• Pe parcursul emisiunii de joi, 27 aprilie 2023, Victor Ciutacu a spus că „Iulia a fost împinsă spre sinucidere” printr-o „investigație despre grupul imobiliar One, unde e șef și unul dintre șefii Ringier”
  • Răzvan Savaliuc l-a completat: „Nu scrii despre șefii din compania ta, îți dai demisia, pleci și scrii. Există un principiu: «Mâna care te hrănește, nu se mușcă»”.
  • Libertatea vă prezintă neutru, fără niciun comentariu, emisiunea România  și transcrierea dialogurilor cele mai relevante. 
  • În cazul articolului invocat de RTV, el nu este o investigație a Iulie Marin, ci un articol în care jurnalista a prezentat publicului motivarea unui judecător. A avut tot sprijinul conducerii redacției și colegilor, care a fost făcut public chiar atunci, chiar în ziar. Poziția Libertății poate fi citită la finalul articolului de față.

Emisiunea de joi, 27 aprilie, a lui Victor Ciutacu s-a deschis cu un moment de protest la adresa amenzii CNA de 100.000 de lei. Realizatorul a anunțat că „suspendă” emisia pentru un minut, după cum a relatat joi seara Pagina de Media

Consiliul Național al Audiovizualului a decis joi, cu 6 voturi, ca postul de televiziune să fie amendat cu 100.000 de lei pentru defăimarea jurnalistei Iuliei Marin „pe baza afecţiunilor medicale” (Art. 47 – 4 din Legea audiovizualului). Printre alte afirmații făcute în primele două emisiuni (19 și 20 aprilie), singurele ediții RTV analizate de CNA până acum, au fost: 

  • „Ne întrebăm dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”
  • „N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”.

Joi seară, la ora 21.00, a început a noua emisiune despre Iulia Marin.

„Informații cutremurătoare. Cum a fost Iulia împinsă spre sinucidere”

După minutul de protest, Victor Ciutacu a anunțat: „Vom difuza informații cutremurătoare, adevărul de netăgăduit, cum a fost Iulia împinsă spre sinucidere”.

Apoi, s-a difuzat „o investigație”, conform expresiei postului, un film de 6 minute, în care s-a spus că „Iulia Marin a fost lăsată să facă și să publice anchete de presă la comandă politică”. Transcrierea integrală a ceea ce RTV a numit „investigație” poate fi citită la finalul acestui articol. 

„A scris anchete la comandă politică”

Pe parcursul filmului derulat pe ecran, s-a repetat de mai multe ori ideea că Iulia Marin „a scris anchete motivate politic”, „la comandă politică”.

Cel care a întreținut acest mod de lucru, susține RTV, este Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății. Iar victima anchetelor „la comandă politică”, potrivit României TV, a fost „One Properties, practic cel mai mare dezvoltator imobiliar din România”, cum a caracterizat firma One, câteva minute mai târziu, Victor Ciutacu.

„Le predăm Procuraturii”

La încheierea imaginilor, Victor Ciutacu a spus: „ceea ce ați văzut sunt probe”, referindu-se la filmul de aproximativ 5 minute cu afirmațiile RTV, „și vă anunț că le predăm Procuraturii și tuturor instituțiilor abilitate ale statului român”. 

Apoi, realizatorul a avut un moment în care s-a referit la doi membri CNA: Mircea Toma și Dorina Rusu. Moderatorul emisiunii a spus: „Domnule Toma, doamna Rusu ce interese aveți? Ați mai avut la CNA acolo colegi de-ai dumneavoastră luați de acasă pentru abuz în serviciu” 

Ce faceți dumneavoastră în esență, dacă mai avem noi idee despre lege, se cheamă abuz în serviciu. Și mă tem că sunteți amândoi, și nu doar voi doi, într-o rețea a intereselor obscure.

Victor Ciutacu despre doi membri CNA:

Cristina Pocora: „Amenzile se plătesc, atitudinea rămâne neschimbată”

Mircea Toma și Dorina Rusu nu au fost singurii care au votat, joi, nu amendă, ci difuzarea timp de 10 minute a unui mesaj antidiscriminare pe RTV. Aceeași propunere a fost votată și de Cristina Pocora. „Amenzile se plătesc, atitudinea rămâne neschimbată”, a spus Cristina Pocora când decizia amenzii a câștigat majoritatea. 

Și ceilalți 6 membri, care au votat amenda de 100.000 de lei au fost de acord cu faptul că RTV a făcut afirmații „defăimătoare generalizatoare”, discriminare pe baza afecțiunilor medicale și au considerat că amenda este decizia proporțională cu fapta, pentru primele două emisiuni analizate.  

