De Andreea Archip,

Am cumpărat multă mâncare, gătim în casă și mâncăm mai mult. Unde mai pui că suntem îngrijorați cu privire la ceea ce se întâmplă în România și în lume din cauza amenințării coronavirusului, ne e teamă că ne-am putea îmbolnăvi sau ne-am putea pierde locul de muncă. Și atunci căutăm o ocupație să ne simțim mai bine.

Compulsia de a mânca există ca problemă de comportament. Care în situații de criză, ca orice alt comportament compulsiv, liniștește. Și consumul de alcool liniștește, și mâncatul liniștește, și fumatul. Cu toate că fiziologic nu se întâmplă asta. Putem gestiona această tendință de a mânca compulsiv în primul rând conștientizând de ce facem asta.

Alina Ciupercovici, psihoterapeut

“Cu toată onestitatea, în momentul în care vedem că ne tot îndreptăm spre frigider, cred că ar fi important să ne întrebăm de ce facem asta, ce se întâmplă cu noi?

Ești stresat pentru că îți este frică, de ce îți este frică. E important să verbalizăm ce se întâmplă înăuntrul nostru, pentru că dacă lăsăm înăuntrul nostru, va fi ceva care tot va crește, ceva cu care ne vom lupta”, a explicat psihoterapeutul Alina Ciupercovici, managerul clinicii Aliat Suceava.

Puteți controla mâncatul și dacă vă faceți un program de mese pe care să-l respectați. “Vă rog să profitați de această perioadă ca să mâncați regulat. Să mâncați mic-dejun, prânz, cină și două gustări, așa cum e foarte ok să mâncați pentru sănătate corpului și a minții. Cred că așa am putea controla, dacă facem un program de mese. Vă invit să gătiți împreună, ca modalitate de petrecere a timpului liber și vă invit să exprimați ceea ce simțiți față de orice nevoie compulsivă de a face în exces ceva”, mai spune specialistul.

Când Digi 24 și Antena 3 vorbesc la fel, România e adevărata țară a lui Chuck Norris. Cu cât bagi bani mai mulți în pulane, cu atât e mai sigur că-ți vor ateriza pe spate
Recomandări
Când Digi 24 și Antena 3 vorbesc la fel, România e adevărata țară a lui Chuck Norris. Cu cât bagi bani mai mulți în pulane, cu atât e mai sigur că-ți vor ateriza pe spate
 

Jurnalul lăsatului de fumat

Dacă tot stai acasă, balconul e mai aproape pentru o pauză de țigară decât era spațiul de fumat de la birou. E mai simplu, deci suntem mai tentați să fumăm. Cu toate astea, medicii spun că e o bună perioadă de a te lăsa de fumat. Unde mai pui că infecția cu coronavirus dă simptome mult mai severe fumătorilor.

Putem duce în izolare această povară a lăsatului de țigări, pentru că sevrajul pe care un om îl face când se lasă de fumat este un sevraj de natură emoțională, psihologică și nu are manifestări fizice. Așa că ar fi indicat să faceți asta în perioada asta, să profitați de faptul că aveți oarecum o izolare și ar fi indicat să vă lăsați de fumat, singuri, acasă.

Alina Ciupercovici, psihoterapeut

“Vă puteți lăsa de fumat conștientizând ce simțiți, chiar scriind într-un jurnal: astăzi mă simt așa, e a doua zi de când m-am lăsat de fumat, starea mea s-a transformat așa… un jurnal al stărilor ar ajuta. De asemenea, e important să vorbiți cu cei din jurul vostru și să spuneți cum vă simțiți, e un lucru la fel de important. Se poate ieși din această dependență. Chiar militez pentru a te lăsa de fumat”, a mai spus Alina Ciupercovici, pentru Interviurile Libertatea.

Citeşte şi:

Pandemia, combătută în stilul șeicilor. În Dubai, străzile sunt dezinfectate cu dronele și mesajul „Stați acasă” este proiectat pe Burj Kalifa

Imagini incredibile din Aeroportul Otopeni: a ajuns la 4% din numărul călătorilor. Unde se mai zboară în plină pandemie

Inspirat de cei doi români din Insulele Canare, un bărbat din Argeș, cu afacerea oprită, a comandat ieri o imprimantă 3D pe care a dat 1.200 de euro ca să facă viziere ce le va dona

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare