Până în acel moment, social-democraţii oscilau între a restructura Guvernul sau a aştepta moţiunea de cenzură a Opoziţiei.
Varianta remanierii era exclusă, ţinând cont că preşedintele Klaus Iohannis a respins atât ultima remaniere cât şi interimatele la ministerele deţinute de ALDE.
În cele din urmă, decizia partidului a fost ca Viorica Dăncilă să vină, în Parlament, cu un nou Guvern, mai suplu, format din 19 miniştri, faţă de 27 câţi are în prezent, pentru a legitima noua formulă guvernamentală, fără ALDE.
S-a stabilit inclusiv data la care Guvernul se va prezenta în Parlament, miercurea viitoare. Pe rând, Paul Stănescu, Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu au confirmat, la ieşirea din şedinţă, decizia luată în CExN.
Marcel Ciolacu afirma că decizia CExN în baza căreia Guvernul se va prezenta în Parlament săptămâna viitoare este „responsabilă şi foarte îndrăzneaţă” şi că prim-ministrul Viorica Dăncilă ar trebui felicitată pentru faptul că şi-a asumat acest lucru.
„În CEx am luat o hotărâre politică. (…) Cred că cel mai important e să fie 233 de voturi. Eu, în acest moment, spun că vor fi aceste voturi”, a precizat el.
Răzgândirea premierului:
În conferinţa de presă de la finalul şedinţei, premierul Viorica Dăncilă a venit, însă, cu o nuanţă. Ea s precizat că nu s-a decis încă dacă va veni în Parlament cu restructurare sau cu remaniere.
„Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul. Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea!”
Viorica Dăncilă
Premierul a precizat şi că se va consulta cu juriştii, pentru a vedea care este „situaţia”.
PSD încearcă să treacă un nou Executiv cu majoritate simplă, prin interpretarea Constituţiei
Potrivit unor surse din PSD, premierul a revenit asupra termenului de restructurare, pe care l-a înlocuit cu remaniere, în ideea de a încerca să evite un vot în Parlament cu majoritate absolută, respectiv 233 de voturi, pentru ca Guvernul să îşi păstreze susţinerea.
Astfel, PSD vrea să forţeze interpretarea Constituţiei şi să spună că, prin remaniere, numărul de voturi din Parlament necesar este de 50% plus unu din cei prezenţi, pentru că se adoptă prin Hotărâre a Parlamentului.
Cei ce la PSD spun că au în favoarea lor o decizie a CCR care prevede că, în cazul hotărârilor, Parlamentul nu are nevoie de majoritate absolută, ci de majoritatea celor prezenţi în sală, la momentul votului.
În plus, ar încerca să dea câteva portofolii şi unor reprezentanţi ai ALDE, pentru a păstra actuala configuraţie politică a Executivului.
O decizie finală privind remanierea sau restructurarea va fi luată săptămâna viitoare, într-un nou Comitet Executiv Naţional.