Ciutacu: One a făcut construcții „pe baza unor aprobări ale statului român”

După momentul dedicat membrilor CNA, Victor Ciutacu l-a întrebat pe Bogdan Chireac dacă ar fi lucrat cu cineva „un om atât de vulnerabil ca Iulia Marin” la o investigația despre One. 

CHIREAC: Aș fi încercat să-l protejez mai mult cu siguranță. Înțeleg că afacerea imobiliară este cam puturoasă, nimeni nu contestă lucrul ăsta, că au făcut niște blocuri acolo unde nu trebuiau să facă.

CIUTACU: Dar pe baza unor aprobări ale statului român.

CHIREAC: Da, care știți cum s-au dat. Eu aș fi încercat să o protejez mai mult. Înțeleg că era o fată cu mult condei care putea să aducă lucruri în multe alte rubrici ale ziarului respectiv.

Savaliuc: „Nu scrii despre șefii tăi. Mâna care te hrănește, nu se mușcă”

CIUTACU: Răzvan Savaliuc, ai făcut investigații de presă. Eu știu despre existența pe planeta Pământ a lui Răzvan Savaliuc din paginile ziarului „Ziua” când eram amândoi mult mai tineri și mult mai puțin albi în cap. Da?

SAVALIUC: De 31 ani sunt jurnalist, lucrarea mea e diplomă când am terminat Jurnalismul se intitulează Jurnalismul de investigație și am fost mai tot timpul jurnalist de investigație.

CIUTACU: Spune-mi cum vezi tu tabloul ăsta al, repet, expunerii unui om din propria ta redacție unui conflict cu un om din conducerea ta superioară, nu de partid și de stat, ci de business.

SAVALIUC: Sunt de acord că la marile redacții pot apărea asemenea conflicte. Și dacă e real conflictul ăsta… poate până la un punct e normal, dar dacă ești deontolog nu scrii despre șefii tăi. Dacă vrei să scrii despre șefii tăi, îți dai demisia, pleci și scrii. Există un principiu: „Mâna care te hrănește, nu se mușcă”. 

Savaliuc: „Eu nu aș fi procedat niciodată să știu că un om are probleme de sănătate și să-l las să scrie”

CIUTACU: Hai să trecem, să ajungem… dacă asta e opinia ta… să ajungem…

SAVALIUC: Dacă, să zicem, aș face o astfel de investigație mi-aș lua un om „uns cu toate alifiile”. Eu îți spun din propria mea experiență: nici nu te poți pretinde să fii jurnalist de investigație dacă n-ai minim 10 ani să lucrezi în jurnalism de investigație.

CIUTACU: Da, toți sunt acum jurnaliști de investigație!

SAVALIUC: Da (ironic) Acum toți sunt jurnaliști de investigație, dar pe vremea noastră era presă serioasă, nu ca acum (…) Dar dacă faci asta ca șef, să pui un om care nu e greu la o investigație, poate că o faci ca să te speli ușor: șefu, uite, fata are ea niște probleme.

CIUTACU: Acum, Doamne ferește ce am ajuns, îi iau apărarea lui Tolontan. El a expus cazul pe prima pagină. Deci nu se poate spune că a lăsat-o pe fată singură, fără apărare.

SAVALIUC: Eu nu aș fi procedat niciodată la maniera asta, să știu că un om are probleme de sănătate și să-l las să scrie. Nu știu, nu merge. Cu toată condescendența pentru om, îl trimit, îl ajut să se vindece, îi dau un job mai ușor.

Precizare Libertatea

În cazul One, articolul Iuliei Marin, care era jurnalistă de investigație, dar scria pe numeroase teme și aborda mai multe genuri ziaristice, nu a fost propriu-zis o investigație, cum RTV susține. 

Pe 1 septembrie 2022, Libertatea a publicat un articol în care Iulia a rezumat o motivare judecătorească. E vorba de motivarea Curții de Apel, care a stopat investiția imobiliară în blocurile One din Aleea Modrogan, sediul PNL din București. Așa s-a și intitula articolul Iuliei: „Cum au motivat judecătorii – „O pierdere pentru patrimoniul cultural”

Președintele CA al firmei imobiliare One, Claudio Cisullo, este și membru în boardul Ringier, companie care editează Libertatea. Transparent și conform practicii jurnalistice internaționale, Libertatea a specificat acest lucru în încheierea articolului Iuliei. 

Regula presei independente nu e „să nu scrii despre șefii tăi”, cum a susținut Răzvan Savaliuc, sau despre interesele comerciale ale lor, tocmai pentru că „șefii tăi” sunt oamenii din public și interesul public.

