premier:

 • Președintele nu a pronunțat niciun nume astăzi. Numele premierului desemnat e o chestiune care rezultă din negocierile pe care le vom purta. Constituțional așa este și firesc.
 • Propunerea de premier va reieși din negocierile pe care le vom purta de sâmbătă încolo.
 • Am înțeles că propunerea celor din PNL, după cum a reieșit din ședința lor de ieri probabil va fi domnul Cîțu. Am luat act încă de ieri, de când a fost anunțat, dar vă spuneam că acest lucru nu a făcut parte din discuția pe care am avut-o cu domnul președinte.  

Sunt șanse mari ca Plus, ca USR Plus să îl accepte pe Florin Cîțu? Credeți că ar putea fi un premier potrivit pentru această perioadă?

 • Nu vreau să mă pronunț încă pe acest lucru. Noi suntem foarte fermi pe propunerea noastră, pentru că noi – Alianța USR Plus – suntem convinși că Dacian Cioloș are profilul pentru această funcție la acest moment și vom merge sâmbătă la negocieri cu această propunere.
 • De sâmbătă încolo sper să ajungem cât se poate de repede la o concluzie comună, atât asupra desemnării unui premier, cât și asupra programului de guvernare. Dar, la acest moment, propunerea noastră rămâne Dacian Cioloș.

Își dorește alianța USR Plus ca guvernul să fie unul mai „suplu”, cu un anumit număr de ministere?

 • Sigur că da. Intenția noastră este să mergem la această negociere încercând să găsim o formulă cât mai suplă în care să combinăm politicile pe care le-am enunțat în niște portofolii cât mai compacte și care să țină, cumva, cont și de viziunea de dezvoltare pe care sper eu să reușim să o articulăm în programul de guvenare.

Opinia USR Plus în legătură cu Florin Cîțu, cel care conduce finanțele țării, este una bună?

 • Nu aș vrea să mă pronunț încă. Am o părere despre ceea ce a făcut domnul Cîțu până acum în Guvernul Orban, dar dacă domnul Cîțu este profilul potrivit de premier pentru România în următorii ani sau nu, asta urmează să stabilim împreună în discuțiile care vor începe de sâmbătă.

Sunt informații potrivit cărora, din moment ce PNL are funcția de prim ministru, șefia Senatului și a Camerei Deputaților ar trebui să revină USR Plus și UDMR. Sunteți de acord?

 • E o chestiune pe care urmează să o stabilim în negocieri. Este evident că toate cele trei formațiuni din această negociere au niște obiective. Niște obiective de reprezentare și nu din perspectiva împărțirii unor funcții, ci din perspectiva capacității de a susține, practic, niște linii legislative, dacă este vorba despre Parlament, niște linii de programe de guvernare, dacă este vorba de Guvern.
 • Trebuie să existe, așa cum este firesc, democratic, o reprezentare a ponderii politice pe care fiecare formațiune o aduce în coaliția de guvernământ și în majoritatea parlamentară.

E posibil să apară divergențe, când vin vorba de șefia Camerei Deputaților și a Senatului, în condițiile în care liberalii au votat ca Ludovic Orban să fie susțin pentru șefia CD?

 • Negocierile nu vor fi simple, mai ales o negociere în trei. Imposibil eu nu cred că este, am toată convingerea că, dacă investim cu toții bună credință și loialitate în această construcție pe care o consolidăm de sâmbătă încolo, sunt convins că putem ajunge la o înțelegere și la o așezare rezonabilă și legitimă pentru cele trei formațiuni.

Sunt informații că toată lumea fuge de Ministerul Educației, pentru că e un minister greu încercat. E adevărat?

 • Noi nu fugim de Ministerul Educației. Noi nu fugim de niciun minister. Noi suntem pregătiți să ne asumăm orice portofoliu, avem oameni pregătiți, avem program pregătit, avem o viziune pe fiecare portofoliu în parte.
 • Știm exact ce vrem să facem în primele 100 de zile, în fiecare minister în care am merge. Ce vrem să facem în primul an, în primii doi ani, în primii patru ani.
 • Noi ne-am pregătit pentru acest moment încă din campania electorală.

Ne puteți spune la cine v-ați gândit pentru Ministerul Educației?

 • Nici asta nu vă pot spune, tocmai pentru că nici noi, în interiorul alianței USR Plus încă nu am fixat nume de portofolii. Nu vom face lucrul acesta decât după ce vom ști ce portofolii vor reveni în urma acestor negocieri formațiunii noastre.

Cele mai importante trei puncte ale USR Plus, care să fie incluse în programul de guvernare:

 • Parlamentul de 300, constituția modificată să dea sens a ceea ce noi ne-am propus, parlamentul și politica „fără penali”, votul în două tururi pentru primari, toată chestiunea care ține de reforma statului și depolitizarea administrației.
 • Vrem să aducem acel miliard investiții în spitale. Vrem să găsim spațiul bugetar pentru acest miliard.
 • PNL îl propune premier pe Florin Cîțu, în timp ce Alianța USR-PLUS va merge la negocierile cu președintele cu propunerea ca Dacian Cioloș să conducă noul Guvern. Negocierile celor trei formațiuni politice vor începe sâmbătă, când se va discuta inclusiv cine să preia conducerile Senatului și Camerei Deputaților.

Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.

 
Citeşte şi:

Ambasada Rusiei, după atacurile lui George Simion la adresa Moscovei: „Este imposibil să nu fie remarcată ignoranța istorică a personajului”

Culisele zilei în care Klaus Iohannis și Ludovic Orban au scris pe un bilețel numele viitorului premier

Sociologul Dan Jurcan, director IRES, la Adriana Nedelea LA FIX: „Dacă presa ar fi informat mai mult, AUR ar fi câștigat mai mult”

     
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație