În urma sentinței, Armand şi Liliana Daneliuc trebuie să despăgubească o fostă pacientă, căreia i-au prescris în dozaj greşit un medicament puternic.

Pacienta a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul respectiv, în condiţiile în care ar fi trebuit să o facă de două ori pe săptămână.

Mai mult, acest caz scoate la iveală şi carenţele din sistemul farmaceutic, susține Ziarul de Iași, care precizează că farmacista la care a mers pacienta cu rețeta greșită nu a luat nicio măsură pentru a preveni consecințele. Aceasta a vândut medicamentul, deși era un dozaj toxic.

Reţeta greşită a făcut obiectul unui proces complicat, început în 2015 și soluţionat recent de judecătorii ieşeni. Sentinţa nu este definitivă.

Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată.

Cazul pacinetei Valeria C. femeii a fost analizat şi de anchetatori, care au instrumentat un dosar penal de vătămare corporală din culpă ce a fost clasat, în 2017, când procurorii au considerat că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Cum a început scandalul rețetei greșite

La sfârșitul anului 2014, Valeria C. a mers la medicul de familie Armand Daneliuc, de la care a primit un bilet de timitere către Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată de poliartrită reumatoidă.

Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.

Pe 18 decembrie, Valeria C. a mers din nou la cabinetul medicului său de familie, acolo unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: 10 mg x 2/zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână.

Cu acea reţetă, pacienta a mers la o farmacie, de unde a făcut comandă de medicament, care nu era suficient pe stoc.

Deşi dozajul de pe reţetă era unul toxic, farmacista a acceptat comanda de Metotrexat şi, peste 3 zile, i l-a oferit Valeriei C.

„Reclamanta şi-a administrat singură medicamentul respectiv, în dozajul menţionat pe reţeta emisă de pârâţi, începând cu 22.12.2018. După 5 zile de tratament, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit şi a fost necesară internarea sa în spital“, se arată în motivarea sentinţei.

Femeia a fost diagnosticată cu pancitopenie, stomatită, eczemă inghinală şi interfesier suprainfectat, toate efecte secundare la Metotrexat.

A urmat o perioadă de tratament, în care pacienta a stat şi la pat, în prezent, starea sa de sănătate nefiind afectată de episodul de atunci.

Potrivit motivării instanţei, supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol, însă asta doar pentru că organismul a reacţionat la supradoză, în condiţiile în care reţeta greşit prescrisă era pentru 30 de zile.

„Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor“, au precizat judecătorii.

Cum s-au apărat cei doi în timpul procesului de la Judecătoria Iaşi

Doctorul Armand Daneliuc a spus că Valeria C. a venit la cabinet pentru transcrierea reţetei în aceeaşi zi în care a fost externată, adică pe 17 noiembrie 2014. Atunci, doctorul i-ar fi explicat despre efectele secundare ale medicamentului, ba chiar i-ar fi explicat, clar, că trebuie să ia medicamentul de două ori pe săptămână.

Tot atunci, i-a spus pacientei să vină a doua zi pentru reţetă, însă, a zis el, nu a mai auzit nimic de Valeria C. până în ianuarie 2015, când a aflat că femeia e în spital din cauza supradozei de Metotrexat.

Doctorul s-a apărat spunând că reţeta ar fi fost transcrisă greşit, însă nu de el, ci de o asistentă medicală, care i-a înmânat-o pe 18 noiembrie.

„Asistentele redactează reţetele pe calculator, dar numai în prezenţa doctorului, la recomandarea acestuia, la dictarea acestuia, iar ulterior doctorul o verifică. Asistenta domnului doctor Daneliuc Armând a considerat, probabil, că fiind vorba doar de transcrierea unor medicamente de pe scrisoarea medicală, se poate descurca singură. Nu şi-a imaginat, şi nici pacienta nu i-a spus că medicul din spital nu numai că nu i-a eliberat reţeta compensată, dar nici măcar nu i-a explicat pacientei cum să ia tratamentul“, se arată în întâmpinarea depusă la dosar de soţii Daneliuc.

Reporterii publicației citate au încercat să discute cu doctorul Armand Daneliuc, dar acesta nu a oferit niciun comentariu despre caz sau sentință.

În schimb, pacienta a afirmat că a avut o colaborare foarte bună cu cei doi medici înainte de acest incident.

În Statele Unite, un cuplu de asiatici dă în judecată o clinică de fertilizare, după ce o femeie a fost inseminată greșit.

Cei doi și-au dat seama de acest fapt abia când femeia a născut, după ce au observat că gemenii nu sunt asiatici, precum ei.


Citește și:
Spitalul Județean din Târgu Jiu, executat silit cu peste 2 milioane de lei pentru un caz de malpraxis. Salariile angajaților sunt plătite din rezerveSerena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
PARTENERI - GSP.RO
Serena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Playtech.ro
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Observatornews.ro
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
Primeşti 1.500 de dolari ca să dormi la prânz o lună întreagă. Care sunt condiţiile pentru acest job de nerefuzat
Știrileprotv.ro
Primeşti 1.500 de dolari ca să dormi la prânz o lună întreagă. Care sunt condiţiile pentru acest job de nerefuzat
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!
PUBLICITATE
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!