Regula e să scrii și să marchezi transparent, printr-un disclaimer, dacă cei despre care relatezi au acțiuni, funcții de conducere sau alte asocieri relevante în companie, tocmai pentru ca publicul să poată cântări dacă ai fost corect sau exagerat, în oricare dintre direcții. Așa a procedat Libertatea în cazul One. 

Când Claudio Cisullo s-a adresat pe e-mail ziaristei, punându-i în CC pe alți membri ai conducerii Ringier și One, Cătălin Tolontan a criticat acest lucru, într-un editorial publicat a doua zi în Libertatea, pe 2 septembrie. Opinia s-a intitulat „O jurnalistă, un om de afaceri și defrișarea terenului din Modrogan” și în articol scrie: „Față de ceea ce pretinde investitorul, nu jurnalista a greșit, ci el greșește. E o temă de interes public felul în care se comportă în raport cu libertatea de exprimare unul dintre oamenii de rang înalt din «board»-ul mai multor companii, printre care una de imobiliare și una de presă”. 

De asemenea, nu doar conducerea editorială și redacția au susținut-o pe jurnalistă, dar nimeni din conducerea companiei Ringier România nu a reclamat-o la Zürich pe Iulia Marin, așa cum a spus Victor Ciutacu, în emisiune, că „am auzit”.

Un articol de vineri, 28 aprilie, al Magdei Grădinaru rezumă astfel cazul felului în care RTV discută despre Iulia Marin: „Adevărul e că Iulia Marin nu ar fi stat niciodată, vie, în platoul unei televiziuni de linșaj, iar zgomotul obscen pe care această televiziune îl face nu are de ce să ne paralizeze și să ne facă să întoarcem privirea: datoria noastră morală e să denunțăm răul, atunci când îl vedem, pentru că altminteri, el va avea grijă să ne pună viețile în scenă, ca și cum am fi la fel”.

Ce s-a spus la RTV

După moartea ziaristei Iulia Marin, 32 de ani, care a lucrat la PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea, România TV a făcut nouă emisiuni și mai multe ediții de știri. 

Există până acum publicate citatele relevante din doar două dintre ele (19 și 20 aprilie), comunicatul oficial al RTV, plus emisiunea de joi, 27 pe care am prezentat-o astăzi. În acestea, pe postul de televiziune, realizatorul Victor Ciutacu, invitații săi și chiar postul, în mod oficial, într-un comunicat asumat de întregul canal RTV, au spus:

  • Despre Iulia Marin:

„Oamenii ăia sunt tulburați psihic, că nu vreau să spun mai mult decât atât, produceau materiale de presă”

„Ai vreo garanție, dincolo de scriitura corectă și de documentele prezentate, că ancheta aia e făcută în afara unei rătăciri, din desele rătăciri pe care le avea fata asta, te întreb?”

„Dacă fata aia e în deplinătatea facultăților mintale și dacă fata aia e în deplinătatea responsabilității de a-i pune niște anchete grele în brațe?”

  • Despre moartea Iuliei Marin:

„Iulia Marin a fost ajutată. De către Cătălin Tolontan, de către colegi (așa cum a scris chiar ea pe Facebook). Numai că… a fost ajutată să se sinucidă”

  • Despre munca Iuliei Marin:

A fost „menținută într-un mediu care îi exacerba pornirile agresive”

„Ne întrebăm dacă e normal ca un om bolnav psihic, cu grave tulburări comportamentale să presteze la vedere în presă”

„N-aș lăsa un om cu probleme psihice să lucreze la mine”

  • Despre articolele Iuliei Marin:

„Scriiturile unei fete grav afectată psihic”

„Pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”

Reacțiile societății:

Transcrierea a ceea ce România TV denumește „investigație”, difuzată pe 27 aprilie în emisiunea „Punctul culminant”:

Scandalul dintre Cătălin Tolontan și Ringier în care a fost târâtă jurnalista Iulia Marin chiar înainte să se sinucidă (1)

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (13)

Qwert   •   29.04.2023, 02:37

dfh

pelicansli   •   28.04.2023, 20:17

Mda, nu stiu ce sa zic... Fata aia numai fericita n-a fost cand un boss din trust i-a spus ca a gresit... Cu pachetul ei de probleme... poate a fost prea-plinul... Unul tare pe picioare si tot tremura cand e vorba de viitorul lui si de banii de chirie...Chirie care trebuie platita lunar... In rest, eu zic sa va calmati cu totii...greseala e rostogolita zilele astea de ambele parti.

Misu1950   •   28.04.2023, 16:14

In sfarsit spune si Savaliuc un adevar, treaba cu mana sefului care te hraneste...Aia se pupa sau se linge, in functie de...animal! Cat despre Chireac, ala e ziarist cat e Budai de ministru al muncii... Libertatea, nu le mai faceri reclama!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI