Deloc grăbită și atentă la telefon, femeia ridică privirea ca să răspundă la întrebarea: „De ce purtați mască și în aer liber?”. Începe să râdă: „O port din obișnuință, am uitat să o dau jos, după atâtea luni deja intră în reflex”.
O pace fără rezultat cert
A fost weekendul eliberării. Sau, pentru generațiile care n-au prins războiul, au fost zilele declarării păcii, chiar dacă un armistițiu parțial, vulnerabil și încă sub semnul reversibilului.
Zeci de oameni au ieșit duminică, 16 mai, în centrul Bucureștiului cu treburi, în plimbare sau ca să se așeze la o terasă. Unii, deși vaccinați, continuă să se protejeze cu mască, alții pur și simplu nu se grăbesc să scape de ea, nici când nu au pe nimeni în preajmă.
Încet-încet se apropie un domn care trage după el căruciorul pentru cumpărături. Imediat ne răspunde: „Păi, la vârsta mea… Am 85 de ani. Încă nu m-am vaccinat, nu mi-a venit rândul”.
Străinul care n-a aflat că în România „s-a abrogat masca”
Un bărbat tânăr se oprește. Nu e român. După vestea că masca nu mai e obligatorie pe stradă, își așază mâinile în șold și întreabă în engleză: „Serios? Nu știam, mulțumesc că mi-ai spus”. N-a aflat, deși locuiește în România.
O femeie, și ea venită la muncă aici, spune că va continua să o poarte. „În Filipine eram obișnuită să port mască de fiecare dată când mergeam în public și înainte de pandemie (n.r. – din cauza poluării). Nu e ceva deosebit pentru mine”. Tânăra lucrează în România de doi ani.
O doamnă iese cu mască pentru că nu are încredere în deciziile autorităților. „Am văzut că multă lume încă mai poartă mască, am vorbit și la ai mei în provincie… Nu m-am vaccinat și nici nu mă vaccinez”.
Când televizorul nu confirmă
Surprinsă de întrebare, dar bucuroasă să stea de vorbă, o altă femeie cu ochelari explică faptul că a văzut „pe internet” că s-a ridicat interdicția, dar că nu a primit o confirmare: „Pe internet am văzut că de pe 15 mai nu se mai poartă mască pe stradă, dar la televizor n-au dat. Eu nici nu ies mult, nu m-am mai gândit la asta”.
„Ca să ne protejăm”, explică tânărul care a ieșit la plimbare cu iubita lui. Acesta a fost răspunsul mai multor trecători, tranșant și fără detalii.
„Am făcut doar prima doză de vaccin și aștept să o fac și pe a doua”, explică o femeie, în timp ce scoate dezinfectantul din geantă. După imunizarea completă, spune ea, probabil va renunța la mască în exterior.
O doamnă mai în vârstă mergea cu masca pe nas și gură, dar a lăsat-o jos când a început să vorbească. „Am fost la biserică și am purtat-o, acum mi-o dau jos, dar ajung în stație și iar trebuie să o pun. Aștept să renunțăm total; m-am vaccinat, am făcut și rapelul”.
Din grijă pentru cei nevaccinați
„Am fost vaccinată cu ambele doze, dar mi-e teamă că se va răspândi virusul la cei nevaccinați”, răspunde o tânără în engleză. Crede că încă sunt multe cazuri în România și că problemele legate de COVID nu s-au încheiat.
Un bărbatul venit din Suedia explică, de asemenea în engleză, că tocmai a intrat în carantină, pentru că aceea e una dintre țările din zona roșie. Dar a trebuit să-și ia de mâncare înainte și de asta poartă mască și afară: „Trebuie să am grijă”.
În ciuda pașilor iuți, tânăra se oprește puțin: „Port masca să mă protejez pe mine, nu m-am vaccinat”.
Cum e în SUA?
Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că persoanele vaccinate nu au nevoie să mai poarte mască inclusiv în majoritatea spațiilor închise. Limitarea la cei vaccinați a intensificat o discuție care se poartă pe palierele medicale, etice și politice în toată lumea.
În primul rând, chiar și pentru cei vaccinați ridicarea restricției e în sine limitată. Sunt obligați să poarte masca atunci când merg cu transportul public, în avioane, în închisori, adăposturi, spitale. Autoritatea medicală din SUA nu a spus nimic despre școli.
Guvernul de la București a forțat dincolo de părerea specialiștilor, spun surse
Indicația oamenilor de știință a intrat în conflict cu regulile diverselor state. „Nici la noi nu a existat o coaliție unanimă politică – medici a deciziei de renunțare la mască în aer liber. Politicienii au dorit să anunțe ridicarea restricțiilor, dar nu știm ce se va întâmpla, încă numărăm vaccinații, paturile ATI și morții”, a explicat pentru Libertatea un specialist care a făcut parte din echipa largă a acestei decizii, adoptată în România începând cu 15 mai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro