Educatoarea a reuşit să ducă orfanii la o distanță de circa 700 de kilometri, la Ivano-Frankivsk, vestul Ucrainei, deoarece era periculos să rămână la Cernihiv, oraș din nordul țării. Întreaga operaţiune a fost realizată în contextul în care nu exista un coridor umanitar oficial.
„30 de copii de la un orfelinat din Cernihiv au ajuns în siguranță în regiunea Ivano-Frankivsk. Şi au fost aduşi acolo de o adevărată eroină, educatoarea Natalia Pesoţka. Nimeni nu ştia, dar ea a locuit cu micuții ei într-un subsol, timp de aproape o lună. Toţi ceilalţi au refuzat să rămână cu ei, din cauza situaţiei dificile. Această femeie a salvat copiii, când adăpostul a fost bombardat de două ori”, a declarat directoarea orfelinatului, Tetiana Iasociko.
După bombardament, educatoarea și copiii s-au ascuns în adăpostul de sub chiliile unei biserici.
Copiii s-au rugat să nu-i părăsească şi să nu meargă acasă, iar Natalia a luat micuții cu ea, acolo, şi a fost tot timpul cu ei, i-a hrănit şi a avut grijă de ei. Cel mai mic băiat are doar 3 ani şi jumătate.
Tetiana Iasociko:
„Sunt mândru de ea! Este un adevărat sfânt, pentru devotamentul, curajul și eroismul de care a dat dovadă!”, a mai spus Iasociko.
A #Chernihiv educator rescued 30 children from an orphanage.
— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022
Natalia Pesotskaya lived with them in a basement for almost a month, and then she managed to take them to #IvanoFrankivsk. At the same time, there were officially no humanitarian corridors from Chernihiv. pic.twitter.com/kRNYYtevf8
Orașul Cernihiv, 300.000 de locuitori, a fost bombardat în mai multe episoade. Pe 16 martie, 10 oameni care stăteau la coadă la pâine, au fost uciși de un atac al forțelor ruse.
Pe 3 martie, cel puțin opt rachete au au fost trase asupra orașului, iar mai multe blocuri din centru au fost grav avariate.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto cu caracter ilustrativ: bombardamentele din Cernihiv